Novo vodstvo stranke vratilo je nadu hrvatskom narodu - premijer bi trebao poštovati volju građana, a ne obrušavati se na HDZ! * Na parlamentarne izbore izlazimo s kvalitetnim programom koji jamči bolju budućnost! * To što Milanović nije čestitao predsjednici, najviše govori o njemu samom! * Kolinda Grabar-Kitarović učinit će sve da do dijaloga dođe i da se zajedničkim snagama Hrvatska pokrene! * Prepoznala je naše probleme - neće zaboraviti na svoju Rijeku i Primorsko-goransku županiju! * Inicijative predsjednice ići će u smjeru poticanja gospodarstva i okretanja negativnih trendova! * Od velike su važnosti i njezini međunarodni kontakti: bitno je kada vam predsjednik EPP-a  i izaslanik Angele Merkel daju javnu podršku! - istaknuo je, među inim, predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva naše stranke Oleg Butković u opširnom intervjuu u jučerašnjem Novom listu. Razgovor, zajedno s uvodom novinara Damira Cupaća, prenosimo u cijelosti:

Rijeka je dobila prvu hrvatsku predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, a ironija je u tome da je ona iz kraja gdje HDZ nikada nije osvojio vlast. No, predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković itekako je zadovoljan izbornim rezultatom i uvjeren je da su hrvatski birači donijeli izvrsnu odluku, što će Grabar-Kitarović i dokazati. 

Kolinda Grabar-Kitarović poražena je u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Kako ste vi zadovoljni njezinim rezultatom? 

Što se tiče rezultata, valja ih komparirati s onima iz prijašnjih izbornih ciklusa. Na izborima 2005. Jadranka Kosor je u Primorsko-goranskoj županiji osvojila 32.000 glasova u drugom krugu, oko 21 posto. Milan Bandić je 2010. dobio 35.000 glasova. Mesić je 2005. ovdje osvojio 120.000 glasova, a Josipović 2010. 113.000 glasova. Sada na ovim izborima Kolinda Grabar-Kitarović osvaja nešto više od 56.000 glasova, a Josipović pada na 90.000 glasova. Znači, mi se dižemo za preko 20.000 glasova, a on pada za toliko. To je rezultat činjenice da je Kolinda Grabar-Kitarović izvrsna kandidatkinja i da je iz našega kraja. Prepoznala je probleme koji nisu mali u Primorsko-goranskoj županiji, a stranka pod vodstvom Tomislava Karamarka u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji se konsolidirala. Podjele koje su postojale su prevladane, bili smo jedinstveni, a SDP sa svim svojim kadrovima i ministrima je izigrao povjerenje ljudi. Njihova se prednost topi, njihov je trend prema dolje, a HDZ-ov prema gore. Nema mjesta euforiji, usprkos dobrim rezultatima, no jasno je da više nismo kanta za napucavanje i za stvaranje velike razlike. 

Riječki HDZ zatražio je već u izbornoj noći drugog kruga predsjedničkih izbora prijevremene parlamentarne izbore. Slažete li se s tim zahtjevom i je li to nepotrebno dizanje tenzija? 

HDZ je i prije predsjedničkih izbora zatražio prijevremene izbore jer je Hrvatska u gospodarskoj krizi, a BDP pada dvanaesti kvartal zaredom. Nikakvi pozitivni pomaci se ne događaju. 

Kako tu može pomoći nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović? I kako komentirate činjenicu da joj premijer Zoran Milanović nije čestitao? 

Zna se koje ovlasti prema Ustavu ima predsjednik, odnosno predsjednica. Formalno ona ne može donositi odluke u tom kontekstu, ali smo uvjereni da će njezine inicijative biti takve da ih nitko neće moći ignorirati jer će biti itekako dobre za poticanje gospodarstva i okretanje negativnih trendova. To što joj Milanović nije čestitao, najviše govori o njemu samome. Riječ je o pristojnosti jer je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana većinom glasova hrvatskih građana. Red bi bio, kao što su to učinili bivši predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko, da i on to učini. Kako će se dalje stvari razvijati, ne mogu reći jer ne znam, ali je činjenica da prvu hrvatsku predsjednicu poznajem i da će učiniti sve da do dijaloga dođe i da se zajedničkim snagama u skladu s njezinim ovlastima Hrvatska pokuša pokrenuti, da se neke teme stave na stol i da Vlada, koja je najodgovornija, u godinu dana pokuša nešto kvalitetno napraviti. Što će raditi premijer i ministri, ne znam, ali izjave koje je dao u izbornoj noći i koje su neprihvatljive ne svjedoče o njegovoj konstruktivnosti. 

