Na Bleiburškom polju u Austriji - simbolu stradanja Hrvata nakon 2. svjetskog rata i masovnih komunističkih zločina - svetom misom, molitvom i polaganjem vijenaca, a bez političkih govora, dostojanstveno je obilježena 74. godišnjica te velike tragedije hrvatskog naroda.

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora

Središnja komemoracija, kao i svake godine otkad je HDZ ponovno preuzeo odgovornost za vođenje naše države, održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH, a u organizaciji Počasnoga bleiburškog voda (PBV) i suorganizaciji Vijeća za inozemnu pastvu biskupskih konferencija Hrvatske i BiH.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dostojanstveno-odavanje-pocasti-zrtvama-jedini-je-smisao-komemoracije-na-bleiburgu

Nepregledne kolone ljudi stigle su na Bleiburško polje kako bi odale počast žrtvama tragedije Bleiburga i Križnih puteva. Suvremena i civilizirana Europa jasno osuđuje zločine svih totalitarnih režima, tako i one počinjene u ime komunističke ideologije.

Trojica ministara

U ime Vlade RH na komemoraciji su sudjelovala trojica ministara - uprave Lovro Kušćević, hrvatskih branitelja general Tomo Medved i zdravstva prof. dr. sc. Milian Kujundžić - dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio zastupnik Ante Sanader.

Žrtvama su se na Bleiburgu poklonili još mnogi dužnosnici i članovi naše stranke: zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, predsjednik PBV-a Vice Vukojević i predsjednik Nadzornog odbora PBV-a Vladimir Šeks, savjetnik predsjednice RH za hrvatske branitelje Ante Deur, zastupnici Petar Škorić, dr. sc. Miro Kovač, Ivan Šipić, Ante Babić, Josip Đakić…

Kultura sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je na čelu institucije pokrovitelja komemoracije, položio je u četvrtak vijence kod Spomen-obilježja na Bleiburškom polju, istaknuvši da sukladno općecivilizacijskim i europskim vrijednostima njeguje kulturu sjećanja na sve žrtve i osuđuje zločine svih totalitarnih režima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/bleiburg-macelj-i-tezno-kultura-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-rezima-i-osuda-svih

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bleiburg-je-simbol-stradanja-hrvata-osudujemo-pokusaje-negiranja-te-velike

Likvidirani bez suđenja

Jučer je i Karlo Ressler pohodio Bleiburg, poklonivši se tisućama žrtava komunističkog režima, razoružanih vojnika i civila, koji su u poraću likvidirani bez suđenja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ressler-iz-bleiburga-spomen-na-tisuce-zrtava-komunistickog-rezima-koje-su-u-poracu