Nama u zdravstvu ne treba svakodnevna drama i zbrka kojoj danas svjedočimo! * Naši su izračuni jasni - nema potrebe da se ijedna bolnica u Hrvatskoj ukine! * Imamo planirane mjere i metode za poticanje natjecanja među liječnicima i nagrađivanje kvalitete! * Svake godine uložit ćemo više financijskih sredstava u neposrednu zdravstvenu zaštitu i od građana nećemo zahtijevati nikakva dodatna financiranja! * Želimo odgovorno upravljati sustavom javnog zdravstva - imamo u detalje razrađen paket mjera koji su sastavni dio našeg programa! * Osobito smo osjetljivi na korupciju bilo koje vrste, a blokirat ćemo je paketom mjera koje su dokazano učinkovite! * Industriju smatramo vrijednim partnerom zdravstvenog sustava! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić u razgovoru za Večernji list. S njim je razgovarala novinarka Ivana Rimac Lesički, a intervju prenosimo u cijelosti:

Što je konkretno glavni sadržaj HDZ-ova gospodarskog programa koji se odnosi na javni zdravstveni sustav?

Kao stranka imamo jasne vrijednosti i ciljeve. Naš zdravstveni sustav mora biti solidaran, jednako dostupan i utemeljen na javnom zdravstvenom sustavu s jednim nacionalnim neprofitnim osiguravateljem. Posebna radna skupina u koordinaciji sa svim ostalim radnim skupinama izradila je i definirala program učinkovitog i financijski održiva zdravstva. Nama u zdravstvu ne treba svakodnevna drama i zbrka kojoj danas svjedočimo. Treba nam učinkovit sustav od kojeg točno znamo što dobivamo za uložen novac. Naš je program vrlo konkretan i za naše građane poruka je jasna: svake godine uložit ćemo više financijskih sredstava u neposrednu zdravstvenu zaštitu i od građana nećemo zahtijevati nikakva dodatna financiranja. 

Svi znamo nedostatke, no kako ih vaš program rješava - planirate ukinuti neku bolnicu, graditi novu, kako ćete stimulirati liječnike, hoćete i kako nastaviti ocjenjivati njihov rad? 

Ako je univerzalni ekonomski princip da u krizi i smanjivanju troškova treba smanjiti što je više moguće broj linija, upravljanja, onda ne možemo uvoditi dvostruko upravljanje u bolnice kao što to predlaže novi zakon. Upravo je ovo jedan od brojnih primjera zašto smatramo da je krajnje vrijeme da preuzmemo vlast. Naši su izračuni jasni, nema potrebe da se ijedna bolnica u Hrvatskoj ukine. Naravno da nas očekuju investicije u infrastrukturu, ali i nove tehnologije što smo predvidjeli u izračunima rashoda zdravstvenog proračuna i ne vidimo nikakvih zapreka ovakvom investiranju. Kao što ste spomenuli, imamo planirane mjere i metode za poticanje natjecanja među liječnicima i nagrađivanje kvalitete. Nismo predvidjeli sankcioniranje pacijenata i ne vidim tko bi to i zbog čega kažnjavao bolesne ljude. Sankcionirat ćemo društvenu neodgovornost i bilo koji oblik zloporabe svih sudionika u zdravstvu. Osobito smo osjetljivi na korupciju bilo koje vrste, a blokirat ćemo je paketom mjera koje su dokazano učinkovite, primjerice javnom objavom honorara koje farmaceutska industrija isplaćuje liječnicima, i to poimenice. Međutim, ponavljam, to su samo tehničke mjere koje prate našu jasnu i do detalja razrađenu shemu zdravstvenog sustava.

Što biste istaknuli kao prvi potez koji javnost može očekivati od vas kao ministra zdravlja?

Kao što sam istaknuo, teško je prepričati naš program i nemojte od mene očekivati nikakve pojedinačne poteze u PR svrhe, kako to danas zabavlja javnost sadašnja zdravstvena administracija. Mi želimo odgovorno upravljati sustavom javnog zdravstva. Kako? Za to već imamo u detalje razrađen paket mjera koji su sastavni dio našeg programa. Od vas kao medija želim da budete „oko sokolovo“, a našoj budućoj administraciji želim da bude što manje prisutna u javnosti jer će to značiti da imamo uspješne rezultate i zadovoljne pacijente. Sretni smo što je zdravstveni program dio našeg gospodarskog programa i da je stranka jedinstvena u odluci o tome kakav sustav želimo, kako ćemo ga ostvariti i financijski održati. 

