Devet razvojnih projekata riječke luke i riječkog prometnog pravca, koje provode Lučka uprava Rijeka i HŽ infrastruktura, a sufinanciraju se sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje (CEF - Connecting Europe Facility) s ukupno 2,6 milijarda kuna, predstavio je u srijedu u Rijeci ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković.

Od devet projekata, šest je razvojnih projekata Lučke uprave Rijeka - ukupne vrijednosti gotovo 116 milijuna eura, kod kojih se 82 posto sufinancira iz CEF-a, a tri su projekta HŽ Infrastrukture.

Brojni razvojni projekti

Već se realiziraju projekt  rekonstrukcije željezničke stanice Rijeka - Brajdica i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Brajdica, projekt  rekonstrukcije teretnog dijela željezničke stanice Rijeka-Teretna i izgradnja intermodalnog terminala na kontejnerskom terminalu Zagrebačko pristanište, te projekt rekonstrukcije pristaništa za generalne terete u luci Raša.

Za preostala tri projekta odluka o sufinanciranju donesena je u srpnju ove godine. U projektu rekonstrukcije željezničke infrastrukture na području luke Rijeka - bazen Rijeka, partner je Luka Rijeka, a vrijednost projekta je 33,3 milijuna eura i sufinancira se iz CEF-a s 28,7 milijuna eura. U projektu rekonstrukcije željezničke infrastrukture na području luke Rijeka - bazen Bakar, partner je također Luka Rijeka, a vrijednost projekta oko 6 milijuna eura. Iz CEF-a se sufinancira 5,1 milijuna eura. Šesti projekt odnosi se na Informatički sustav lučke zajednice.

Partneri su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Lučka uprava Ploče, a prijavljena vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura, uz očekivano sufinanciranje iz CEF-a CEF od 1,8 milijuna eura.

1,5 milijardi eura za željeznicu

Iz HŽ Infrastrukture predstavili su razvojne projekte vrijedne ukupno 1,5 milijardi eura. Iz CEF-a se na riječkom prometnom pravcu koji povezuje riječku luku s Mađarskom sufinanciraju izgradnja drugog kolosijeka na dionici Križevci - Koprivnica - državna granica, rekonstrukcija dionice Oštarije - Škrljevo te izrada projektne dokumentacije za dionicu Škrljevo - Rijeka Jurdani

Ugovoreno 7,7 milijardi kuna

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je Hrvatskoj za poboljšanje i razvoj prometne infrastrukture, za bolju prometnu povezanost koja može služiti razvoju konkurentne ekonomije iz fondova EU od 2014. do 2020. na raspolaganju ukupno gotovo 9,9 milijardi kuna, a do sada je s korisnicima ugovoreno 7,6 milijardi kuna.

Kazao je da primarna zadaća uključuje razvoj željezničke infrastrukture, navodeći da je pokrenut novi ciklus ulaganja. Pritom je spomenuo gradnju pruge Dugo Selo-Križevci i pripremu gradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci-Koprivnica - državna granica te pripremu dokumentacije za gradnju nove dvokolosječne pruge na dionici Goljak - Skradnik i Hrvatski Leskovac - Karlovac. Ti projekti se, kako je istaknuo, nalaze na trasi nizinske pruge, projekta od kojeg Vlada RH nije odustala.