Osim što je prezentirao glavne točke programa financijske konsolidacije zdravstvenog sustava, predsjednik HDZ-ova resornoga stručnog odbora u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju ocijenio je rad Rajka Ostojića („ministar bez integriteta“) te ponovno zatražio da spolni odgoj bude izborni predmet  

U jučerašnjoj (22. rujna) Slobodnoj Dalmaciji objavljen je opsežni razgovor s prof. dr. sc. Antom Ćorušićem. Intervju bismo mogli, bez preuveličavanja, okvalificirati kao strateški. Predsjednik HDZ-ova nacionalnog Odbora za zdravstvo, naime, bez zadrške je zasijecao u sve rak-rane, u sve strukturne probleme našega zdravstvenog sustava, počevši od neodrživog modela financiranja. 

Odgovarajući na pitanja novinara Hrvoja Prnjaka, Ćorušić je de facto javnosti predočio nacrt zdravstvene reforme. Glavne točke HDZ-ova programa financijske konsolidacije zdravstvenog sustava prenosimo onako kako ih je formulirao splitski dnevnik:   

* ustrojavanje nacionalnoga zdravstvenog servisa
* veće angažiranje privatnog sektora u sustavu javnog zdravstva
* jasno definirati tko sve sudjeluje u financiranju medicinskih usluga i na koji način 
* HZZO ostaje glavni financijer usluga, ali s povećanom ponudom zdravstvenih paketa
* stvaranje regionalnih bolničkih klastera tvrtki za usluge čišćenja i održavanja, prehrane, informatičko-tehničke potrebe, kao i ekonomski klaster
* obvezni osiguravateljski paket za djecu, branitelje, umirovljenike, invalide i dalje besplatan, no treba stvoriti dva odvojena stupa zdravstvenog osiguranja - državni i tržišni; državni stup treba imati najmanje dva paketa koja određuju standarde zdravstvene zaštite, i to temeljni obvezni i dopunski dragovoljni paket
* preinačiti dio kapaciteta bolnica radi jačanja palijativne skrbi

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleVie...

Cijeli intervju (i ujedno detalje nacrta reforme) možete pročitati na gornjem linku, a mi prenosimo Čorušićeve odgovore na tri aktualno-politička i/li svjetonazorska pitanja. 

O MINISTRU ZDRAVLJA

Dr. Rajko Ostojić je moj kolega, dobar liječnik, ali loš ministar. Mislim da mu nije trebala kandidatura za gradonačelnika Zagreba. Više se bavio radom u SDP-u nego zdravstvenim sustavom. Osim toga, dopustio je da mu se u resor zdravstva „trpaju“ kadrovi njegovih kolega iz Vlade. Na zahtjev ministra Linića odrekao se značajnog dijela sredstava namijenjenih sustavu zdravstva. Nakon izbornog debakla u Zagrebu postao je ministar bez integriteta, ali i bez značajnog utjecaja u svojoj partiji.

O POBAČAJU

Kada je u Hrvatskoj uvedena mogućnost priziva savjesti, ne samo ja, nego i mnogi kolege ginekolozi, prestali su obavljati namjerne prekide trudnoće. U svojoj klinici zbog toga nikada nisam imao problema. Nisam za apsolutnu zabranu pobačaja, makar je to najgadljiviji postupak u medicini. Naime, apsolutne zabrane nigdje i nikada nisu donijele dobro. Zalažem se za drugačije reguliranje prava na pobačaj. Osobno mi se sviđa poljski model gdje za namjerni prekid trudnoće postoje poprilična ograničenja definirana zakonom. 

O SPOLNOM ODGOJU

Moje dijete neće ići na nastavu spolnog odgoja. Naravno da nemam ništa protiv uvođenja tog predmeta, ali sam apsolutno protiv modula 4 koji govori o spolnosti pod snažnim utjecajem tzv. rodne ili „gender“ ideologije. Jedan od autora modula bio je suradnik Thea Sandforta, osvjedočenog i osuđenog pedofila iz Nizozemske. S njim je čak napisao i knjigu. 

U članku 63. Ustava RH jasno piše: „Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati svoju djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece“. Odgovoran sam roditelj i poštivat ću Ustav. Kao liječnik zauzimam se za to da spolni odgoj bude sastavni dio predmeta biologija. Supruga i ja odgojili smo četvero djece, proučili sve udžbenike biologije za osnovnu i srednju školu i, po mojem mišljenju, ljudska spolnost je dobro i primjereno opisana u tim udžbenicima. Nekakav poseban modul ministra Jovanovića i nije bio potreban. Ovo što Jovanović i njegova bratija rade je nametanje svjetonazora. To je ideološko eksperimentiranje nad vlastitim građanima. (…) Moju djecu ću odgajati ja i moja supruga a ne ministar Jovanović i njegova Partija. No, ako neki roditelji žele da njihova djeca baš uče modul 4, neka taj predmet bude izborni, kao što je i vjeronauk.