Drugog dana boravka u Osječko-baranjskoj županiji predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović posjetila je dvije uspješne osječke tvornice - Saponiu i Kandit - koje su u gospodarsko - socijalnoj krizi u koju nas je bacila Milanovićeva vlada, uspjele učiniti znatan industrijski pomak. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-osijeka-za-bolju-hrvatsku-snaznu-...

U ovim tehnološki potpuno obnovljenim poduzećima - koja predstavljaju primjer uspješne privatizacije u Osječko-baranjskoj županiji - Grabar Kitarović obišla je proizvodne pogone. 

Susret s Vrkićem

U nastavku dana susrela se s osječkim gradonačelnikom Ivicom Vrkićem, koji joj je zaželio uspjeh na dolazećim predsjedničkim izborima. Donosimo izjavu Kolinde Grabar Kitarović nakon razgovora s osječkim gradonačelnikom:

Zadovoljna sam što smo našli vremena razgovarati o problemima Grada Osijeka, posebno onima gospodarskim. Očito postoji potreba za većom suradnjom između državne vlasti i lokalne samouprave radi ravnomjernog razvoja Hrvatske. 

Dvije osječke tvrtke, koje smo danas obišli, svjedoče da se uz domaća ulaganja i uz pomoć HBOR-a može postići uspjeh te da se gospodarski subjekti mogu širiti. Vidjeli smo koliko su za uspješno poslovanje važne i inovacije. 

Stimulirati poduzetnike

Svjesna sam da na području cijele Osječko-baranjske županije ima puno problema i siromaštva. Treba više raditi na stimuliranju gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, a posebno poljoprivrede, te što bolje iskoristiti fondove Europske unije. Samo u poljoprivredi, zbog nesposobnosti aktualne vlade u povlačenju novca iz EU fondova, ove su godine izgubljene dvije i pol milijarde kuna!