Je li HDZ zločinačka organizacija i trebaju li se građani plašiti Karamarkovog HDZ-a?

HDZ je stranka koja se dva puta digla iz pepela i to nakon svih golemih problema - od odlaska Sanadera i svih sudskih postupaka. Činjenica je da se stranka digla i da pod vodstvom predsjednika Tomislava Karamarka ne zna za izborni poraz. Činjenica je da su on i vodstvo stranke vratili nadu najprije članovima stranke, a onda i hrvatskom narodu, što nam je omogućilo da ponovo postanemo vodeća politička snaga. Premijer bi trebao poštovati volju građana, a ne stigmatizirati i obrušavati se na HDZ. S takvom retorikom samo pomaže nama. 

Blisko surađujete s Tomislavom Karamarkom. Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je on spreman sjesti za stol s Milanovićem. Mislite li da je to moguće? 

Tomislav Karamarko je na to spreman. I ne govorim to zbog toga što je on predsjednik stranke pa tvrdim nešto što nije. Ako je budućnost Hrvatske i njezinih građana u pitanju, spreman je sjesti sa svakim. On nije isključiv čovjek, koliko god ga dio javnosti i medija želi prikazati takvim. Svi moji kontakti s njim, a zajedno smo tri godine, govore drugačije - on nije isključiv, nije čovjek koji ne prihvaća tuđe mišljenje. 

Rijeka nikada do sada nije imala osobu na tako visokoj dužnosti kao što je predsjednička. Ali imali smo već ljude u Banskim dvorima. No, kada je razvoj Rijeke i cijelog kraja u pitanju, čini se da to nije dalo nekih spektakularnih rezultata. Mislite li da će Kolinda Grabar-Kitarović biti drugačija i da neće zaboraviti što je obećavala u kampanji? 

Svi zajedno moramo raditi na tome da se riječki projekti, koji su i od nacionalne važnosti, pokrenu s mrtve točke. Oni su već ušli u izborni program HDZ-a za parlamentarne izbore, a riječ je o nizinskoj pruzi, autocesti do Žute Lokve, razvoju riječke luke, Sveučilišnom kampusu... Što se tiče Kolinde Grabar-Kitarović, ona je to jasno rekla - ona će se itekako zalagati za ono što je obećala. Radit će sve kako bi aktualnu vladu podsjetila na važnost tih projekata, a od velike su važnosti i njezini međunarodni kontakti. Itekako je bitno ako vam predsjednik Europske pučke stranke koja je vodeća u Europskoj uniji da podršku, ako izaslanik Angele Merkel također to napravi. Činjenica je da će njezina najveća uloga biti u gospodarskoj diplomaciji, u povezivanju zapadnih sila, prije svega Njemačke te SAD-a gdje se školovala, s Hrvatskom kada je riječ o novim projektima. Jasno je da će se ti projekti financirati sredstvima Europske unije jer Hrvatska to ne može sama. Ona tu može jako puno pomoći. 

Može, a hoće li? 

Hoće. Ono što je govorila na skupovima ne može se zaboraviti. Znam da je odgovorna, znam da je ambiciozna, ne laže, nije manipulator i na tome će inzistirati. 

Je li Hrvatska nakon njezine pobjede skrenula udesno, u nacionalizam i vraća li se isključiva retorika 1990-ih? Hoće li se Hrvatska podijeliti? 

Podjela nema niti ih je Kolinda Grabar-Kitarović ikada zazivala. U svim svojim nastupima pozivala je sve da zajedno radimo za bolju Hrvatsku. Ona je u izbornoj noći pozvala na suradnju i birače koji su glasovali za Josipovića. Osobno je poznajem i nije osoba koja je isključiva, koja bi radila podjele u hrvatskom društvu. To će ljudi vrlo brzo shvatiti. Bilo je u kampanji svega i svačega, sjetimo se afere Barbika i svega onoga što je protiv nje bilo upereno. No, ne treba se hrvatsko društvo bojati podjela, isključivosti, ugrožavanja manjina. To nije ni njezin, a ni program Tomislava Karamarka. U političkoj borbi se možda malo pretjera, pa tako se HDZ željelo prikazati kao zločinačku, kriminalnu i ekstremnu organizaciju. To nije prošlo kod naroda, a o tome svjedoči pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. 

Kako onda komentirate facebook status predsjednice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ HDZ-a Primorsko-goranske županije Rosande Mijolović Dukić tijekom kampanje, u kojemu je ona prebrojavala krvna zrnca na HTV-u?

Odmah smo se od toga ogradili. To nije stav vrha stranke u Zagrebu, Primorsko-goranskoj županiji ili u Rijeci. Gospođa je to prijavila jer da je njezina stranica hakirana. Sačekat ćemo rezultate istrage i ako je to napisala, njoj više nema mjesta u organizaciji žena koja je jako bitna HDZ-u. 

