Još jednom pozivam premijera da promijeni loše ministre i dovede stručnjake koji bi napokon nešto pokrenuli, a Josipovića da zatraži održavanje izvanredne sjednice Vlade o teškom gospodarskom stanju u koje nas je dovela! * Josipović zna da je stanje katastrofalno, a naši građani znaju da je on suodgovoran. Zato smo ga i pozvali da vodi više računa o njima, a manje o svom rejtingu! * Stalnim prebacivanjem krivnje i „povratkom u prošlost“ vladajući neće otvoriti nova radna mjesta! * Ministarstvo iseljeništva jedna je od naših programskih odrednica, s intencijom da se ono pretvori u ministarstvo povratka * Kada bi ljevica u Hrvatskoj pokazivala razinu odgovornosti kao u Njemačkoj, bila bi moguća velika koalicija * „Ankete“ su prije izbora za EU parlament HDZ-ovoj koaliciji velikodušno davale 4 mandata, SDP-ovoj 7!? Izbori su jedina relevantna anketa * Režimski mediji, kada je to njihovim nalogodavcima odgovaralo, tvrdili su da „U ime obitelji“ HDZ-u služi kao paravan, a nakon uspjeha na referendumu okreću priču te navode da je „najveća prijetnja i konkurencija“ HDZ-u!? * Zalažemo se za funkcionalnu i financijsku decentralizaciju, ali nećemo pristati na „regionalizaciju“ kao oblik federalizacije koja predstavlja opasnost za integritet zemlje.

U današnjoj Slobodnoj Dalmaciji (tjedni prilog Spektar) objavljen je opširni intervju s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Obuhvaćene su sve aktualne teme: nužnost rekonstrukcije diletantske Vlade, Josipovićeva „mudra“ šutnja o ekonomskoj krizi, Vladini „ideološki ratovi“ radi skretanja pozornosti s gospodarskog ponora u koji nas je sunovratila, rasprodaja nacionalnog bogatstva, SDP-ova blamaža s forsiranjem ustavnih promjena, HDZ-ov program… 

Na naslovnici je Spektra korektan naslov koji profesionalno donosi ključnu poruku predsjednika HDZ-a - „Ako Milanović ne rekonstruira Vladu, prijevremeni su izbori neizbježni!“. I Karamarkove autorizirane riječi u samome su intervjuu vjerno objavljene, bez naknadnih „uredničkih intervencija“, pa tako i njegov odgovor na pitanje „Je li u Hrvatskoj uopće moguća velika koalicija, kao u slučaju Njemačke?“. Prva rečenica odgovora glasi:

- Kada bi ljevica u Hrvatskoj pokazivala razinu odgovornosti kao u Njemačkoj, bila bi moguća.

Iz te je rečenice na naslovnici cijele novine izvučen sljedeći naslov - nešto što Karamarko uopće nije izjavio:

„NJEMAČKI MODEL - TOMISLAV KARAMARKO, PREDSJEDNIK HDZ-a, SPREMAN ZA POVIJESNI SPORAZUM: Nemam ništa protiv velike koalicije s ljevicom“  

Na tu malicioznu manipulaciju najbolje je odgovorio sami Karamarko još jutros u Virovitici, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a:

- Glavni urednik jednih novina se poigrao s nečim što smo rekli. Bila je povučena paralela s velikom koalicijom u Njemačkoj. Kad bi hrvatska ljevica bila domoljubna, zrela, prava socijaldemokratska ljevica, tada u nekoj budućnosti, kada govorimo o futurizmu, tada bi koalicija možda i bila moguća. S ovakvom hrvatskom ljevicom - govorimo o SDP-u - za koju ne znamo je li socijaldemokracija ili jugonostalgija, a čini se prije jugonostalgija, nikakva koalicija ne dolazi u obzir!

Ne misle li u Slobodnoj Dalmaciji da su tako jeftinom manipulacijom podcijenili vlastite čitatelje? Možemo samo zamisliti kako se oni osjećaju kada nakon naslova o „povijesnom sporazumu“ pročitaju intervju i shvate da su - prevareni! U krajnjem slučaju, kreator toga malicioznog naslova izazvao je suprotni učinak od onog što je želio. Svojom je podvalom samo dodatno privukao pozornost javnosti i samo će još više građana pročitati Karamarkov intervju i njegovu utemeljenu kritiku Milanovićevih i Josipovićevih postupaka. Razgovor prenosimo u cijelosti:

Na Svehrvatskom gospodarskom forumu ste kazali kako "HDZ nudi rješenje, nudi konzistentni gospodarski program, a ubrzo ćemo ponuditi i vrlo konkretne ljude". Znači li to da stvarate vladu u sjeni i je li to vlada stručnjaka?

