(VIDEO) Dužnost mi je obavijestiti vas da podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Razlozi su jasni - obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu, nisam uspio i u civiliziranom političkom svijetu posve je normalno podnijeti odgovornost. Uvijek sam bio u funkciji svoje domovine i sve što radim je za Hrvatsku. Nakon ove ostavke, vjerujem da će vrlo brzo doći do nekih novih rješenja - za koja želim da budu pozitivan vjetar u jedra naše stranke! - istaknuo je, između ostalog, g. Tomislav Karamarko na današnjoj konferenciji za novinare u Središnjici HDZ-a.

Izjavu - i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O OSTAVCI

Dužnost mi je obavijestiti vas da podnosim ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a. Razlozi su jasni - obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu, nisam uspio i u civiliziranom političkom svijetu posve je normalno podnijeti odgovornost. Odgovorna sam osoba, stranka mora ići dalje i nastaviti pobjeđivati. Smatram da ostavkom otvaram prostor za novi impuls. Ono što sam u četiri godine napravio za HDZ - kroz to i za Hrvatsku - smatram da je dobro i ponosan sam na to. U politici sam praktički od 1989. - dakle, od osnivanja HDZ-a. Uvijek sam bio u funkciji svoje domovine i sve što radim je za Hrvatsku. Nakon ove ostavke, vjerujem da će vrlo brzo doći do nekih novih rješenja - za koja želim da budu pozitivan vjetar u jedra naše stranke.

O POBJEDNIČKOJ STRANCI

Koristim priliku da zahvalim prije svega članovima HDZ-a. Onima koji nemaju nikakve koristi od stranke, koji su se borili za probitak stranke, a time i za boljitak Domovine. Zahvaljujem onim 92 500 članova koji su me izabrali za predsjednika 17. travnja - na to sam izuzetno ponosan. Isto tako, zahvaljujem svim onima koji me u zadnja dva, tri dana bodre i šalju poruke potpore. Ugodno je bilo biti predsjednik stranke u kojoj prebiva hrvatski čovjek koji danas teško živi. Želim da se svi skupa što prije konsolidiram i svojim nasljednicima da rade dobro te budu uspješni. U ove četiri godine stranci je vraćen dignitet, dobila je „mišiće“ natrag - i dalje smo najjača hrvatska stranka.

O BOLJITKU DOMOVINE

Pred nama je borba za boljitak u gospodarstvu i za kvalitetu života hrvatskog čovjeka. Žalosti me veliki broj iseljenih i o tome stalno govorim. Ova vlada, kojoj sam bio član, nije funkcionirala. Bilo je pitanje odgovornosti prekinuti i reći - „Dosta!“. Najlakše je bilo ostati u fotelji prvog potpredsjednika Vlade i šutjeti, ali to ne ide sa mojom osobnošću.