U prepunoj dvorani Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku svečano je obilježena 25. godišnjica osnutka HDZ-a u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Brojnim su se članovima i simpatizerima - prije motivirajućeg govora predsjednika Tomislava Karamarka - obratili prvi čovjek županijske organizacije naše stranke (i član nacionalnog Predsjedništva) Oleg Butković, predsjednik riječkog HDZ-a Lucian Vukelić i predsjednik županijskog Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Željko Plazonić.

Njihove govore možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

BUTKOVIĆ: Rasplinjava se mit o „crvenoj“ županiji!

U ovih dvadeset i pet godina bilo je uspona i padova, ali jedno je sigurno - HDZ je ostvario velike infrastrukturne projekte u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji! Od autoceste Rijeka - Zagreb, riječke zaobilaznice, proširenja riječke luke do sveučilišnog kampusa… Čitav niz, dakle, projekata na koje smo ponosni!

Trijumf na Rabu

Što je bolja čestitka za ovu obljetnicu stranke nego pobjeda na Rabu! Rasplinjava se mit o „crvenoj“ županiji. Dragi prijatelji, danas u polovici županije vlada plava boja, a na parlamentarnim izborima će čitava županija biti u plavoj boji. Naš trijumf u Gradu Rabu dokaz je nesposobnosti i nerada SDP-a. Sjetimo se „Plana 21“ - bila su im puna usta i Rijeke i županije! Obećavali su izgraditi nizinsku prugu i autocestu do Žute Lokve, a nakon tri i pol godine gdje su im rezultati?! 

Gorskom kotaru oduzeto 50 milijuna kuna

Bila su tri ministra u ovoj vladi iz naše županije - sada nema nijednog. Gdje se skrio Željko Jovanović - najgori ministar u povijesti Hrvatske - sada kad se „udara“ po građanima i diže cijena grijanja u Rijeci. Došlo je vrijeme da se polože računi građanima. Kakve su to odluke donijeli kada je Gorski kotar ostao bez pedeset milijuna kuna?!

Investicije i projekti 

Spremni smo preuzeti odgovornost kako za Rijeku, tako i za županiju. Naš gospodarski program neće ih gurati na marginu. Imamo niz infrastrukturnih projekata u našem gospodarskom programu - od nizinske pruge  do izgradnje Jadransko-jonskog koridora. Potaknut ćemo nove investicije u privatnom sektoru te malo i srednje poduzetništvo. Tražimo odgovornost vlade koja je potrošila više od 60 milijuna kuna na „projekt“ monetizacije te nakon godine i pol nonšalantno odustala!

VUKELIĆ: SDP je Rijeku zapustio - ništa nije napravljeno!

Rijeka je grad koji stagnira! Ne realiziraju se projekti i nema vizije razvoja. Naši mladi, školovani ljudi odlaze u potrazi za boljim uvjetima života. Od „Plana 21“ - ako ga je ikada i bilo - ništa se nije ostvarilo! Mi u Rijeci smo svjedoci da se ništa nije u tri i pol godine nije niti započelo. Od četiri saborska zastupnika i tri bivša ministra iz grada Rijeke - nije se čula nijedna riječ o planovima razvoja gospodarstva i industrije u gradu.

Lažni socijaldemokrati

Ova navodno socijalna vlast nije radnicima tvrtke Motori i dizalice (MID) te TIB-a u sastavu brodogradilišta „3. maj“ - u vlasništvu države - isplatila plaću od studenog prošle godine! A svi znamo da je neisplata plaće kazneno djelo. Eklatantan primjer „brige“ za građane je poskupljenje grijanja - u zadnje četiri godine poskupjelo je za 100 posto. Zadnje poskupljenje od 35 posto  je učinjeno bez znanja građana i Hrvatske energetske regulatorne agencije!

Nezaustavljiv rast rejtinga

Nasuprot ovoj teškoj situaciji - HDZ nudi viziju razvoja grada. A to građani itekako prepoznaju! Dokaz je zadnjih pet izbora: dva za Europski parlament, lokani na kojim samo po prvi put imali kandidata u drugom krugu izbora za gradonačelnika, za Vijeća mjesnih odbora na kojim smo ostvarili povijesni rezultat te danas obnašamo vlast u čak 18 vijeća od njih 34!

PLAZONIĆ: Zadaća je utemeljitelja boriti se protiv povijesnih laži!

Mi utemeljitelji ponosni smo što smo ostali vjerni našoj stranci u svim trenucima njezine povijesti -  kroz svih dvadeset i pet godina. Sretni smo što smo bili sudionici onih povijesnih događanja o kojima su prethodne generacije mogle samo sanjati. A što je u konačnici rezultiralo uspostavom slobodne, višestranačke i demokratske RH. Sretni smo što smo bili suvremenici i suradnici dr. Franje Tuđmana - našeg utemeljitelja i prvog predsjednika RH.

Zajedništvom u pobjede

Citirat ću dr. Tuđmana: „Kada su se Hrvati u povijesti, u nekim političkim konfrontacijama međusobno podijelili, tada nijedna strana nije u nacionalnom smislu izvukla korist, nego neka treća koja je bila tuđinska, koja je bila protuhrvatska“. Zbog toga se njegova politika zasnivala na nacionalnoj pomirbi, zajedništvu hrvatskog naroda i jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske. Naša stranka - nakon prvog predsjednika dr. Tuđmana - iznjedrila je i prvu predsjednicu RH, koja će uz pomoć buduće HDZ-ove vlade obnoviti domovinu. A zadaća nas utemeljitelja je boriti se protiv povijesnih laži.