Linićevi su potezi štetni, panični i amaterski, o čemu zorno svjedoči odluka o novom, i to iznimno nepovoljnom zaduživanju koju je Vlada donijela na telefonskoj sjednici, i to iza paravana blagdanskog ozračja. Samo u prosincu Kukuriku nas je zadužio za novih šest milijardi kuna! Krpajući svoje promašaje, razbacuju se novcem poreznih obveznika kao pijani milijarderi! HDZ stoga inzistira na rekonstrukciji Vlade te opet poziva predsjednika Josipovića, koji je suodgovoran za sadašnje stanje, da zatraži sazivanje izvanredne Vladine sjednice na temu gospodarskog ponora u koji nas je bacila - sažetak je novinske konferencije na kojoj su nastupili Ivana Maletić i Željko Turk. 

- Vlada u prvi plan stavlja svjetonazorske probleme umjesto da se bavi smanjenjem deficita i dobrim upravljanjem dugom i zaduživanjem. Najbolji je primjer novo povećanje javnog duga za 4 milijarde kuna u samo tjedan dana. Među inim, u inozemstvu su uzeli 200 milijuna eura kredita na tri mjeseca po vrlo nepovoljnim uvjetima, na što ćemo platiti 9,5 milijuna kuna kamata. Da su izdali trezorske zapise u tom iznosu, uštedjeli bismo minimalno milijun kuna za troškove kamata. Ponašaju se kao pijani milijarderi! Da su uspjeli do kraja godine povući 150 milijuna eura predujma za EU fondove, uštedjeli bismo čitavi trošak jer se ne bismo trebali opet zadužiti - oštro je, in medias res, jučerašnju presicu u stranačkoj središnjici otvorila Ivana Maletić, eurozastupnica i predsjednica HDZ-ova Odbora za EU fondove.

Grčićev „uspjeh“ - milijuni bačeni u vjetar

No potpredsjednik Vlade Branko Grčić, šampion sporosti, lakonski odgovara da „nema veze“, da je „sasvim svejedno“ kada ćemo dobiti predujam za EU fondove!? S milijun kuna, bačenih u vjetar zbog Vladine nesposobnosti, dio nastavnika, primjerice, mogao je dobiti naknadu za prijevoz koju im država nije isplatila - nastavila je Maletić. Skandalozna je i reakcija ministra Linića na analizu Instituta za javne financije koje je s pravom zaključilo da vladajući nemaju nikakvu strategiju zaduživanja i upravljanja javnim dugom:

http://vijesti.hrt.hr/gospodo-gdje-je-strategija-zaduzivanja-i-upravljan...

Što nesposobniji - to bahatiji!

- Linić ih agresivno, bahato, naziva „nestručnjacima“, samo kako bi pokušao prikriti svoje nerezonske poteze, posvemašnji nedostatak vizije i činjenicu da je uništio proračun. Za razliku od SDP-a, HDZ uvažava argumente struke, a i sami smo u više navrata upozoravali da Vlada nema strategiju javnog duga.  Primjerice, u listopadu smo kritizirali izdanje obveznica na američkom tržištu u vrijednosti od milijardu i 750 milijuna dolara, s vrtoglavom kamatnom stopom od 6,2 posto. U tom se trenutku čak i Rumunjska, naime, zaduživala 1,4 posto povoljnije od nas. Što jasno pokazuje da Linić jednostavno ne upravlja vrlo važnim segmentom, a to je kako naći primjerene izvore financiranja. Toliko o „ najuspješnijem ministru“! 

Linić u živom blatu svog neznanja

I procedura prekomjernog deficita, koju nam je propisala Europska komisija, razotkriva amaterizam i neozbiljnost aktualne vlade, naglasila je HDZ-ova europarlamentarka: 

- EK već sad traži da deficit bude 3 milijarde manji od onoga što je Vlada isplanirala u proračunu za 2014. godinu, a koji se - što dodatno zabrinjava - temelji na neostvarivoj projekciji da će nam BDP narasti 1,3 posto. A neće, na žalost, narasti jer Vlada niti je sposobna koristiti EU fondove - nijedan euro još nije povukla! - niti je otvorila izvore financiranja za male i srednje poduzetnike, koji mogu potaknuti rast i razvoj. Uz ovakvu vlast, proračunska će rupa iduće godine biti daleko veća i od sadašnjih vrtoglavih 19,2 milijarde kuna! Sve mu se raspada, ali Linić i dalje ne zna kako se povoljno zaduživati. 

