U Zagrebu je danas aktualnim satom započela sjednica Gradske skupštine. Po običaju dobro pripremljeni zastupnici HDZ-a postavljali su niz argumentiranih pitanja aktualnom gradonačelniku Bandiću. Na sjednici se, među inim, raspravljalo o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, dok je najavljena točka rebalansa proračuna povučena.

Ugrožene egzistencije ljudi

Predsjednik zagrebačkog (gradskog) HDZ-a (i potpredsjednik Gradske skupštine) Andrija Mikulić upozorio je da se bez ikakvog objašnjenja i izvida na terenu uklanjaju lokali na poznatoj Branimirovoj tržnici.

- Na Branimirovoj tržnici većina vlasnika lokala radi desetljećima - i tako prehranjuju svoje obitelji! A sada se tim vlasnicima lokali - uklanjaju. I to bez ikakvog objašnjenja i prethodnih izvida na terenu! Tražimo objašnjenje za takve poteze nadležnih gradskih službi! Što se s prostorom na tržnici planira učiniti? Želimo vidjeti prostorno-plansku dokumentaciju! Žalosti, također, da nitko od predstavnika Zagrebačkih tržnica nije na sjednici i ne može se očitovati o ovome.

Zakon je isti za sve!

Predsjednik Kluba zastupnika (i potpredsjednik Gradskog odbora HDZ-a) Mario Župan osvrnuo se na slučaj urbanih vila u zagrebačkim Remetama koje nisu u sustavu naplate komunalnih računa.

- U medijima se pojavila vijest koja nas je vrlo zaintrigirala. Radi se, naime, o vlasnicima i stanarima bloka urbanih vila u zagrebačkim Remetama - koje su useljene još 2010. A nisu evidentirani u bazi Zagrebačkog holdinga - Podružnici Čistoća. Stoga ne plaćaju ni račune za odvoz komunalnog otpada ni komunalnu naknadu! Blok urbanih vila, naime, nije uvršten u sustav naplate komunalnih računa - osim onog Vodoopskrbe i odvodnje. Jer ni vlasnici ni investitor nisu Zagrebačkom holdingu dostavili podatke koji se - sukladno zakonskim propisima - trebaju dostaviti u roku od 15 dana od dana nastanka promjene. Nedopustivo je da nadležni gradski ured i Zagrebački holding godinama nisu izašli na teren i za obavljene usluge nisu ispostavljali račune. Zakon je jednak za sve i svi trebaju plaćati račune - bez iznimke! Je Je li ovakvo izbjegavanje plaćanja računa i nerad u Zagrebačkom holdingu znači „uvođenje reda“ - o kojem govore aktualni gradonačelnik Bandić i Milanovićeva vlada?! 

Obećanja u predizborne svrhe

Zastupnica HDZ-a Margareta Mađerić istaknula je pak Bandićeva isprazna predizborna obećanja o izgradnji vrtića i škola.

- Potaknuta najavom aktualnog gradonačelnika o izgradnji nekoliko desetaka predškolskih i školskih ustanova u sljedećoj godini, podsjećam na nerealizirano obećanje gradonačelnika iz razdoblja pred parlamentarne izbore 2010. I tada je govorio o izgradnji i vrtića i škola - sada nam ponovno uoči parlamentarnih izbora obećava izgradnju. Gradonačelnik je - podsjećam - tada obećao izgradnju 12 novih vrtića - između ostalog i onih u Svetoj Klari, Čučerju i Brezovici. No, ništa nije izgrađeno. Iz rebalansa proračuna je vidljivo da je stavka od 10 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju OŠ Odra uklonjena. Hoće li - prema gradonačelnikovu obećanju - učenici OŠ Odra od ove jeseni nastavu pohađati u najavljenoj novoizgrađenoj školi? Napominjem da je Grad Zagreb - tijekom prošle školske godine - za prijevoz učenika iz Odre u OŠ Kajzerica potrošio oko 780 tisuća kuna!

Građani su prevareni! 

Zastupnik Zoran Piličić upozorio je da Bandić inzistira na izgradnji Društvenog centra Lanište, iako su stanovnici tog dijela Zagreba - kao i nekoliko nevladinih udruga - izričito protiv.

- Još u svibnju, aktualni gradonačelnik donio je Zaključak kojim se utvrđuje program za provedbu javnog natječaja za izgradnju Društvenog centra Lanište. Građani su prevareni! Bandić je - blago rečeno - iznevjerio očekivanja svih građana tog dijela Zagreba. Oni su gotovo plebiscitarno protiv izgradnje Društvenog centra, što je vidljivo i kroz negativni zaključak Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - zapad i Mjesnog odbora Lanište. Ali i kroz zahtjeve nevladinih udruga - koje se također protive izgradnji. Prvo je gradonačelnik obećao - kroz otkup privatnih parcela - proširiti zelene površine na Laništu, a sada želi izgraditi objekt koji obuhvaća i lokaciju predviđenu za izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima. 

Zdravstveno učilište još uvijek bez sportske dvorane

Zastupnik Dražan Bilokapić istaknuo je pak da je Zdravstvenom učilištu u Medvedgradskoj ulici nasušno potrebna sportska dvorana.

- Gradonačelnik je još prošle godine obećao riješiti problem sportske dvorane u Medevedgradskoj ulici. No, problem nije riješen! Predmet tjelesnog odgoja na Zdravstvenom učilištu godinama se održava u pet okolnih škola - u susjednim gradskim četvrtima. Povremeno se sati tjelesnog odgoja nadoknađuju i vikendom. Nedopustivo! A niti u predloženom rebalansu proračuna nije vidljiva stavka iz koje bi se financirala sportska dvorana.