Redovito istraživanje javnog mnijenja Crobarometar, koje za Dnevnika Nove TV provodi agencija Ipsos, pokazalo je da nakon lokalnih izbora i rekonfiguracije parlamentarne većine raste potpora HDZ-u - i to već treći mjesec zaredom - dok je podrška koju među građanima uživa HNS ostala gotovo ista unatoč „analizama“ da će ulazak u savez s HDZ-om „uništiti“ tu stranku.

HDZ pobjednik - Most gubitnik

HDZ završava lipanj s rejtingom od 34,8 posto i za više od 12 posto premoćno vodi ispred SDP-a (22,2). Naša je stranka u odnosu na svibanj (33,7) narasla za više od 1 posto. Najbolja je to potvrda našeg trijumfa na lokalnim izborima. 

Most ima 7,4 posto, a prije samo mjesec držao je rejting od 9,2 posto. Građani očito kažnjavaju vulgarne izjave, populizam, rušilačke nagone i agresivnu grmojevštinu te nekoć pristojn(ij)e stranke. Živi zid je pak postojan i može računati na potporu od 7,3 posto.

HNS, koji je prije koalicije s HDZ-om imao potporu 2,8 posto birača, sada je na 2,4 posto - što je u okviru statističke pogreške.

Pada pesimizam - raste optimizam

I ostali su trendovi po našu stranku pozitivni. Nakon uspješnog „preslagivanja“ Vlade, u Hrvatskoj pada pesimizam, a raste optimizam.

Prvo: 42 posto građana vjeruje da će Vlada predvođena predsjednikom Plenkovićem odraditi mandat do kraja, što je rast od čitavih 10 posto u odnosu na svibanj. U prošlom je mjesecu, naime, u to vjerovalo 32 posto ispitanika.

Vladi sve veća podrška

Drugo: Vladine politike odobrava 34 posto građana, dok je mjesec prije uz Banske dvore bilo njih samo 27 posto.

Treće: Iako većina građana, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, suprotno misli njih 24 posto. U svibnju je pak odnos bio 73:17! Time je zaustavljen tromjesečni trend rasta pesimizma smjerom kojim ide Hrvatska i prvi je ovo mjesec u kojem raste optimizam.

O Plenkoviću sve pozitivniji dojam

Četvrto: predsjednik Plenković je među ispitanicima popravio dojam u odnosu na mjesec prije i sada o njemu pozitivno misli njih 43 posto, dok je onih s negativnim dojmom 46 posto.

U svibnju je o predsjedniku HDZ-a i Vlade RH 38 posto građana imalo pozitivni dojam, a negativan dojam njih 49 posto.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/crobarometar-hrvatska-nakon-nove-vlade-koga-su-biraci-nagradili-a-koga-kaznili---480978.html