Ugledna hrvatska glumica i predsjednica HDZ-ova Odbora za kulturu Anja Šovagović Despot u opširnom intervjuu za Tportal osim o svojem bogatom umjetničkom opusu, govorila je i o radu odbora kojemu je na čelu. Naglasila je da se upravo formira Pododbor za kazališnu umjetnost u kojem - uostalom, kao i u nacionalnom Odboru - okuplja vrhunske stručnjake.

Prenosimo ključne poruke:

Strategija hrvatske kulture

Poziv gospodina Karamarka da budem predsjednica Odbora za kulturu HDZ-a prihvatila sam prije tri godine kako bih pokušala učiniti nešto pozitivno u kulturnom životu. Zajednički je stav i dogovor na prvom našem sastanku bio kako su nam u Odboru za kulturu potrebni vrhunski intelektualci, umjetnici, kreativci i stručnjaci bez obzira na članstvo u HDZ-u. Mogu reći kako sam okupila sjajan tim ljudi s kojima radim na okvirnom programu odnosno strategiji hrvatske kulture. Zanima nas baština i moderna podjednako kao deviza djelovanja i pitanje opstanka. 

Nedopustivo nečinjenje i kadroviranje

Mi smo zainteresirani za modernu koja povezuje baštinu sa sadašnjim trenutkom, jer smo zainteresirani za stvaralaštvo. Kad ne bi postojao kontinuitet upravo te integralne kulture, kada bi zaista postojala ta posjekotina između tradicionalne kulture i moderne, onda bismo bili izgubljeni. Upravo nas je taj kontinuitet održavao i održavanje tog kontinuiteta najvažnija je zadaća s kojom se suočavamo. U Odboru ima osamdesetak članova, a upravo formiram Pododbor za kazališnu umjetnost u kojem želim imati ljude neovisne o političkim diktatima. Zanima me uspostava zdravog kazališnog sustava jer je ovakvom kulturnom politikom nečinjenja, a kadroviranja te učestalim izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu, koji je doveden do apsurda, kazalište već odavno gurnuto na margine društvenog i kulturnog života u Hrvatskoj. U tom bih smislu htjela imati dijalog s najvrsnijim stručnjacima i poznavateljima kazališnih prilika i neprilika čije je znanje o toj materiji predragocjeno da bismo se opterećivali time kojim političkim zrncima tko pripada. 

Konsenzusom do rješenja

U strateškim pitanjima bitnim za hrvatsku kulturu inzistirat ću na konsenzusu jer je to jedini način kojim se ova iznimno loša situacija u kojoj se nalazi većina kulturnih institucija, kao i nezavisna scena, može i treba promijeniti. Ono na čemu želim raditi jest pozicioniranje hrvatske kulture na mjesto koje joj pripada. U financijskom i intelektualnom smislu, dakako.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izaslanstvo-odbora-za-kulturu-pribiv...

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/brac-kulturi-vratiti-zasluzeno-dostojan...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-odboru-za-kulturu-okupljamo-vrhuns...