Požega, drugi susret HDZ-ovih župana, gradonačelnika i općinskih načelnika - koji su svojim dolaskom uveličali i predsjednik Tomislav Karamarko i naša predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. Od ukupno 576 jedinica lokalne i područne /regionalne/ samouprave (JLPRS), HDZ je na vlasti u njih 46 posto! Naši dužnosnici vode i Hrvatsku zajednicu županija, i Udrugu gradova, i Udrugu općina! 

Cilj jučerašnjeg okupljanja: raspraviti o problemima općina, gradova i županija te nasilnoj centralizaciji i poreznim eksperimentima koje provodi SDP-ova vlada, ali i predočiti vodstvu naše stranke rješenja za razvoj i oporavak JLPRS-a, tj. prijedlog reforme lokalne i područne samouprave.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hdz-ovi-zupani-i-gradonacelnici-protiv-...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/195-hdz-ovih-nacelnika-dosta-je-vladine...

HDZ ima rješenja!

U pozdravnom govoru članica Predsjedništva HDZ-a, kninska gradonačelnica i predsjednica HDZ-ova Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Josipa Rimac istaknula je da naši lokalni dužnosnici, okupljeni u ovoj dvorani, predstavljaju 850 tisuća glasova građana!

- Zamislite samo koliki bi to mogao biti pokretač razvoja u Hrvatskoj! Nesposobna vlada svojim nerazumnim potezima kao da želi ukinuti JLPRS-e. Donose besmislene zakone bez ikakvih analiza posljedica, bez konzultacija s jedinicima i suprotno njihovim interesima. Dakako, naša je dužnost reagirati na takve postupke i ukazivati na negativnosti. I, još važnije: mi nudimo konzistentna rješenja!

Pozdravnim govorima nazočnima su se obratili i domaćini - požeški gradonačelnik Vedran Neferović i prvi čovjek požeško-slavonskoga županijskog HDZ-a Franjo Lucić.

NE ukidanju, DA racionalizaciji!

Na kraju uvodnog dijela skupa govor je održao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, predsjednik koji - kako ga je Rimac najavila - razumije probleme JLPRS-a, uvažava lokalne dužnosnike i s njima je stalno na terenu: 

- NE ukidanju županija, ali DA njihovoj racionalizaciji i većoj efikasnosti. Uostalom, županije odnose samo oko 5 posto budžeta državne uprave, a protiv njih se upravo vodi orkestrirana kampanja puna neistina i podmetanja! 

Nesposobna vlast - ključni problem

Za usporedbu, (državna) Agencija za opremu pod tlakom ima više zaposlenika od cijele Virovitičko-podravske županije! Karamarko je ujedno jasno rekao NE i osnutku famoznih regija:  

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/zupani-protiv-josipovicevih-regija

- Prostora za smanjenje troškova u JLPRS-ovima ima, naravno. Ali nije glavni problem u lokalnoj samoupravi, kako se to danas pokušava predstaviti, nego u činjenici što je ova nesposobna vlada uništila gospodarstvo, što ne otvara radne mjesta, ne privlači investicije, ne povlači novac iu EU fondova! Da je znala pokrenuti rast i razvoj, drukčije bi se o svemu razgovaralo. Milanović i Josipović žele na lokalne jedinice prebaciti krivnju za vlastite neuspjehe!

Milanovićeva i Josipovićeva samovolja

Nakon uvodnih govora, uslijedio je radni dio, zatvoren za medije - stručna izlaganja i diskusija. Član Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Udruge gradova i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević raščlanili su (po JLPRS-ove) pogubne posljedice tzv. porezne „mini-reforme“ te ostalih Milanovićevih i Josipovićevih „zahvata“. 

Sve SDP-ove „mjere“ išle su izravno na štetu jedinica, pri čemu su kršili Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja izričito nalaže konzultaciju s JLPRS-ima kada su u pitanju bilo kakve promjene koje se njih tiču! Hrvatska je već sada najcentraliziranija država u EU!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-o-poreznoj-reformi-jos-jedan-s...

Predstavljen prijedlog reforme

Na zatvorenom dijelu skupa buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović održala je snažni, motivacijski govor stranačkim kolegicama i kolegama, a u završnom je izlaganju Josipa Rimac vodstvu stranke i HDZ-ovim županima, gradonačelnicima i općinskim načelnicima iznijela prijedlog cjelovite reforme lokalne i područne samouprave. No više o tome kada dođe vrijeme. 

Nakon susreta, vodstvo HDZ-a prisustvovalo je svečanom otvorenju novouređenoga Sportsko-rekreacijskog centra u Požegi i nove šetnice uz rijeku Orljavu.