„Mjere“ bez ikakvih mjera

Maletić je ponovila i negativnu ocjenu o Vladinim tzv. programskim mjerima. S kojima se nipošto neće smanjiti deficit jer u njima nema ni riječi o gospodarstvu i poduzetništvu; jer predstavljaju tek puko prelijevanje iz šupljeg u prazno:

- No nad glavom im sada sjedi EK koja će tražiti ozbiljan plan i program mjera. Žalosno je da EK mora tjerati Vladu da napravi nešto dobro za svoj narod. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vladine-mjere-na-zalost-nece-dati-ni...

Vlada se dovela pred zid!

Član Predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik stranačkog Odbora za financije Željko Turk također je argumentirano progovorio o Vladinu amaterizmu. Ili, preciznije, diletantizmu. Zadužiti se 6 milijardi samo u prosincu, od čega 4 milijarde u blagdansko vrijeme, zbilja je neodgovorno!

- Učiniti to u mjesecu u kojem zatvaramo račune, nedvosmisleno svjedoči o tome da se Vlada dovela pred zid. Iz čega slijedi da će se država morati zaduživati još i više nego ove godine. I da će već u prvom tromjesečju 2014. doći do prvog rebalansa proračuna. 

Turk je stoga ponovio dva ključna HDZ-ova zahtjeva. Prvi - o nužnosti rekonstrukcije Vlade.

Josipović građanima: Snađite se sami!

- Drugi, da predsjednik Josipović predloži sazivanje izvanredne sjednice Vlade o katastrofalnome gospodarsko-socijalnom stanju. Teško je prognozirati hoće li se ona i održati s obzirom da i Linić i Milanović na sve dobronamjerne primjedbe stručnjaka i oporbe odgovaraju onim jedinim što znaju - uvredama!

Teško je prognozirati i iz još jednog razloga: jer je Josipoviću očito više stalo do rejtinga popularnosti i potpore SDP-a na predsjedničkim izborima - premda se održavaju tek za godinu dana! - nego do standarda građana. Kako je sam nedavno priznao, predlaganjem izvanredne sjednice Vlade mogao bi „isprovocirati“ premijera. A građani neka se sami iskoprcaju iz ove bijede za koju su odgovorni i on i Milanović. Po onoj staroj: snađi se, druže!

MINISTRI I PO ZAKONU TREBAJU ODGOVARATI!

Nakon uvodnog izlaganja, Maletić je odgovorala i na pitanja okupljenih novinara. Izdvajamo dva najintrigantnija:

Smatrate li da zbog povećanja javnog duga i prekomjernog deficita, a prema Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, postoji odgovornost pojedinaca iz Vlade?

Zakon je donesen još 2010. godine, ali ga Vlada uporno ignorira. Evo primjera: rebalansom na početku prosinca povećali su deficit državnog proračuna za šest milijardi kuna! Što znači  da su dotad probijali rashode, da su imali veće rashode nego što ih je određivao proračun prije rebalansa. Zakon koji spominjete takav postupak naziva nezakonitim poslovanjem, i po njemu bi ministri koji snose odgovornost morali podnijeti ostavku! Ne samo Linić, nego i Jovanović, koji je otvoreno priznao da je imao zakonsku obvezu nastavnicima isplatiti dodatak na prijevoz, ali da mu to „nije stalo u proračun“. Pa to je nezakonito poslovanje! Ne samo što Zakon o fiskalnoj odgovornosti traži njegovu smjenu, nego propisuje i kaznenu odgovornost - plaćanje novčane kazne!

Kako gledate na to da je Vlada dala 6,5 milijuna kuna jednoj austrijskoj konzalting tvrtki da nađe investitore za Brijune, da tamo naprave elitno turističko mjesto?

Vlada i inače baca milijune za elementarne analize koje je morala napraviti i prije nego što je došla na vlast. Sjetimo se famoznog „clean starta“. Za svaku svoju odluku vladajući plaćaju milijune revizorskim ili konzultantskim tvrtkama. Njima je svojstveno da ne znaju donositi odluke, a ne mogu to niti znati jer nemaju nikakav plan ili strategiju. I onda bauljaju, tražeći po vrlo, vrlo skupim cijenama tko bi im eventualno nešto mogao odraditi. A sve to na kraju plate građani.