Je li Karamarko štitio i Stazića dok je ljetovao na Brijunima za osam kuna po danu?! * Kako je i s čijim novcem glavni ravnatelj HRT-a kupovao imovinu Saveza komunista * DORH je jedini ovlašten odlučivati o osnovanosti pokretanja istrage * SDP-ova predstava - neuspio pokušaj prekrivanja nesposobnosti ove vlade * Revolucionarno pravo: Partija te tuži - Partija ti sudi. I Titova točka! 

Željko Jovanović, Peđa Grbin i Slavko Linić danas su s konvencije zadarskog SDP-a, po unaprijed pripremljenim tekstovima partijskog agit-propa, orkestrirano napali HDZ zbog afere HAC. Linić je bjesomučno ponavljao da je „odgovornost na stranci“ (?), a Željko Jovanović - nadaleko cijenjeni kaznenopravni stručnjak - optužio je Tomislava Karamarka da „izgleda da je kao šef tajnih službi štitio pljačkaše“. 

Partija te tuži - Partija ti sudi. Nema ni istraga ni optužnica ni presuda, nema dokazivanja krivice, nema ni presumpcije nevinosti ni prava na obranu - automatski se proglašavaju krivima svi politički protivnici režima. Oni u koje je Komitet upro prstom, ovisno o svojim potrebama i procjenama. I Titova točka! Zašto gubiti vrijeme na „sitnice“. Tipičan primjer tzv. revolucionarnog prava. 

Partijski pritisak na pravosuđe

Zapjenjeni SDP-ovci ne samo što su politikantskim izjavama počinili kazneno djelo pritiska na neovisno pravosuđe, nego su demonstrirali i - neznanje. Uobičajeni diletantizam. Tajne službe, naime, ni u jednoj demokratskoj državi nisu ovlaštene za kazneni progon. Prošla su, osim očito u SDP-ovskim glavama, olovna vremena kada je Udba i proganjala i presuđivala uime Partije. (Vremena čije zločine treba prikriti - zbog čega su se duhovni i pravni sljed(be)nici KPJ i bili upustili u sramotu zvanu lex Perković.) 

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić gostovao je sinoć u Dnevniku 3 HTV-a. Nakon uvodnog priloga sa žučnoga SDP-ova skupa u Zadru, smireno je odgovarao na lažne optužbe iz, bjelodano je, nove političko-medijske hajke protiv naše stranke. Razgovor prenosimo u cijelosti. Prljavi rat koji se vodi protiv HDZ-a, najkraće rečeno, puka je dimna zavjesa.

Evo, čuli ste što kažu SDP-ovci. Koji je odgovor HDZ-a?

Da je to klasična SDP-ova priča, mantra o kolektivnoj odgovornosti po starim komunističkim uzorima. Ta predstava naših prijatelja iz SDP-a neuspio je pokušaj prebacivanje loptice u tuđe dvorište kako bi se prekrila nesposobnost ove vlade koja Hrvatsku vodi u propast jer nema odgovora na aktualna gospodarska pitanja, na nezaposlenost… Narod je već iscrpljen s takvim spinovima, već je krajnje vrijeme da se naši prijatelji - koji su trenutačno na vlasti - ozbiljno uhvate svog posla.

Ali, oni idu s izravnim optužbama, kažu za g. Karamarka da je kao šef tajnih službi štitio kriminal?

Mogu im postaviti protupitanje: znači li to da je Karamarko štitio i g. Jovanovića i Linića i njihove prijatelje u slučaju kriminala u Riječkim tržnicama? Je li štitio i g. Stazića kada je ljetovao na Brijunima za osam kuna po danu? Je li… (voditelj je prekinuo sugovornika - op. ur.)

Mislite li da bi te slučajeve opet trebalo vaditi na površinu? Imate li nekih elemenata?

Mislim da taj posao treba prepustiti institucijama, državnom odvjetništvu - jedinom tijelu progona koje je ovlašteno odlučivati o osnovanosti pokretanja istrage - a neka se aktualna vlast bavi svojim poslom, a ne prebacivanjem loptice u političku zonu odgovornosti. 

Vaša stranka kaže da HDZ prolazi svoju katarzu i da očekuje da katarzu prođu i ostale stranke. Na što konkretno mislite?

HDZ prolazi svoju katarzu, još se bavimo nekim repovima iz prošlosti, no druge je stranke, na žalost, ne prolaze, niti to ne pokušavaju, ali ako ćemo se baviti katarzom… (prekid)

Je li to kritika Mladenu Bajiću?

Ne, nisam to rekao. Ako ćemo se baviti katarzom drugih stranaka, onda pozivam naše prijatelje iz SDP-a da javno kažu tko je krčmio imovinu Saveza komunista Hrvatske, tko ju je prodavao, a danas su na najodgovornijim funkcijama u državi.

Mislite li da je tu bilo kriminala?

Neka javnosti transparentno prezentiraju o kojoj se to imovini radi, tko ju je kupio, po kojim uvjetima, s kojim novcem… Kupio ju je, koliko znam, i vaš ravnatelj. Nikad se nije provela istraga o porijeklu novca, o kupoprodaji kompletne imovine Saveza komunista, u čije je ruke došla i kako.

Dobro, kako će se HDZ odnositi prema izvješću glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića koji se očekuje u Saboru?

HDZ je ozbiljna stranka, sačekat će izvješće, kvalitetno ga analizirati, a nakon objektivne analize zauzet ćemo stav.

Pozitivan, negativan?

Ne mogu o tome, bila bi to špekulacija.

Dobro, jeste li sada zadovoljni s radom Mladena Bajića?

U nekim dijelovima da, u nekim dijelovima ne.

Za kraj, pitat ću vas oko g. Kalmete: ima li on podršku vrha stranke u ovom trenutku?

Republika Hrvatska je demokratska zemlja, članica Europske unije, a u demokratskim je sustavima presumpcija nevinosti jedno od osnovnih načela. Dakle, protiv g. Kalmete nije pokrenut nikakav postupak, on nije ni osumnjičen ni optužen, a kamoli pravomoćno osuđen… (prekid)

Dobro, ali ne možemo biti slijepi da je bio okružen ljudima koji su sada u istražnom zatvoru?

Idemo govoriti o istini i činjenicama: sve dok se nekome našem članu ne dokaže da je kriv, imat će potporu HDZ-a. Ma tko on bio.