Predstavnici ŽO HDZ-a  Brodskoposavske županije ograđuju se od pojedinačnih pokušaja ubiranja jeftinih ikratkoročnih političkih bodova na ovom gorućem, ekološkom i životnom problemusugrađana, te su istaknuli da bi trebalo upravo suprotno ujediniti svepolitičke snage ovoga Grada i Županije kako bi zajedničkim nastupom premamjerodavnim državnim institucijama natjerali odgovorne da učine sve što je unjihovoj moći kako bi se ovaj osjetljivi međunarodni problem što prije riješiona obostrano zadovoljstvo.

U tom cilju, želimo ukazati na propuste koji su dosad viđeni na lokalnoj idržavnoj razini sa željom da se više ne pojavljuju. Podržali smo, kao i većinavijećnika zaključak Gradskog vijeća Slavonskog broda kojim se pozivaju nadležnatijela Grad, Županije te sve nadležne institucije Republike Hrvatske da uokviru nadležnosti poduzmu sve mjere s ciljem rješavanja problema zagađenjazraka opasnim kancerogenim česticama iz bosanskobrodske Rafinerije.  Budući da onečišćenje zraka, osim nakvalitetu života građana, utječe i na gospodarski razvoj Grada, stoga pozivamosve one koji svojim znanjem mogu pridonijeti rješavanju ovog gorućeg problema.

Ono što zamjeramo Državnim institucijama je sporost, neučinkovitost i lošakomunikacija s lokalnim vlastima, a pogotovo s građanima. Izjava novog ministraZaštite okoliša i prirode M. Zmajlovića da onečišćeni zrak ne ugrožava zdravljeljudi dodatno je izazvala bijes građana.

Budući  da se radi o osjetljivommeđudržavno problemu koji je ekološke ali i političke naravi nismo se uproteklih godinu dana uvjerili kako je Vlada premijera Milanovića pridodajeovom problemu zaslužen značaj, niti smo se dosad uvjerili da je reagiraloMinistarstvo vanjskih i europskih poslova kao niti Ministarstvo zdravlja.