Demografski podaci su poražavajući - 2014. bila je godina s najvećim demografskim padom u povijesti samostalne hrvatske države! * Bilo je 11.237 manje rođenih nego umrlih! * Naša će vlada delimitirati rodiljski dopust, što znači da će roditelj koji bude ostao kod kuće na dopustu imati svih 12 mjeseci punu plaću! * U fokusu će biti socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu osigurati topli obrok svojoj djeci! * Nema te cijene koju nismo spremni platiti za opstanak vlastitog naroda! * Prvi put u povijesti otkad postoje hrvatske katoličke misije osnovala se misija u Dublinu u Irskoj - koja ima više od 3000 mladih članova! * Milanovićeva vlada dovela je Hrvatsku doslovno na rub propasti! * Naš je prioritet osiguravanje radnih mjesta jer će to vratiti i zadržati mlade! * Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović upravo je u Zagrebu dobila 200 tisuća glasova, a bilježimo i bolje rezultate na lokalnim i europskim izborima! * HDZ na najodgovornije dužnosti postavlja žene - primjer je lista za Europski parlament gdje su među prvih šest bile četiri kandidatkinje, kao i kandidatkinja za predsjednicu RH! - istaknula je, među ostalim tajnica za iseljeništvo (i kandidatkinja na listi Domoljubne koalicije za I. izbornu jedinicu) Margareta Mađerić u intervjuu za Večernji list. Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Tee Romić:

Margareta Mađerić, HDZ-ova tajnica za iseljeništvo te dugogodišnja zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kandidirana je na četvrtom mjestu liste Domoljubne koalicije za 1. izbornu jedinicu. Uoči izbora porazgovarali smo s njome o HDZ-ovu programu i očekivanjima. 

Ponižavajuća statistika 

SDP je prijavio HDZ Etičkom povjerenstvu zbog korištenja djece u kampanji pa su uz to priložili i fotografije koje ste objavili na Facebooku nakon posjeta Dječjem domu u Nazorovoj. 

Etičko povjerenstvo odbacilo je tu prijavu. Više puta tijekom godine posjećujem taj dječji dom, neovisno o predizbornoj kampanji, a posjetili smo još niz drugih institucija koje se zalažu za skrb i brigu o djeci, no to medijski ne eksponiramo. HDZ i Domoljubna koalicija obilaskom svih ustanova koje skrbe za majke i za djecu žele pokazati ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo. Demografski podaci su poražavajući, 2014. bila je godina s najvećim demografskim padom u povijesti samostalne hrvatske države, bilo je 11.237 manje rođenih nego umrlih. A podaci Hrvatskog zavoda za statistiku do kolovoza 2015. pokazuju da je 13.316 beba manje rođeno nego što je umrlih, što pokazuje da je ova godina još katastrofalnija. 

Otud obećanih 1000 eura za svako novorođenče? 

Upravo tako. Mi uz razvijanje gospodarstva i investicija, što je apsolutni prioritet kako bi se Hrvatska izvukla iz ove teške gospodarske situacije, imamo i niz demografskih i pronatalitetnih mjera. Naša će vlada odmah nakon osvajanja vlasti delimitirati rodiljski dopust, što znači da će roditelj koji bude ostao kod kuće na dopustu imati svih 12 mjeseci punu plaću, snizit će se porez za dječju hranu i potrepštine na 5 posto, zakonom će se uvesti institut roditelja odgajatelja za obitelji s četvero i više djece. U fokusu će biti socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu osigurati topli obrok svojoj djeci. Ministrica Milanka Opačić prvo je tvrdila da nema gladne djece, a sad pred izbore dijeli vaučere za struju i besplatne obroke. Ako Hrvatska raste, kako je moguće da prije godinu dana nije bilo gladne djece, a sada ih ima 17.500? Na argumente premijera na odlasku da je taj trošak od 1000 eura po novorođenčetu i rodiljski dopust s punom plaćom 12 mjeseci prevelik za proračun i nerealan, odgovaram da to nije trošak, nego investicija i nema te cijene koju nismo spremni platiti za opstanak vlastitog naroda. 

HDZ učestalo upozorava na desetke tisuća mladih koji se iseljavaju iz Hrvatske. Kako ih vratiti? 

Po procjenama se 100 tisuća mladih obitelji iselilo iz Hrvatske. Podatak da se prije dvije godine prvi put u povijesti otkad postoje hrvatske katoličke misije osnovala misija u Dublinu u Irskoj, koja ima više od 3000 mladih članova, govori koliko je dramatična situacija. Sjetimo se predizbornog obećanja lažne Kukuriku koalicije iz famoznog Plana 21, gdje je rečeno da ćemo izvoziti pametne ideje, a ne mladost. A pogledajte situaciju danas. Naš je prioritet osiguravanje radnih mjesta jer će to vratiti i zadržati te mlade, jednako kao i mogućnost obrazovanja, prekvalifikacija za zanimanja koja su tražena na tržištu rada te osiguravanje stambenog prostora. Na to ćemo se fokusirati uz pomoć investicija i novca iz fondova EU. 

U 1. izbornoj jedinici HDZ u pravilu ne bilježi dobre rezultate, kako mislite to promijeniti? 

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović upravo je u Zagrebu dobila 200 tisuća glasova, a bilježimo i bolje rezultate na lokalnim i europskim izborima. Ti podaci, kao i naši kandidati na čelu s Željkom Reinerom sigurno su dobitna kombinacija kako bismo u 1. izbornoj jedinici osvojili što veći broj mandata i vjerujem da ćemo pobijediti. 

Milanović nije konkurencija 

SDP, odnosno koalicija Hrvatska raste tu vam konkurira s listom punom ministara, pa i samim Zoranom Milanovićem? 

Ne vidim ih uopće kao konkurenciju jer su doveli Hrvatsku doslovno na rub propasti. Birači u Zagrebu sigurno će znati ocijeniti da su za to najodgovornije osobe Zoran Milanović i Vesna Pusić. Baš mi je drago što se tu natječu i što će građani moći iskazati svoje nezadovoljstvo premijerom na odlasku. 

Nekoliko dana prije objave liste Domoljubne koalicije rekli ste da ćete ispuniti tzv. žensku kvotu, no to se nije dogodilo ni u jednoj jedinici? 

Tada sam rekla sam da je dosad HDZ na najodgovornije dužnosti postavljao žene te kao primjer navela listu za Europski parlament gdje su među prvih šest bile četiri kandidatkinje, kao i kandidatkinju za predsjednicu RH. Sigurno da nismo zadovoljni brojem žena na listama, u prvoj jedinici najbliže smo tome, od 14 kandidata pet je žena. Sigurno ću se zalagati za veći angažman žena ne samo u društvenom nego i političkom životu.