Unatoč ogromnim povećanjima cijene grijanja, trgovačko društvo u većinskom vlasništvu Grada Rijeke Energo posluje s gubitkom od 85 milijuna kuna! Tražimo da članovi Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine Energa podnesu ostavke te da se vrate cijene grijanja na razinu prije poskupljenja koje je odobrila ova nenarodna, neoliberalna i socijalno neosjetljiva vlast u prosincu! - jednoglasno su i argumentirano poručili prvi čovjek riječkog HDZ-a Lucian Vukelić te naši gradski vijećnici Ivan Bogdanić i Hrvoje Burić na konferenciji za medije. 

Bešćutna i nemoralna vlast!

Vukelić je pritom zatražio ostavku Vojka Obersnela kao predsjednika Skupštine Energa, kao i njegovu ostavku na gradonačelničku funkciju, ostavku direktora Energa Sanjina Kirigina, te raspuštanje nadzornog odbora ovoga trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Rijeke:

- Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze građani nakon poskupljenja koje je odobrila ova nenarodna, neoliberalna i socijalno neosjetljiva vlast. Naglašavam da je toplinska energija u pet godina poskupjela gotovo 100 posto, u 2011. godini za više od 60 posto, i u prosincu prošle godine oko 35 posto!

Bešćutna riječka vlast!

Potom je Vukelić pojasnio da energenti nisu poskupjeli za toliko koliko su dignute cijene građanima - štoviše, pojeftinili su.  Jednako tako, budući da je Energo u većinskom gradskom vlasništvu, jasno je da je o svemu odlučio Obersnel kao gradonačelnik:

- Priča da je kriva Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) su deplasirane jer je Grad Rijeka taj koji je predložio poskupljenje, a HERA samo odobrila. Unatoč svim poskupljenjima grijanja, poslovanje Energa u deset godina je u gubitku od oko 85 milijuna kuna! Preko leđa građana nastoji se prelomiti loše rukovođenje tom tvrtkom - očito je da riječka vlast nije ni socijalna ni demokratska! Svaka normalna tvrtka bi s takvim poslovanjem propala, otišla bi u stečaj ili bi odgovorni za sve dali ostavke! 

Nesposobni su i taje podatke!

Naš gradski vijećnik Hrvoje Burić ističe da su Grad Rijeka i Energo getoizirali građane, a pritom još i taje podatke poslovanja: 

- Gubitak Energa od 85 milijuna kuna najbolje svjedoči o sposobnosti gradske vlasti i direktora Energa. Osim toga, gradski vijećnici nisu dobili točne informacije jer im se niz stvari prešutjelo, kao što su tužba Energa protiv RH od 17 milijuna kuna! Istina se dozira, a podaci se skrivaju. Inzistirat ćemo na smanjenju cijene toplinske energije i obećavam građanima vratiti onu cijenu koja je prije poskupljenja u prosincu prošle godine!