Grad Valpovo, u kojem je naša stranka na vlasti, na nekoliko je sati jučer bio bez pitke vode. Uzrok - gradonačelnik susjednog Belišća Dinko Burić (HDSSB) koji je zbog navodnog duga valpovačke komunalne tvrtke Dvorac belišćanskom Hidrobelu protuzakonito naložio obustavu ispostave vode u domove 10.000 Valpovčana. Sramotni je potez Burić povukao unatoč odluci valpovačkoga Općinskog suda da se isporuka vode ne smije zaustaviti.

Problem je okončan nakon što su Valpovčani uzeli stvar u svoje ruke i sami odvrnuvši ventile osigurali dotok vode u svoj grad. Burićev postupak oštro su osudili valpovački gradonačelnik Leon Žulj i naš saborski zastupnik (i gradski vijećnik u Valpovu) Tomislav Ivić.

Namjerno i nezakonito!

Žulj je upozorio da je Burićevo ponašanje nedopustivo i - nezakonito: 

- Za navodni smo dug u procesu arbitraže pred Hrvatskim vodama. Osim toga, imamo nepravomoćnu presudu Trgovačkog suda u Osijeku i rješenje Općinskog suda u Valpovu da se ne smije zaustaviti isporuka pitke vode. Ne možemo prihvatiti da se problem rješava na ovakav način - Burić nema nikakvoga zakonskog uporišta za takvo djelovanje. Osuđujemo ovaj čin i smatramo ga neprihvatljivim. Takav se slučaj nije dogodio ni u najtežim danima velikosrpske agresije. Poduzeli smo sve aktivnosti prema institucijama. I građani i gospodarstvo su nam ugroženi - želimo se institucionalnim putem zaštititi kako se ovo više nikada ne bi ponovilo. 

Necivilizirano razbojništvo

Tomislav Ivić istaknuo je pak da se Burić odavno neprijateljski ponaša prema građanima Valpova:

- To je razbojnički čin u stilu hajduka Jove Čaruge. Mislim, stoga, da bi se belišćanski gradonačelnik Dinko Burić trebao zvati Jovo Čaruga. To razbojničko i necivilizirano ponašanje prema ovom gradu traje već dulje vrijeme.

Burića osudio i Šišljagić

I osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić (HDSSB) također je osudio obustavu isporuke vode Gradu Valpovu. Sazvao je sjednicu županijskog Kriznog stožera te kazao da se takav nedopustiv i nezamisliv čin ne može opravdati.