Josipa Rimac, članicaPredsjedništva HDZ-a, podsjetila je da kako je 06. listopada na žalost preminuogradonačelnik Grada Drniša Ante Dželalije o čemu je Gradsko vijeće GradaDrniša, sukladno Zakonu obavijestilo Vladu RH, a Ministarstvo uprave se nedugonakon toga očitovalo da će se provesti prijevremeni izbori u Gradu Drnišu, kojeće Vlada RH raspisati kroz rok od 60 dana. Vlada od toga dana do danas izborenije raspisala te bi se moglo dogoditi da izbori budu tek početkom veljačenaredne godine, jer krajnji zakonski rok od 60 dana za raspisivanjeprijevremenih izbora ističe 05. prosinca, nakon čega je još tu i rok od 30 do60 dana za provođenje izbora što znači da se sve može prolongirati do 05.veljače 2013. godine pa se postavlja pitanje opravdanosti takvog postupanjaprema jedinici lokalne samouprave.

Postavlja se i pitanjefunkcioniranje jedinice lokalne samouprave u trenutku kada se donose najvažnijidokumenti kao što je proračun, a s druge strane tu je i pitanje opravdanostiizbora 05. veljače ako su redoviti izbori u svibnju 2013. godine. Zašto se čekamaksimalni rok od 60 dana ako je odluka da će izbori biti provedeni većdonesena?", upitala je Josipa Rimac.

Predsjednik drniškog HDZ-aJosip Begonja je istaknuo kako je došlo do velikih problema u funkcioniranjudrniške gradske vlasti u ovoj prijelaznoj fazi.

Kazao je da u Gradu Drnišuzamjenik gradonačelnika je volonter i aktualna zamjenica je zapravo zaposlenicaHrvatskih pošta gdje za vrijeme radnog vremena obavlja profesionalno svojposao, a Grad Drniš nema niti jednog pročelnika, te ta činjenica također stvaraodređene poteškoće građanima kad dolaze u gradsku upravu zbog rješavanja svojihproblema, i koji često i mene osobno kao predsjednika Gradskog vijeća, nazivajušto i kako riješiti neke od tih  njihovihpotreba,  a ima situacija kad službeniciznaju kazati da za neki konkretan problem čekaju da im to netko naredi.

Begonja je ustvrdio da bezobzira na vremensku neopravdanost jer su ubrzo redovni izbori, te na političkuneopravdanost, jer novoizabrana osoba bi bila vrlo kratko na funkcijigradonačelnika pa i na financijsku neopravdanost jer je to je izvanredni trošakza proračun Grada, u HDZ-u drže da prije svega zbog pravnog aspekta, ali i saspekta potreba samih građana i rješavanja njihovih problema, zaista je višenego čudno što Vlada još uvijek nije donijela Odluku o raspisivanjuprijevremenih izbora iako je od 06. listopada već održala 5-6 svojih sjednica,bez da je predmetna Odluka bila na dnevnom redu.

Potpredsjednik županijskeorganizacije HDZ-a Goran Pauk a ujedno i Šibensko kninski župan na današnjojkonferenciji je istaknuo kako županija treba partnera.

Imamo pet  gradova od kojih je Drniš jedan od vrlobitnih. Iako po nomenklaturi mali, za nas i županiju on je značaj i velik. Gradje to koji treba funkcionirati . Dogradonačelnica je volonterka, a Drniš tražicjelodnevnu nazočnost prvog čovjeka, a posebno s obzirom na sistematizacijukoja nema pročelnika. Ovo odugovlačenje Vlade oko raspisivanja prijevremenihizbora u Drnišu ima i političku konotaciju jer je očito Vladi u interesu danjihova koalicijska stranka HNS i njihova članica Vlatka Duilo obnašaju vlast,a da im to povjerenje na zadnjim lokalnim izborima nisu dali građani Drniša.Apeliramo na Vladu da raspiše izbore i da ne politizira oko toga- naglasio jePauk.