U Zagrebu je jučer održana sjednica Gradske skupštine - započela je aktualnim satom. Dobro pripremljeni zastupnici HDZ-a postavljali su niz argumentiranih pitanja aktualnom gradonačelniku Bandiću.

Na sjednici se, među inim, raspravljalo o Prijedlogu odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina te o davanju suglasnosti za izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra Svetice. Naši su zastupnici podržali projekt jer će se njime otvoriti nova radna mjesta.

Poslovati po pravilima struke

Predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a (i potpredsjednik Gradske skupštine) Andrija Mikulić na samom je početku pozdravio novoizabranog predsjednika Vijeća gradske četvrti Sesvete - Dražena Markotu (HDZ). Potom se osvrnuo na probleme vezane za zakup javnih površina:

- Natječajem za davanje u zakup javnih površina - kolokvijalno rečeno - kiosci dobivaju pravo na korištenje javne površine i gradske lokacije. Grad Zagreb za najam javnih površina kioscima naplaćuje naknadu. Na te se kioske, međutim, montiraju osvjetljeni reklamni panoi - služe za reklamiranje proizvoda i usluga koje nisu u osnovnoj djelatnosti zakupaca kioska. Postavlja se pitanje - naplaćuje li Grad Zagreb naknadu za takvu vrstu oglašavanja? Gradska tvrtka „Zagreb plakat“ trebala bi naplaćivati oglašavanje svih proizvoda i usluga van djelatnosti zakupaca javnih površina. Na taj bi se način ovoj tvrtki godišnje osiguralo više od tri milijuna kuna prihoda.

Točni podaci - postoje

Na ovu se temu nadovezao i predsjednik Kluba zastupnika (i potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a) Mario Župan. Osvrnuo se na riječi pojedinih zastupnika da u ovom slučaju - nema konkretnih podataka. 

- Tisak ima 137 kioska u gradu, od čega ih je 109 u prvoj zoni, iNovine imaju 30, a Hrvatska lutrija pak 16. Cijena zakupa na Trgu bana Josipa Jelačića iznosi 70 kuna po četvornom metru i kada izračunate da prosječan kiosk ima 12 kvadrata površine, znači da se za lokaciju u centru grada plaća - 840 kuna mjesečno.

Dubioze u ZG Holdingu

Zastupnik Zoran Piličić osvrnuo se pak na zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu.

- Već sam, naime, upozoravao na politiku zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu! Više od 10 posto - odnosno 1.543 zaposlenika - rade na mjestima za koje nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Zanima me stav nove Uprave o takvoj politici zapošljavanja te dobronamjerno upozoravam na poruku koju takvim postupanjem ova tvrtka šalje mladim ljudima koji čekaju na zaposlenje.

Bandićev populizam

Zastupnik Pere Semren upozorio je na Bandićev populistički potez - vezan za poništenje Odluke o noćnom radu ljekarne u zagrebačkoj četvrti Kustošija.

- Upravno vijeće Gradskih ljekarni - uz suglasnost nadležnog ureda - donijelo je Odluku o ukidanju noćnog rada ljekarni u Kustošiji. Odluka je pravdana uštedom više od 680 tisuća kuna, odnosno neopravdanim „bacanjem“ novca te nižom frekvencijom kupaca. Zašto je populističkim potezom aktualni gradonačelnik poništio ovu odluku? 

MIKULIĆ: SVAKO RADNO MJESTO JE BITNO!

Nakon završetka sjednice, Andrija Mikulić dao je izjavu za HTV-ovu emisiju „Hrvatska uživo“ osvrnuvši se na projekt izgradnje Sportsko-rekreacijskog centra na Sveticama.

- HDZ je tražio da se detaljno objasni procedura i što sve čeka građane u budućnosti. U politici morate biti čvrsti i odriješiti. Znati donijeti odluku i provesti je! Imamo argumente zašto smo podržali projekt. Ovo je - u zadnjih nekoliko godina - jedna od najvećih investicija. Otvorit će se nova radna mjesta - u Zagrebu je više od 40.000 nezaposlenih. Svako radno mjesto je bitno! Nakon 15 godina sustavno se, napokon, počelo ulagati u sportske objekte. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 150 milijuna kuna, a Grad ga sufinancira s 15 milijuna kuna. Objekt će se otvoriti građanima - napokon se počelo investirati.