Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković u izjavi za brojne okupljene novinare - nakon konferencije „Quo vadis, Europa?“ u zagrebačkom Muzeju Mimara - osvrnuo se na cjelovitu poreznu reformu. Kao što znate, Vlada je jučer na 3. sjednici usvojila paket zakonskih prijedloga. Cilj je osigurati veći raspoloživi dohodak građanima, konkurentnost gospodarstva, socijalnu pravednost te pridonijeti demografskoj obnovi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/porezna-reforma-osigurat-ce-gospodarski-rast-zaposljavanje-veci-dohodak-gradanima

Donosimo dio izjave premijera Plenkovića o cjelovitoj poreznoj reformi:

Porezna reforma je cjelovita. Sjetit ćete se, govorili smo o porezu na dobit, porezu na dohodak te smanjivanju stope PDV-a u drugoj godini mandata. HDZ je dobio je 61 mandat, dakle relativni je pobjednik izbora. Pregovaramo s partnerima i uvažavamo stavove socijalnih partnera i pojedinih resornih ministarstava - od inicijalnog paketa smo napravili određene modifikacije kako bismo dodatno pokazali socijalnu komponentu i osjetljivost Vlade. Ujedno smo rasteretili poduzetnike, osigurali najvećem broju ljudi veći dohodak, a pritom održali stabilnost državnog proračuna i javnih financija. Ispunjavamo ono što smo obećali, a kako ćemo ostvarivati te ciljeve u četiri godine, to će ovisiti o ukupnom gospodarskom rastu i učinku porezne reforme na gospodarstvo. Vidjeli ste i sami koliko je kvalitetnih stručnjaka sudjelovalo u poreznoj reformi. Mislim da je ona jedna od bitnih - u kontekstu ostalih aktivnosti koje ćemo imati - poticaja za gospodarski rast u Hrvatskoj.

Protiv demagogije i populizma

Predsjednik Plenković je komentirao i najavu Mostova amandman o plaćama dužnosnika:

Ja ću biti jasan i čvrst: ja sam protiv demagogije i populizma. Mislim da je prirodno ako neke stranke žele podnijeti takav amandman, na to imaju pravo. No ja sam protiv tog amandmana.