Saborski zastupnik i koordinator HDZ-ova Odbora za gospodarstvo, financije i energetiku,  Domagoj Ivan Milošević i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održali su konferenciju za novinare zbog loše ekonomske i gospodarske situacije u RH.

Domagoj Ivan Milošević kazao je kako je zanimljivo slušati članove Vlade kako se međusobno hvale i ohrabruju s obzirom da brojke o uspješnosti hrvatskog gospodarstva nisu nimalo ohrabrujuće. 

“Industrijska je proizvodnja u proteklih godinu dana pala 1,5 posto, prerađivačka je industrija 'zaronila' na godišnjoj razini 4,5 posto, izvoz je pao 4,5 posto, jedina samo zemlja u široj regiji u kojoj izvoz kontinuirano pada, plaće su realno pale za 2,5 posto, a cijene su porasle 3,9 posto”, kazao je Milošević. 

“Umjesto da smo od Vlade dobili odgovor na pitanje zašto je to tako svakodnevno slušamo tek samohvalu o tome kako su porasle strane izravne investicije”, rekao je Milošević te je dodao kako to ne bi bilo tako loše kada se ne bi radilo isključivo o sanaciji gubitaka u Hrvatskoj i prodaji hrvatske imovine.

"U svim tim stranim ulaganjima nema otvaranja novih radnih mjesta i zbog toga na današnji dan u odnosu na 2011. godinu 35 000 hrvatskih građana je više na Zavodu za zapošljavanje, bez obzira na sezonsko zapošljavanje i navodnu dobru turističku sezonu”, kazao je Milošević. 

“Gospodin Grčić često se hvali da vidi oporavak u građevinarstvu, a Eurostat je objavio kako je hrvatsko građevinarstvo u posljednjih godinu dana potonulo za 8,6 posto, a u svibnju ove godine u odnosu na svibanj 2012. godine je 48 posto manje odobrenih građevinskih dozvola, napomenuo je Milošević. 

Milošević je kazao  kako se gospodarski rast može ostvariti samo kroz privatni sektor te je naglasio kako  država mora znati kako pomoći, oživiti i privući strane ulagače te kako iskoristiti diplomaciju za gospodarsku diplomaciju. Zatražio i da se objavi postojeća studija o isplativosti monetizacije autocesta.

“Hrvatska će uz Grčku biti jedina zemlja koja i petu godinu za redom neće ostvariti gospodarski rast”, kazao je Milošević  te je  ustvrdio kako nitko u Hrvatskoj, ni građani ni gospodarstvo, ne osjećaju nikakve pomake na bolje, zapitavši se odakle ministri u aktualnoj vladi crpe optimizam. 

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić kazala je kako je u Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta bila rasprava o pripremama za kohezijsku politiku odnosno za korištenje europskih fondova te je Europska komisija ukazala na nekoliko nedostataka u tom procesu. 

Nedostaci koje je istaknula Europska komisija su nedostatak administrativnih kapaciteta za pripremu i provedbu projekata, nedovoljna koordinacija među ministarstvima, nedovoljno pripremljenih projekata kako bismo bili što uspješniji u korištenju EU fondova, nedostatak partnerskih odnosa između zainteresiranih strana kao što su lokalna i regionalna samouprava, nevladine organizacije, poduzetnici i drugi te procedure po kojima se provode projekti Europske unije se ne pojednostavljuju već se dodatno kompliciraju što može dovesti do dodatnih problema u korištenju europskih fondova, rekla je Maletić. 

HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove izdavati će mjesečnik “Inforeg.hr” kako bismo informirali javnost upravo o ovim detaljima s ciljem da potaknemo i Vladu da pokuša razumjeti što im poručuje Europska komisija jer oni svoje poruke daju na temelju iskustava s drugim zemljama i  cilj im je da Hrvatska bude uspješna u korištenju EU fondova, naglasila je Maletić. 

Preporuke Europske komisije treba shvatiti ozbiljno i treba se dobro pripremiti kako bismo mogli iskoristiti velika sredstva koja su nam već sad na raspolaganju u prvoj polovini godine, zaključila je Maletić.