Ima li joj mjesta u HDZ-u? 

Ne mogu govoriti o onome o čemu će odlučivati časni sud. Ne mogu nikome narediti da nekoga isključi iz stranke. Moj osobni stav je da takvim ljudima nije mjesto u HDZ-u. 

Nije baš po vas bilo pohvalno što je Josipović u Novom Vinodolskom pobijedio u prvom krugu. U drugom je ipak Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila. 

Prva hrvatska predsjednica u Novi dolazi već dugo, i ljeti je tamo kod nas. Novi ju je prepoznao kao osobu koja će se zalagati za naš kraj i koja će identitet Primorja čuvati i za njega se zalagati. Prepoznali su to i drugi gradovi i općine. Uvjeren sam da ćemo u Primorsko-goranskoj županiji biti ponosni na nju. 

Kakve rezultate očekujete na parlamentarnim izborima? 

Očekujem pobjedu. Ne samo zato što su drugi loši, već zato što ćemo pred birače izaći s kvalitetnim programom koji će jamčiti bolju budućnost za Hrvatsku. Nećemo mi kao SDP-ova, odnosno Kukuriku vlada, cijeli mandat tražiti rješenja i gubiti nepotrebno vrijeme. Krenuli smo drugim pravcem i pokazat ćemo da imamo programe i rješenja. Kod nas u 7. i 8. izbornoj jedinici očekujem uzlazni trend i dalje. 

Kakvo je vaše mišljenje o preferencijalnom glasovanju? 

Mi smo ga i uveli na europskim izborima. Nemamo ništa protiv toga, ne bojimo ga se, to je pozitivno, ali to trebaju raspraviti sve političke stranke i donijeti odluku konsenzusom. Inače, kada pričamo o izbornom zakonu, bilo je tragično gledati ljude u Mostaru koje se tretiralo kao da su životinje, a samo su htjeli ostvariti svoje biračko pravo. Ako smo dali ljudima pravo glasa, a nije Hrvatska jedina u svijetu koja omogućava dijaspori glasovanje, onda im osigurajmo da glasuju kao ljudi. 

Je li dijaspora presudila ove predsjedničke izbore? 

Nije. Izračun to pokazuje, ali nemojmo dijeliti ljude na dijasporu i na birače iz Hrvatske. Dosta je podjela. To su Hrvati, naši ljudi, i mi smo djeca iste matere. Naravno da se ne smijemo miješati u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine, ali o Hrvatima u BiH moramo itekako voditi računa.

PRVA HRVATSKA PREDSJEDNICA NIJE NA DALJINSKI UPRAVLJAČ

Kolinda Grabar-Kitarović istupit će iz HDZ-a, ali hoće li ona moći provoditi svoje politike mimo te stranke ili će biti na daljinski upravljač Tomislava Karamarka, kako misli dio javnosti?

Gledajte, ona je bila kandidat HDZ-a i čitavog niza koalicijskih partnera. Izaći će iz stranke jer je tako po Ustavu. Niti će to Tomislav Karamarko od nje tražiti, niti bi ona na to ikada pristala - Kolinda Grabar-Kitarović bit će svoja i nitko s njom neće upravljati na daljinski upravljač. Ali kroz svoj rad - što je i dio njezinog programa - itekako će zastupati tradicionalne i obiteljske vrijednosti za koje se borila u kampanji. To ne znači da će provoditi usku stranačku politiku ili da će preferirati HDZ u odnosu na bilo koju stranku. 

Ako HDZ osvoji parlamentarne izbore i ako vam ponude mjesto u izvršnoj vlasti, što ćete napraviti? Pitam vas zbog toga što ste često prozivali SDP-ove ministre iz ovoga kraja da se nisu proslavili.

Za sada sam gradonačelnik Novog Vinodolskog u trećem mandatu i vodim stranku na županijskoj razini, te Odbor za pomorstvo, promet i veze u stranci. Ja sam vojnik stranke i ne razmišljam o tome, niti sam s bilo kim razgovarao o bilo kojoj funkciji u izvršnoj vlasti. Naglašavam da u stranci nitko ne priča o tome što će tko biti. Ono za što ću se zalagati je realizacija projekata koji su vezani za naš kraj. Ako Rijeka bude zanemarivana kao do sada, badava je moj ili bilo čiji odlazak u Zagreb. Svi se mi moramo vratiti u Rijeku, ili u Novi, i pogledati ljude u oči. A tko će biti na kakvim funkcijama, o tome ne razmišljam i ne zanima me.