Kao što sam već više puta govorio, naravno da HDZ ima dovoljno afirmiranih stručnjaka u svojim redovima, ali nećemo robovati „stranačkoj stezi“, nego ćemo angažirati ono najbolje u Hrvatskoj kako bismo ispunili svoju glavnu zadaću nakon pobjede na parlamentarnim izborima - a to su gospodarski oporavak zemlje i podizanje standarda građana. No sve u svoje vrijeme. 

Kada preuzmemo vlast, nećemo imati uobičajenih 100 dana mira. Tako nam je očito suđeno s obzirom na „rezultate“ sadašnje vlade. Počet ćemo raditi i rješavati probleme - odmah. Za što smo pripravni.   

Na prošlotjedno predstavljanje gospodarskog programa HDZ-a reagirali su i pojedini ministri, koji su si tako dali oduška da mogu i sami napokon nekoga kritizirati. Kritike se svode na prigovore kako u programu ne navodite konkretne mjere, odnosno da nabrajate ciljeve?

Neovisni su stručnjaci potvrdili da smo ponudili konkretna rješenja, pri čemu, dakako, u ovom trenutku nismo otkrivali detalje. Nikog više i ne čudi da Milanovićevi ministri to nisu shvatili, da nisu prepoznali rješenja koja nudimo. Oni su ionako u ove dvije godine svojim potezima i učinkom pokazali što znaju, zbog čega sam i zatražio da se vlada rekonstruira. 

Konkretne mjere smo nabrojali. Oni koji su ih htjeli čuti, čuli su ih. Nevjerojatno je da u ovako dramatičnoj situaciji, kada zemlja tone - a što je prije desetak dana potvrdila i Europska komisija nalogom o smanjivanju deficita, čime je dala pljusku Vladi i srušila joj koncept državnog proračuna - pojedini ministri nemaju pametnijeg posla nego napadati HDZ. Stalnim prebacivanjem krivnje i „povratkom u prošlost“ neće otvoriti nova radna mjesta. Zar Milanović, njegovi ministri i predsjednik Josipović stvarno misle da je situacija u zemlji - dobra?! Bilo bi od njih korektno da napokon objasne zašto nam, dok druge zemlje izlaze iz recesije, BDP pada već osmi kvartal za redom.

Znači li vaše naglašavanje važnosti uloge dijaspore na gospodarskom forumu mogućnost da ponovno dobijemo svojevrsno ministarstvo iseljeništva po dolasku HDZ-a na vlast?

Sasvim je sigurno da će iseljenici dobiti pažnju koju zaslužuju. I ne samo oni, nego i Hrvati iz BiH, svi Hrvati izvan RH. Nažalost, do sada njihova uloga u stvaranju i obrani države nije bila adekvatno vrednovana. I to ćemo promijeniti. Naši ljudi u svijetu ostvaruju iznimne rezultate u znanosti i ekonomiji, i stvarno je šteta da njihova znanja ne primjenjujemo u domovini. Kao što sam jednom rekao: mi od njih nećemo tražiti novac, nego ćemo im stvoriti preduvjete da investiraju, zapošljavaju i - oplode svoja ulaganja.  

Dakle, ne biste unaprijed otpisali ideju o ponovnom formiranju ministarstva iseljeništva?

Naravno da je ne otpisujemo. Štoviše, to nam je jedna od programskih odrednica. S intencijom da se ono pretvori u ministarstvo povratka. 

Premijer Milanović i ministar Linić se žale da nemaju dovoljnu podršku u javnosti za mjere koje provode i kane provoditi. Je li moguć nacionalni konsenzus barem oko strateških nacionalnih interesa? Ili su vladajući zakasnili s takvim apelima?

