"Završavamo pregovore u ovom prelijepom lipnju. Hrvatska postaje 28. članica Europske unije, a hrvatski jezik postaje službeni jezik EU", istaknula je predsjednica Kosor.

Zahvalila je svima koji su u Hrvatskom saboru 'digli ruke' za arbitražni sporazum sa Slovenijom "u vrijeme kad su oni koji danas pod svaku cijenu žele preuzeti vodstvo Hrvatske bili protiv, pa su bili suzdržano protiv, pa su bili suzdržano za i slično", kazala je predsjednica HDZ-a.

"Mi smo od prvog trenutka rekli DA; idemo to potpisati. To je bio taj ključni trenutak - deblokada pregovora i nastavak svom snagom dalje", naglasila je predsjednica Kosor dodavši kako im mnogi nisu davali potporu - iako je to bio posao za Hrvatsku, a ne HDZ.

Podsjećajući na nebrojene pokušaje rušenja sadašnje Vlade RH, navela je kako je rušenje Vlade i zaustavljanje pregovora s EU bila neprekidna intencija.

"Da je prošle godine ili početkom ove godine srušena Vlada, ne bismo završili pregovore i u roku koji je sada izvjestan, postali članicom EU", istaknula je predsjednica Kosor.

Predsjednica HDZ-a članstvu je obećala pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, ocijenivši kako bez stabilnog i jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske, što je popraćeno dugotrajnim pljeskom.

Podsjećajući na 22. obljetnicu osnivanja HDZ-a i ulogu prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, predsjednica Kosor je kazala da su sve pobjede koje je izvojevala Republika Hrvatska bile pobjede kojima je na čelu bio HDZ - uspostava neovisne Hrvatske, pobjeda u Domovinskom ratu te ulazak u NATO i EU.

Predsjednica HDZ-a rekla je također da u 22. godini rada HDZ, širom otvarajući vrata mladima, otvara 'novu knjigu' stranke. Dodala je kako u tome ima punu potporu vodstva stranke, a prva prilika za to će biti sastavljanje lista za parlamentarne izbore.

Predsjednica HDZ-a osvrnula se i na one koji su, kako je rekla, živjeli i radili u neskladu s izvornim programom HDZ-a i s hrvatskim zakonima.

"Duboko žalimo zbog toga", rekla je predsjednica Kosor napomenuvši kako mnogi članovi stranke žive teško, bez posla, iako su stranci dali sve, a zauzvrat ništa nisu tražili.

Istaknuvši kako je HDZ stranka časnih, čestitih i poštenih ljudi, Kosor je rekla da se moraju svim snagama potruditi vratiti poljuljano povjerenje "zbog onih koji nisu živjeli u skladu s ljudskim i božjim zakonima".

Podsjetivši na teške reforme koje je Vlada pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice morala poduzeti u posljednje dvije godine, predsjednica Kosor rekla je da su "bili apsolutno sami u svim teškim trenutcima". Zahvalila je i koalicijskim partnerima s kojima su proveli mnoge teške odluke.

"Oni koji danas traže reforme, nisu u njih dali ni jedan svoj mali prst", kazala je Kosor, podsjetivši na mukotrpan posao oko restrukturiranja brodogradilišta.

Osvrćući se na stanje u gospodarstvu naglasila je da je ovo godina kada Hrvatska izlazi iz krize, jer najnoviji podatci pokazuju rast izvoza, rast industrijske proizvodnje, pad nezaposlenosti i rast turizma.

Predsjednica HDZ-a i premijerka Kosor istaknula je također važnost dalje borbe protiv korupcije i kriminala.

"Ona mora i dalje biti snažna, odlučna i mora ići prema svima", kazala je dodavši da je HDZ "najšire što se moglo" otvorio vrata borbi protiv korupcije. "Ali sada očekujemo da široko svoja vrata otvore i sve druge političke stranke. Svi oni koji su vladu u toj borbi nazivali brodom luđaka, ludim muhama, špijunčinama i sl.", naglasila je.

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice zaključno je poručila je kako bez stabilnog i jakog HDZ-a nema stabilne Hrvatske.

Radno obilježena 22. obljetnica HDZ-a

Sjednicom proširenog Središnjeg odbora, na koju su pozvani i načelnici općina, gradonačelnici i župani članovi HDZ-a, Hrvatska demokratska zajednica radno je obilježila 22. godišnjicu osnutka stranke. Sjednica je održana u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor praćena pljeskom okupljenih članova uvodno je sve nazočne pozdravila kao članice i članove pobjedničke Hrvatske demokratske zajednice.

Velikim pljeskom članovi Središnjeg odbora posebno su pozdravili 10 novih članova stranke kojima je predsjednica Hrvatske demokratske zajednice Jadranka Kosor uručila članske iskaznice. To su ministar u Vladi Davor Božinović, državna tajnica u Ministarstvu znanosti Ivana Mrkonjić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Plenković, glavni državni inspektor Robert Markt, profesorica Medicinskog fakulteta u Zagrebu Jadranka Sertić, socijalna radnica Elza Parlov, specijalist interne medicine-kardiolog Vjekoslav Radeljić, specijalist onkologije i radioterapije Jure Murgić, najpopularniji katolički kantautor duhovne glazbe Luka Balvan i svjetska prvakinja u taekwondou Sanda Livija Maduna.