Na današnji datum, prije točno 20 godina, u 5.30 sati ujutro započela je jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata - Vojno-redarstvena operacija Bljesak. U munjevitoj i izvrsno isplaniranoj operaciji sinkronizirano su na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog područja nastupile kombinirane snage Hrvatske vojske i policije. Tenkovi dovezeni željeznicom odmah su krenuli u razbijanje neprijateljskih snaga, a prvi su put korišteni masovniji udari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 

Život za Hrvatsku

Za manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara privremeno okupiranog hrvatskog državnog teritorija. Neprijateljske srpske snage bile su potpuno iznenađene, razbijene po svim crtama bojišnice. Doživjele su pravo rasulo. 

Život na Oltar domovine položila su 42 branitelja, a 162 su ranjena. Ukupno je u operaciji sudjelovalo 7.200 branitelja - iz četiri profesionalne brigade HV-a, Specijalne policije RH te niza pričuvnih i domobranskih postrojbi.

Pobjeda i ponos

Osim oslobađanja teritorija, uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnom dijelu Slavonije. Dijelovi neprijateljskih snaga koji nisu uspjeli pobjeći predali su se hrvatskim snagama. Stanje na oslobođenom području ubrzo je normalizirano i u potpunosti je uspostavljen ustavno-pravni poredak. 

Hrvatska je država cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti i najsloženije vojne operacije. Put do slobode ispisan je nesebičnom žrtvom hrvatskih branitelja, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države.

Munjeviti Bljesak pred Oluju

U bijesu zbog vojnog poraza, srpski će agresor raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem sutradan, 2. svibnja, napasti samo središte Zagreba, pri čemu je ubijeno šestero civila. No agresoru je već bio zadan sudbonosni udarac - tri mjeseca poslije Bljeska hrvatski su branitelji, pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, nezaustavljivo krenuli u Oluju. 

KOMEMORACIJA U OKUČANIMA

U Okučanima će se danas s najdubljim pijetetom spram žrtava, ali i ponosom zbog pobjede, obilježiti jubilarna, 20. obljetnica Vojno-redarstvene akcije Bljesak. Nakon svečanog mimohoda hrvatskih vojnih postrojbi, kod Središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima održat će se komemoracija za poginule branitelje. 

Izaslanstvo HDZ-a predvodit će predsjednik Tomislav Karamarko. Branitelji - u našim ste mislima i molitvama!