Jasno je, međutim, da Kukuriku itekako zna da će izgubiti izbore. Stoga će se držati i noktima i zubima za vlast i vjerojatno neće omogućiti Hrvatskoj da napokon prodiše. Očito im nije baš previše stalo do građana. Vladajući žive u svom svijetu i hvale se da su vrlo uspješni, a sve ovo što se događa oko njih ne dopire do njihovih srca - naglasio je akademik Željko Reiner ocjenjujući dvije godine rada Vlade.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner danas je uime HDZ-a ocijenio rad Vlade u točno dvije godine njenog mandata. Prenosimo njegovu izjavu za medije. Međunaslovi su urednički:

Iseljava se naša budućnost

Vladu bi najbolje mogli ocijeniti građani, koji danas žive puno teže nego prije dvije godine, koji su opterećeni neusporedivo većim porezima, koji s puno više poteškoća ostvaruju zdravstvenu zaštitu jer su zdravstvu bitno smanjena sredstva - sjetimo se da mu je uzeto 2,5 milijarde kuna smanjenjem doprinosa za dva posto, a da to apsolutno ništa nije pomoglo gospodarstvu. Dokaz tome jest da je niz tvrtka propalo, da imamo više od 360 tisuća nezaposlenih, da mladi masovno odlaze iz Hrvatske i da smo očito na početku još jednoga velikoga emigracijskog vala. Odlaze školovani ljudi, oni najbolji, koji su trebali biti budućnost Hrvatske. Iseljava se naša budućnost. Činjenica je da nema nijedne kvalitetne investicije, da nam vladajući neprestano odgađaju „bolja vremena“.

Smiješne isprike

Svjedoci smo svekolikoga gospodarskog kraha koji se ne može opravdavati ni svjetskom ni europskom krizom. Jer one su minule, a Hrvatska pak sve dublje i dublje tone. Smiješno je što se vladajući i danas - nakon što dvije godine drže sve poluge vlasti - izvlače na priče iz prošlosti i svoju nesposobnost svaljuju na HDZ. No potpuno je jasno da im u to nitko više ne vjeruje. Ova je vlada jednostavno neuspješna, a svi građani, na žalost, to itekako osjećaju. Vladajući su i sami svjesni da će na sljedećim izborima morati otići, a mi se nadamo da će to biti što je moguće prije. 

Izbori - 25. svibnja?

Predsjednik HDZ-a naglasio je da bi trebalo, ako je i onima trenutačno na vlasti stalo da se Hrvatska spasi, što je moguće prije raspisati parlamentarne izbore. Kako bi se spriječio nepotrebni trošak, najbolje je to učiniti zajedno s izborima za Europski parlament. Dakle, 25. svibnja. Ako su vladajući toliko uvjereni da su uspješni - kao što se, eto, zadnjih dana hvale - onda bi trebali objeručke prihvatiti tu ponudu! Jasno je, međutim, da i oni itekako znaju da će izgubiti izbore. Stoga će se držati i noktima i zubima za vlast i vjerojatno neće omogućiti Hrvatskoj da napokon prodiše.

Vladina bešćutnost

Kao konstruktivna oporba želimo dobro Hrvatskoj, da hrvatskim građanima bude bolje, da izađu iz ove depresivne situacije. Vladajući su odbili i bilo kakvu rekonstrukciju vlade - a evo ismijavaju i  prijedlog o prijevremenim izborima - pa je očito da im nije baš previše stalo do toga kako hrvatski građani žive. Oni žive u svom svijetu i drže da su vrlo uspješni, a sve ovo što se događa oko njih ne dopire do njihovih srca.