Savjest mi nikad nije bila mirnija jer smo učinili sve što se moglo i trebalo učiniti da pregovori uspiju! * Kad se ide do razine javnih poduzeća, a još se niste dogovorili ni o najvažnijim pitanjima, i kad se traži da potpišete bianco, onda je to prešlo mjeru koja pregovore pretvara u iscrpljivanje i jagmu za foteljama! * Iskreno smo ušli u pregovore, mnogo smo žrtvovali, željeli smo do krajnjih granica biti otvoreni za dogovor koji bi Hrvatskoj otvorio put istinskih i dobrih promjena! * Glasovi za Most nisu, dakle, bili glasovi usmjereni na to da se u bilo kojem obliku na vlast ponovno dovodi Kukuriku-koalicija! * Ja do svoje riječi i odluke svog predsjedništva držim! * Domoljubna koalicija nije cijepala Most, nismo ultimativno ništa uvjetovali, nego smo dapače pristali na to da u interesu Hrvatske odustanemo i od legitimnih ambicija koje smo imali kao koalicija s najviše mandata! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Tomislav Karamarko u razgovoru za Večernji list. Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Ive Puljić-Šego:

U vikendu velikih obrata, sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom razgovarali smo o njegovoj odbijenici Mostu, odnosno o suradnji sa SDP-om. 

Most ste preksinoć odbili i pod cijenu da se Milanović i SDP dogovore s Mostom? Hrabro? 

Hrabro ili ne, manje je važno, ali mislim da je čestito. Savjest mi nikad nije bila mirnija jer smo učinili sve što se moglo i trebalo učiniti da pregovori uspiju. I više od toga. Jasno sam rekao: ne mogu uime naših birača, ne mogu protiv interesa hrvatskog naroda i hrvatske države sklapati sporazum koji nam je moralno i politički neprihvatljiv, koji je objektivno protivan hrvatskim državnim i nacionalnim interesima. Ulaziti u Vladu s koalicijom koja je toliko ponizila, rekao bih, i hrvatsku prošlost i sadašnjost, koja je toliko naštetila hrvatskoj budućnosti, koja je učinila toliko nečasnih poteza da ostane na vlasti... to nisam mogao. To je bilo jedinstveno stajalište našeg Predsjedništva i koalicijskih partnera. 

Jesu li se pregovori na kraju sveli na dijeljenje fotelja? 

Čujte, kad se ide do razine javnih poduzeća, a još se niste dogovorili ni o najvažnijim pitanjima, i kad se traži da potpišete bianco, onda je to prešlo mjeru koja pregovore pretvara u iscrpljivanje i jagmu za foteljama. To je upravo ono što se do sada u politici radilo: umjesto da javna poduzeća budu vodena kao tvrtke, ona su vođena kao političke sinekure. To nismo htjeli prihvatiti. 

Što očekujete, idemo li na nove izbore ili postoji mogućnost dogovora Most - SDP? 

Ako je Most odlučio pošto-poto sklopiti sporazum koji će ga dovesti na vlast bez obzira na to koliko je Kukuriku-koalicija politički voljna i odlučna provesti promjene, a uvjeren sam da nije, i koliko je moralno sposobna i stručna da to provede, što također nije u dovoljnoj mjeri, onda će Vlade biti. U protivnom, vjerojatni su novi izbori. 

Je li vam bilo teško donijeti odluku o odbijenici Mostu i trojnoj vladi?

Bilo je i teško i lako. Teško je bilo jer smo htjeli poštedjeti Hrvatsku mogućih novih, skupih izbora i, prije svega, jer smo željeli postići dogovor koji bi Hrvatskoj osigurao razvoj i napredak. Iskreno smo ušli u pregovore, mnogo smo žrtvovali, željeli smo do krajnjih granica biti otvoreni za dogovor koji bi Hrvatskoj otvorio put istinskih i dobrih promjena. S druge strane, bilo je lako jer nismo htjeli sudjelovati u ponovnom dovođenju na vlast koalicije koja je Hrvatsku dovela na rub propasti. Mislim da su građani jasno rekli da ne žele više ovu koaliciju. Glasovi za Most nisu, dakle, bili glasovi usmjereni na to da se u bilo kojem obliku na vlast ponovno dovodi Kukuriku-koalicija ni da se pravi umjetni most između dviju koalicija, nego da se istinskim promjenama premosti ova teška kriza naše države. 

Jeste li razočarani tom opcijom ili smatrate da je Most dobra pojava za hrvatsku političku scenu? 

Mislili smo da je konstruktivna pojava. Nije bilo lako, ali nakon prvih razgovora ocijenili smo da imamo slične poglede i da možda nije loše, u danoj situaciji, imati partnera s kojim možemo podijeliti i provesti naš program promjena i provedbe investicija koje smo isplanirali. 

Zoran Milanović nazvao vas je preko tajnika SDP-a i HDZ-a, Dragovana i Čuljka, uoči sastanka u Mostu u subotu navečer? 

Pitao me što ćemo, rekao sam mu da smo mi protiv. Stekao sam dojam da su i oni isto protiv. Milanović mi je čak predložio da zajedno stanemo pred novinare i kažemo da odbijamo Most i idemo na nove izbore. Nisam na to pristao. Na sastanku se dogodila smiješna scena gdje je Milanović uporno tražio da se ja prvi izjasnim iako je Petrov prvo njega pitao da se očituje. Očito je mislio da sam politički šibicar, ali u prvoj, desetoj ili stotoj minuti tog sastanka ja bih rekao da sam protiv. Nisam kalkulant. Ja do svoje riječi i odluke svog predsjedništva držim. Kada sam ja odbio, on je pristao potpisati sporazum s Mostom. To sam ispričao da ilustriram kako se Milanović u 15 minuta triput predomišlja, moja odluka je bila protiv trojne vlade bez obzira na to pristao Milanović na nju ili ne.

PITANJE JE TKO JE MEFISTO

Je li Most pogriješio što je vratio SDP u igru nakon što su ih odbili i nakon što su otvoreno radili na razbijanju Mosta?

To je na granici misterija. Nakon svega što je o njima rečeno iz koalicije Hrvatska raste, nakon uvreda Milanovićevih i HNS-a osobito, nakon više pokušaja da ih razdijele, nakon što su jasno rekli da ne žele tripartitnu Vladu ni Vladu u kojoj Milanović neće biti premijer, Most ih vraća u pregovore kao da se ništa nije dogodilo. Nasuprot tomu, Domoljubna koalicija nije cijepala Most, nismo ultimativno ništa uvjetovali, nego smo dapače pristali na to da u interesu Hrvatske odustanemo i od legitimnih ambicija koje smo imali kao koalicija s najviše mandata. Bili smo otvoreni, postojani, ozbiljni i odgovorni, ali to očito nije bilo dovoljno. Ono što me je stoga jedino iznenadilo jest činjenica da je gospodin Petrov odmah nakon našeg izlaska rekao da s nama neće više razgovarati. To nije učinio kada je Milanović postavio svoje ultimatume. To nije učinio nakon svih uvreda koje su od njih podnijeli. Pet puta su im okrenuli drugi obraz, rekao je gospodin Petrov. Mi nismo zaslužili takav odnos jer ih u svim ovim razgovorima nismo nijednom pljusnuli. Ljudski, žao mi je zbog toga. No pravo je pitanje zašto je Milanović učinio onaj politički salto, odustao od premijerske pozicije i pristao na suradnju s „kriminalnom organizacijom“, kako on kaže. On nije mogao doći na takvu ideju. Pitanje je, dakle, tko je Mefisto?