Zajednica i prikupile pomoć za žena HDZ-a Katarina Zrinski Zadarske županije i Grada Zadra - u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena i nedavno obilježenog Međunarodnog dana materinjeg jezika - organizirala je u HNK „Zadar“ humanitarni susret pod nazivom „Žena u izričaju“.

U programu su sudjelovale Anka Birkić, Silvija Budan, Julienne Eden Bušić, Irma Dadić, Danka Dražina, Felicija Gregov, Marija Ivoš, Vesna Knez, Sanja Knežević i Marija Obad. A večer je uveličala zadarska mješovita klapa „Maraška“. Na susretu su se, također, prikupljala sredstva za pomoć u liječenju Zadranke Antonije Maričić.

Dan žena - simbol borbe za ravnopravnost

„U mnogim zemljama svijeta obilježava se Međunarodni dan žena - kao simbol ženske borbe započete prije više od sto godina i trebao bi biti praznik kojim žene slave sve što je na tom području postignuto. Nažalost, i danas služi kao podsjetnik da neravnopravnost još postoji“, istaknuto je na početku ovog susreta.
Žene u Hrvatskoj, u odnosu na muškarce, još uvijek imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti, niže mjesečnu zaradu, nižu zastupljenost u strukturama gdje se donose odluke od važnosti za građanke i građane, čak ni obrazovanje ne štiti žene (u potpunosti) od nezaposlenosti, podsjetile su, između ostalog, sudionice skupa.

Uspješne žene - uspješno društvo

Poručile su da su žene sposobne za politiku, znanost, obrazovanje, poduzetništvo, upravljanje velikim tvrtkama i ostalim područjima društvenog života i što su žene uspješnije, uspješnija će biti svaka obitelji i zajednica, ali i društvo u cjelini.