Jeste li odabrali tim s kojim biste provodili zdravstvenu reformu, dakako, pobijedite li na parlamentarnim izborima? 

Uvjereni smo u pobjedu i spremni smo preuzeti odgovornost za uspješno upravljanje sustavom. Kao što sam uvijek isticao, predsjednik stranke Tomislav Karamarko zadužio me za sektor zdravstva i samo sam jedan od članova našeg nacionalnog odbora. Ne bih građane zamarao imenima koja mogu očekivati u našoj zdravstvenoj administraciji, no čvrsto mogu obećati ekspertnost, a jasni motivi i rezultati te osobna odgovornost mogu dovesti do imenovanja u našu zdravstvenu administraciju. Već sam spomenuo da je droga uhljebljivanja jaka, a čini se najjače prijemčiva u SDP-u i Kukuriku koaliciji. Međutim, neka im Bog pomogne kad droga uskoro prestane djelovati i kad se suoče sa štetom koju su nanijeli zdravstvenom sustavu. Kako će to preživjeti, neka o tome razmišljaju. 

Rade li liječnici u Hrvatskoj previše ili je takva ocjena paušalna, kako biste generalno opisali njihov društveni položaj? 

Hrvatska se po broju liječnika na tisuću stanovnika nalazi na sredini ljestvice država članica EU. Društveni položaj liječnika promijenio se u posljednjih dvadesetak godina. Biti liječnik nije samo profesija - to je poziv. Upravo zbog te činjenice, relativnog manjka liječnika i tehnološkog zaostajanja možemo reći da znatan dio liječnika u Hrvatskoj radi više u odnosu na svoje kolege u razvijenijim zemljama EU. Moram naglasiti da zahvaljujući entuzijazmu liječnika i medicinskih sestara Hrvatska još uvijek dobro stoji u javnozdravstvenim pokazateljima u odnosu na druge tranzicijske države članice EU. 

Koliki je utjecaj industrije i privatnog sektora na javno zdravstvo i koji način ističete kao učinkovit za borbu s takvim parcijalnim interesima? 

Industriju smatramo vrijednim partnerom zdravstvenog sustava. Nikada ne treba zaboraviti da je upravo industrija često glavni pokretač i izvor najvećih otkrića koje donose dobrobiti za zdravlje. Naravno, ne treba zaboraviti ni da je industrija profitno orijentirana. Sve ove specifičnosti važno je dobro poznavati kako bi se uspostavio transparentan i produktivan odnos na dobrobit korisnika zdravstvenog sustava. Ponavljam, poznate su metode za uspostavu takvog odnosa, ali treba imati političke volje i odgovornosti da se te metode primijene. Mi u HDZ-u to možemo.

GLAVNE TOČKE HDZ-OVE REFORME

1/ Uvođenje nadstandarda dodatnim osiguranjem

Doplata medicinskih usluga putem dodatnog zdravstvenog osiguranja koje će biti tržišno orijentirano

2/ Uvođenje instituta mobilnih liječnika

Liječnici će osim u ustanovi u kojoj rade moći imati ugovor o radu s još dvije institucije i raditi u njima

3/ Liječnici i sestre radit će u bolnicama za svoj račun

Liječnici i medicinske sestre moći će, nakon što odrade normu, za svoj račun raditi u ustanovi u kojoj rade

4/ Za liječenje djece sve najednom mjestu i bolnica za N. Zagreb

Gradit će Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i dijagnostičko-poliklinički centar za Novi Zagreb i Veliku Goricu

5/ Bolnica za Metković, Ploče, Vrgorac Imotski, Makarsku

Gradnja bolnice oko Makarske ili Metkovića jer od Dubrovnika do Splita nema stacionarne zdravstvene ustanove

6/ Uvođenje kontrole i blokiranje korupcije u zdravstvu

Javna objava honorara koje farmaceutska industrija daje svakom liječniku pojedinačno