U povodu 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomen-obilježju „Kristalna kocka vedrine“ u Okučanima odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima.

TRAJNA ZAHVALNOST HRVATSKIM BRANITELJIMA!

Toga povijesnog 1. svibnja 1995. u 05:30 sati započela je jedna od najslavnijih bitaka Domovinskog rata - Vojno-redarstvena operacija Bljesak. Za manje od 32 sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog državnog teritorija u zapadnoj Slavoniji. Neprijateljske srpske snage bile su razbijene po svim crtama bojišnice, a Hrvatska je cijelom svijetu pokazala da je sposobna u najkraćem mogućem roku isplanirati i provesti najsloženije vojne operacije.

Hrabrost, odlučnost & požrtvovnost

U toj su slavnoj oslobodilačkoj operaciji život na Oltar Domovine položila 42 hrvatskih branitelja. Sjećamo ih se s neizmjernim ponosom, iskazujući im najdublje poštovanje. Put do slobode ispisan je njihovom nesebičnom žrtvom, a vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu temelj su moderne hrvatske države. Svim sudionicima Bljeska trajno smo zahvalni na hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti. Hrvatski branitelji i vaše obitelji, u našim ste mislima i molitvama!