(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Karlovac kako bi se upoznao sa stanjem na terenu uslijed rasta vodostaja karlovačkih rijeka. Potom je posjetio i Ušticu kod Jasenovca, kako bi se upoznao s aktivnostima Stožera za obranu od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ovom prigodom zahvalio je ministrima Tomislavu Ćoriću i Davoru Božinoviću te svim dežurnim službama, od Hrvatskih voda, HGSS-a i HCK-a do vatrogasaca i policije koji su neprekidno i požrtvovano radili na obrani od poplava.

Izrazio je zadovoljstvo jer su obranjene kuće od poplava, ocijenivši da je koncept box barijera pravo rješenje za Koranu i Mrežnicu.

- Ljudi koje smo ovdje znali zateći ranijih godina s metar i nešto vode u prizemljima su zadovoljni - ustvrdio je predsjednik Plenković, istaknuvši da se sustav obrane od poplava na ovom području  pokazao vrlo učinkovitim.

Podsjetio je da je Vlada, na inicijativu ministra Ćorića, u suradnji sa županom i gradonačelnikom, donijela poseban zakon koji se odnosi na obranu od poplava, osobito Kupe.

- Danas gradonačelnik razgovara s tehničkom delegacijom na razini Europske unije kako bismo projekt koji je vrijedan 120 milijuna eura realizirali i na dugoročniji način pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da visoke vode u gradu na četiri rijeke u budućnosti izazivaju što manje šteta i negativnih posljedica.

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na naknadu štete građanima čija je imovina oštećena u poplavi.

- Znate kako to ide, imamo sistem vlastitih osiguranja, to je prvi put, a tko nema, ukoliko župan proglasi izvanrednu situaciju onda se prijavljuju i procjenjujuću štete, izlazi komisija i ono što se može se isplati.

Upitan jesu li box barijere pravo rješenje s obzirom da je građanima voda opet ušla u kuće, predsjednik Vlade je podsjetio da ranijih godina kad je dolazio na ovo područje nije bilo ni box barijera.

- Župan i svi koji se dugo bave ovom temom u Karlovcu znaju da je danas puno bolje nego prije par godina. Napredujemo svake godine u svakom pogledu pa i po pitanju obrane od poplava - poručio je Plenković.

Ćorić: Moramo izgraditi trajni sustav obrane od poplava

Ministar Tomislav Ćorić kazao je da je zadovoljan situacijom u Karlovcu i da je napredak vidljiv u odnosu na razdoblje prije box barijera.

Izvijestio je da se ipak nije spriječio prodor vode na svim lokacijama te je došlo do poplava na određenom dijelu imovine.  

- Zato moramo izgraditi trajni sustav obrane od poplava i upravo zbog toga smo donijeli posebnu zakonsku osnovu. Užurbano radimo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i do kraja ove godine ćemo dovršiti taj dokumentacijski dio. U drugom dijelu ove i tijekom sljedeće godine očekuje se nas početak radova na čitavom nizu lokacija na području Kupe kako se ovakve stvari ne bi događale - poručio je ministar Ćorić.

U Bleiburg idu ministri Medved i Kuščević

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je kazao da nije upoznat s iskazom koji Franjo Vraga daje u Državnom odvjetništvu.

- To nije moj posao, bitno je da institucije rade svoj posao sukladno zakonu i rasvjetljavaju ovaj i druge predmete.

Predsjednik Plenković najavio je da će Vladu u subotu na Bleiburgu predstavljati ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević.

Obrana od poplava - Plenković posjetio Sisačko-moslavačku županiju

Nakon Karlovačke županije, predsjednik Plenković posjetio je danas i Sisačko-moslavačku županiju, odnosno Ušticu kod Jasenovca, kako bi se upoznao s aktivnostima Stožera za obranu od poplava na tome području.

Predsjednik Plenković dobio je cjelovitu informaciju i o tome što se sve učinilo u Hrvatskoj Kostajnici, kao i u drugim općinama, s obzirom na povećane vodostaje. Zahvalio je svim službama koje sudjeluju u pripremi ovog područja za više vodostaje Save. Kazao je da trenutna situacija zahtijeva obranu na razini od skoro 920 centimetara, podsjetivši da je lani bio rekord u zadnjih 50 godina te da ta prijetnja trenutno nije na toj razini.

- Zajedničkim naporima i župana i svih drugih službi, uz potporu nadležnih ministarstava, za sada je situacija pod kontrolom - poručio je predsjednik Plenković.

Kazao je i da se pomoć dostavlja onima kojima je potrebna pritom zahvalivši Hrvatskom crvenom križu.