Konsenzus bi bio moguć da se vlada bavi onim za što je dobila mandat - izlaskom iz gospodarske krize, stvaranjem uvjeta za otvaranje radnih mjesta i privlačenjem investicija. No oni se samo bave ideološko-svjetonazorskim temama kojima potiču sukobe i produbljuju podjele. Od Bleiburga, istospolnih brakova, ćirilice, zdravstvenog odgoja… Tim bespotrebno nametanim pitanjima namjerno zaokupljaju pozornost javnosti kako bi zakamuflirali katastrofalne rezultate i nedostatak bilo kakve vizije. 

Je li u Hrvatskoj uopće moguća velika koalicija, kao u slučaju Njemačke?

Kada bi ljevica u Hrvatskoj pokazivala razinu odgovornosti kao u Njemačkoj, bila bi moguća. Ne vidim razlog zašto dvije najjače stranke ne bi mogle imati iste ili slične stavove o nacionalnim interesima, a jedan od njih svakako je blagostanje hrvatskih građana. Na žalost, Milanović i njegovi ministri i dandanas misle da su bogomdani, nevjerojatna je razina njihove narcisoidnosti. Što god ih mi dobronamjerno upozoravali - od lex Perković do pogubne porezne presije - oni rade po svome.

Ekonomski analitičari predviđaju da nećemo moći izbjeći daljnju prodaju preostalih nacionalnih resursa - voda, šuma... Je li to zaista neizbježno? Monetizacija autocesta već je praktično ukalkulirana u krpanje državnih financija...

To je odraz nesposobnosti vladajućih, s isključivim ciljem krpanja proračunskih rupa i ostanka, po svaku cijenu, na vlasti. A ceh bih, po njima, trebali plaćati ne samo mi danas, nego i budući hrvatski naraštaji. Rasprodavanjem nacionalnog bogatstva ostajemo bez velikog zamašnjaka u pokretanju gospodarstva s mrtve točke, bez instrumenata rasta i razvoja. HDZ se tome žestoko protivi. 

Kako ocjenjujete prvih pet mjeseci u EU, jesmo li ih iskoristili na pravi način?

Vlada nije iskoristila nijednu mogućnost koja nam se otvorila. Svima je to jasno, a evo i konkretnih brojki: RH je u zajedničku europsku blagajnu uplatila 1,6 milijarde kuna, a od 450 milijuna eura ili skoro 3,5 milijarde kuna, koje su nam do kraja godine bile namijenjene iz EU fondova, vlada nije povukla ni jednu lipu. Postat ćemo tako prva nova članica EU koja je u europski proračun uplatila više novca nego što je iz njega dobila! Zato smo i svjedoci apsurda da osiromašena Hrvatska financira razvijene države EU!

Štoviše, aktualna vlast propustila je pravodobno pripremiti nove projekte i strateške dokumente - čime je dovela u pitanje mogućnost povlačenja sredstava koja su nam namijenjena i u budućnosti! Zbog neorganiziranosti EK je vladi uskratila licencu za fondove. Zamislite, dvije godine nakon što su došli na vlast nisu se još u stanju organizirati! 

HDZ u anketama ne prelazi 20 posto potpore birača. Jeste li zadovoljni uspješnošću kojom "kupite" glasove birača i kako to mislite promijeniti u svoju korist? 

HDZ ni po jednoj „anketi“ nije trebao pobijediti, ali su europski i lokalni izbori pokazali sasvim drukčiju sliku. Naše ankete, kako znam reći, imaju „sistemsku grešku“. Uostalom, ta ista „istraživanja“ su prije izbora za EU parlament HDZ-ovoj koaliciji velikodušno davala četiri mandata, SDP-ovoj sedam. Ali, uvjerljivo smo pobijedili sa šest mandata! Izbori su jedina relevantna anketa.

HDZ ima najveći koalicijski potencijal i mi ćemo ga maksimalno iskoristiti. Biračko tijelo nas i naših koalicijskih partnera pozicionirano je u političkom spektru od centra prema desno. Našom koalicijom, u koju će ući još neke stranke, spriječit ćemo rasipanje glasova koje se dogodilo na zadnjim parlamentarnim izborima.

Mediji su vas već "sparili" s pokretom "U ime obitelji", s čijim čelnicima navodno već uvelike razmatrate podjelu mjesta na predizbornim listama. Ima li u tome istine?

