Uoči 32. sjednice Gradske skupštine, potpredsjednik Skupštine (i predsjednik zagrebačkog HDZ-a) Andrija Mikulić i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a (i potpredsjednik zagrebačkog HDZ-a) Mario Župan održali su konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na točke dnevnog reda o kojima će se raspravljati 10. rujna. Jedna od njih je i Poslovno izvješće Zagrebačkog holdinga za 2014. te njegov poboljšan kreditni rejting - koji je objašnjen boljom suradnjom Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. No, „bolja suradnja“ nije ništa drugo doli prebacivanje vlasništva nad nekretninama s Grada na Holding. I obrnuto!

Skupo plaćena neodgovornost

Gradonačelnik Bandić zaigrao se malo previše poduzetnika i bez ikakvog planiranja kupovao nekretnine koje su nas sve skupa zadužile! - naglasio je Mikulić te argumentirano objasnio Bandićevo „poduzetništvo“ na primjeru triju nekretnina - kompleks bivše tvornice Gredelj, kompleks Zagrepčanka i stanovi u Sopnici-Jelkovec.

U nastavku donosimo glavne naglaske Mikulićeva izlaganja:

Bez ikakve strategije

Kompleks bivše tvornice Gredelj kupljen je za 88,2 milijuna eura. Bandić je isticao da je ova kupnja -„ dobro prilika“. Da bi je već sljedeće godine prodao Holdingu te ponovno i otkupio! Sve do danas gradonačelnik ne zna što bi s tom nekretninom. Trošenje novca, kupovanje nekretnina bez ikakvog plana te prebacivanje vlasništva nije ništa drugo nego primjer lošeg vođenja Grada Zagreba bez ikakve strategije!

Dubioze sa Zagrepčankom

Jednaka je situacija i s kompleksom Zagrepčanka. Vlasništvo se prebacivalo nekoliko puta s Grada na zagrebački holding i obrnuto - pri čemu je gradonačelnik, otkupljujući tu nekretninu od Holdinga, svjesno platio gotovo 27 milijuna eura više od realne tržišne cijene! Samo kako bi pokrio financije Zagrebačkog holdinga! A nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi. Kako možete nešto kupovati, trgovati time, ako pravno nije sve riješeno?! Sve gradske prostore treba staviti u funkciju - no valja istaknuti da nije funkcija Grada trgovati nekretninama, već da pametno raspolaže gradskim novcem. Te da se on više koristi za prave strateške projekte o kojima pak aktualni gradonačelnik ne razmišlja.

Preko leđa građana

Treći su primjer neuspješnih projekata stanovi u Sopnici-Jelkovec - kod kojih se vlasništvo, također, prebacivalo s Grada na Zagrebački holding i obrnuto. Koliko je projekt bio neuspješan pokazala je i činjenica da ih Zagrebački holding nije uspio iznajmljivati niti po cijeni od 1 000 eura po kvadratu! I u ovom slučaju se vidi „napuhavanje“ cijene i izvlačenje novca iz Grada u korist Zagrebačkog holdinga. Projekt se pokazao potpunim promašajem - koji ćemo godinama skupo plaćati! 

Dosta je Bandićevih obmana!

Kupuje se, troše se novci svih poreznih obveznika te nas se u isto vrijeme zadužuje za nekoliko generacija. A onda se novci troše za gradonačelnikovu turneju po gradovima diljem Hrvatske! Budimo realni i socijalno osviješteni - imajmo nekakvu viziju upravljanja gradskim novcem i vlasništvom! Važno je da svi stanovnici glavnoga grada znaju što se događa s njihovim novcem. Populizam, obmanjivanje i manipuliranje kod nas u HDZ-u ne prolaze - nećemo dopustiti da se to radi!