Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Elmar Brok iz redova CDU-a stigao je u Hrvatsku kako bi se danas kratko pridružio kampanji naše stranke te dao punu potporu HDZ-u kao sestrinskoj pučkoj stranci i njezinom predsjedniku Tomislavu Karamarku na predstojećim parlamentarnim izborima.

U izjavi za medije u Šibeniku naglasio je:

- Danas sam tu da podržimo HDZ na izborima za Hrvatski sabor. Čuo sam od kancelarke Merkel da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bio u posjetu u Berlinu te da je bila zadovoljna posjetom. Smatramo da je Hrvatska jedna od važnih zemalja u Europi koja može pomoći u rješavanju problema unutar Europske unije.

Zajedničko europsko rješenje

Brok je, nadalje, komentirao hrvatsko ponašanje u izbjegličkoj krizi i pozvao na suradnju.

- Volio bih da Hrvatska bude kooperativnija i surađuje sa svojim susjedima u rješavanju izbjegličke krize. Ova kriza se može riješiti samo suradnjom unutar EU. Hrvatska je jedna od ključnih zemalja i očekujemo da na tom planu sa susjedima bude u još boljoj komunikaciji. Ovo je kriza velikih izazova i očekujemo da će s promjenom vlasti nakon izbora Hrvatska biti konstruktivnija, bolje surađivati i dati doprinos zajedničkom europskom rješenju. To je jedini izlaz. Samo suradnjom možemo riješiti problem, to vrijedi i za Njemačku, i za Sloveniju i za Hrvatsku“.  

Sustav i red

Dodao je da je iznimni važno da Hrvatska registrira migrante.

- Važno je da Hrvatska surađuje. Očekujemo da Hrvatska, kao i sve druge zemlje na tzv. balkanskoj ruti surađuje na međunarodnom planu, i da uz pomoć UNHCR-a uvede red - da se ljudi registriraju i da se najavljuje koliko izbjeglica dolazi. Jer samo kroz takav sustav i dogovor možemo pokazati da smo u stanju savladati taj problem. Izbjeglička kriza zahtijeva sustav i red. Ima ponekad različitih razmišljanja, no suradnja sa susjedima je nužna i ona mora biti jaka. Moramo zajedno rješavati te probleme.