Predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić i prvi čovjek osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić danas su na konferenciji za novinare u Osijeku upozorili na niz problema s kojima se - zbog nesposobnosti ministra Varge i uhljebljivanja partijskih kadrova u zdravstveni sustav - suočava Klinički bolnički centar Osijek, jedina ustanova tercijarne zdravstvene zaštite u ovom dijelu Hrvatske koja zapošljava najveći broj djelatnika. 

Kroz upravu i ravnateljstvo KBC-a prošla su četiri sanacijska upravitelja, po čemu je osječka bolnica jedinstvena u Hrvatskoj. Katastrofalno je provedeno i formiranje zajedničkog objedinjenog hitnog prijema, a užurbano je odrađena i sistematizacija radnih mjesta po ustrojbenim jedinicama kako bi se otvorila mjesta za napredovanje podobnih. 

Struka vs. Varga

Osim prof. dr. Ćorušića i Anušića, na konferenciji za medije - punog naziva „Problematika zdravstvenog sustava na području Osječko-baranjske županije i istočne Hrvatske“ - bili su predsjednik osječkog (gradskog) HDZ-a dr. Vlatko Kopić, specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije te član HDZ-ova Odbora za zdravstvo dr. Silvio Mihaljević, specijalist mikrobiologije i predsjednik Povjerenstva za zdravstvo županijskog HDZ-a dr. Domagoj Drenjančević, specijalist ORL i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata dr. Željko Zubčić, specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata te predsjednik županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore dr. Vedran Zubčić, specijalist radiologije dr. Tamer Salha, specijalist urologije dr. Oliver Pavlović, specijalist dječje kirurgije te dr. Vladimir Haring.

Konferenciju za novinare možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke prof. dr. Ante Ćorušića i Ivana Anušića:

ĆORUŠIĆ: Uhljebljivanjem podobnih medicina ne može naprijed!

Sve što se u osječkoj bolnici događa iz sjene kontrolira suprug članice Predsjedništva SDP-a i eurozastupnice Biljane Borzan, koji namješta i razmješta ljude ne po tome koliko su stručni i koliko imaju znanja, nego kojoj partiji pripadaju i jesu li nekome u vrhu SDP-a kumovi. Tako medicina ne može naprijed - tako se ne razvija struka!

Radite na štetu Slavonaca!

Pozivam sanacijskog upravitelja, zamjenika sanacijskog upravitelja i njegovu suprugu, koja stoji iza ovoga projekta, kao i ministra Vargu koji je odgovoran za ovakvo stanje, da prestanu eksperimentirati s Kliničkim bolničkim centrom Osijek. Zbog toga bolnica može izgubiti status kliničkog bolničkog centra. To će biti u suprotnosti sa svim naporima prijašnjih generacija liječnika koji su osječku bolnicu vodili u sasvim drugom smjeru. I ove kolege koji se pripremaju preuzeti rukovodeći status temeljem partijske podobnosti, pozivam da to ne rade. To neće biti dobro za KBC, za pacijente te građane ovoga grada i šire okoline. Ovo je samo jedan refleks cjelokupne situacije zdravstva u Hrvatskoj, koje je došlo u bezizlaznu situaciju zahvaljujući „projektićima“ i „programčićima“ ministra Varge.

ANUŠIĆ: Hitno riješiti probleme u KBC-u Osijek!

Problem zdravstva u Osijeku nije samo problem grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, nego i cijele regije. Zapošljavanje nekompetentnih djelatnika u KBC-u Osijek, loša provedba postupaka javne nabave i loša organizacija poslova - alarmantni su problemi KBC-a Osijek koji se moraju žurno rješavati.