Režimski mediji svaki dan nešto drugo kombiniraju. Jedan dan, kada to njihovim nalogodavcima odgovara, tvrde da „U ime obitelji“ HDZ-u služi kao paravan, a nakon uspjeha na referendumu okreću priču te navode da je „najveća prijetnja i konkurencija“ HDZ-u!? Osim što ni jedno ni drugo nije istina, takva su podmetanja neozbiljna, prozirna i već pomalo - dosadna. HDZ je spreman surađivati sa svakim kome je stalo do boljitka Hrvatske. Ali bez ikakvih ekstrema.

Iz HDZ-a se moglo čuti kako su predložene ustavne izmjene "plod jeftine političke trgovine", i kako će takve izmjene " narušiti vladavinu prava". Što mislite, zašto vladajući toliko inzistiraju na ustavnim promjenama? 

Nijedna razumna stranka ne mijenja ustav bez konsenzusa glavnih političkih snaga u državi. I bez široke, argumentirane javne rasprave. SDP je to pokušao i vidite kako je završilo - opet blamažom. Nakana inicijatora je bila jasna - da opet izigraju međunarodno preuzete obveze. Da su usvojene, ovakve ustavne promjene imale bi dalekosežne negativne posljedice za zemlju: ugrozile bi pravnu sigurnost, urušile ustavni poredak, praktično onemogućile referendumsko izjašnjavanje, uvele regije kao neku vrstu „nadžupanija“... 

U obrazloženju se navodi da se time stvaraju preduvjeti za decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske?

HDZ se zalaže za funkcionalnu i financijsku decentralizaciju, ali nećemo pristati na „regionalizaciju“ kao oblik federalizacije koja predstavlja opasnost za integritet zemlje. 

Kako komentirate to da je HDSSB zatražio da se odgodi izjašnjavanje o prijedlogu ustavnih promjena do sredine siječnja?

Pozdravljam to što nisu podržali takve štetne izmjene. A o eventualnim drugim motivima ne želim špekulirati.

Kako staviti "točku na i" kad je u pitanju ćirilica u Vukovaru. Vas su kritizirali zbog toga što ste dali potpis za referendum o ćirilici, a onda mu uskratili podršku?

Dakako, nismo za umanjivanje bilo čijih prava, kao ni za nepoštivanje preuzetih međunarodnih obveza. I za to nam nisu potrebni nikakvi pritisci. Još jednom ću ponoviti: do prikupljanja potpisa za referendum o ćirilici ne bi niti došlo da je Vlada poštivala Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina - odnosno njegov članak 8. - koji jasno priječi da se u Vukovaru, u ovom trenutku, postavljaju dvojezične ploče. Dao sam svoj potpis iz protesta jer Vlada nije poštivala zakon. Još nije kasno da ga počnu poštivati... 

Odustali ste od inzistiranja na glasovanju o povjerenju Vladi. Jeste li odustali od ideje o prijevremenim izborima, iako je premijer poručio da ne misli rekonstruirati Vladu, što ste i sami tražili?

Još jednom pozivam premijera da rekonstruira Vladu, a Josipovića da zatraži održavanje njene izvanredne sjednice o teškom gospodarskom stanju u koje nas je dovela. Najlakše bi u ovoj situaciji, kada dnevno tisuću ljudi ostaje bez posla, bilo forsirati izbore. No kao odgovorna oporba svjesni smo i druge strane medalje takvog postupka - da bi izvanredni izbori mogli gospodarstvo još više povući prema dnu. Naime, morali bismo računati s višemjesečnom paralizom državnog sustava. A jasno je što bi to značilo za investicije, projekte, standard... To je i razlog zbog kojeg smo pozvali premijera da promijeni loše ministre i dovede stručnjake koji bi napokon nešto pokrenuli. Ali ako Milanović ovako nastavi i ne rekonstruira Vladu, prijevremeni izbori dogodit će se sami od sebe. 

Zašto napadate Josipovića zbog loše gospodarske situacije?

Predsjednika Josipovića pozvao sam da iskoristi svoje ovlasti i prisili Vladu na ozbiljniji rad u cilju što bržega gospodarskog oporavka. No on šuti, ništa ne poduzima!? Je li gospodarsko vijeće koje ga savjetuje samo puki dekor? Josipović zna da je stanje katastrofalno, a naši građani znaju da je on suodgovoran. Zato smo ga i pozvali da vodi više računa o njima, a manje o svom rejtingu.