Naš program izgrađen je upravo tako i polazi od potreba, ali i želja svakog pacijenta! * Treba nam učinkovit sustav od kojeg točno znamo što dobivamo za uloženi novac! * Učinkovitim mjerama poticat ćemo kvalitetu, konkurentnost i inovativnost! * HDZ-ov program sadrži i pravno utemeljeno smanjenje i harmonizaciju pravnih propisa u zdravstvu! * Imamo mjere i potpuno smo spremni za provedbu naših općih i specifičnih ciljeva za bolje zdravstvo! * Državna administracija mora na prvom mjestu biti odgovorna nacionalnom korpusu! * Uvidjeli smo nepravilnost vezanu za jug Dalmacije i ondje ćemo osigurati izgradnju takozvane male bolnice! * Za izgradnju te male komunalne (opće) bolnice pripremamo aplikaciju za EU fondove! * Pacijenti moraju biti zaštićeni, a istovremeno se zdravstvenim radnicima mora omogućiti ustavno pravo na rad izvan radnog odnosa! * Prekovremeni rad liječnika i sestara u matičnoj instituciji bit će korektno plaćen! * Solidarni zdravstveni sustavi su civilizacijska tekovina, kao što je i briga o njegovim rashodima! - istaknuo je, među ostalim, predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo prof. dr. Ante Ćorušić u razgovoru za današnju Slobodnu Dalmaciju. Intervjuu prenosimo u cijelosti, skupa s uvodnikom novinarke Divne Zenić Rak.

Ako pobijede na sljedećim parlamentarnim izborima, iz HDZ-a građanima namjeravaju osigurati solidaran, jednako dostupan zdravstveni sustav, utemeljen na javnom zdravstvu s jednim nacionalnim neprofitnim osiguravateljem. Slične najave slušali smo s različitih strana puno puta proteklih godina, no prof. dr. Ante Ćorušić, predsjednik stranačkog Odbora za zdravstvo, poručuje kako je HDZ spreman za realizaciju tih ciljeva i kako su u, sklopu svog Gospodarskog programa, već izradili i definirali program učinkovitog i financijski održivog zdravstva s konkretnim mjerama, rokovima i planiranim sredstvima. Ističe i kako sa svojim radom trebaju početi što prije kako bi spriječili daljnju štetu u sustavu koja se gomila na dnevnoj razini. 

ULAGAT ĆEMO VIŠE 

Na koji način HDZ namjerava postići te ciljeve?

Prije nekoliko dana pročitao sam u novinama članak u kojem se zaključuje da bi u društvu i zdravstvu sve bilo bolje kada bi birači u trenutku biranja bili svjesni da su ili će zasigurno biti i pacijenti hrvatskog zdravstvenog sustava. Naš program izgrađen je upravo tako i polazi od potreba, ali i želja svakog pacijenta i uključujući i sve druge dionike sustava. Treba nam učinkovit sustav od kojeg točno znamo što dobivamo za uloženi novac. 

Što to, konkretno, znači za zdravstvene osiguranike?

Za građane je poruka jasna - svake godine HDZ namjerava uložiti više financijskih sredstava u neposrednu zdravstvenu zaštitu, a istodobno od samih građana nećemo zahtijevati nikakva dodatna financiranja. Uz to, učinkovitim mjerama poticat ćemo kvalitetu, konkurentnost i inovativnost. Naša vizija je optimalno kvalitetan sustav na cijelom području RH, pravovremen tretman za svakog individualnog pacijenta, na primjerenoj razini zdravstvene zaštite i pravom mjestu. Naše vrijednosti su: obvezni sustav javnog zdravstva usmjeren na zdravstveno informiranog i osviještenog pacijenta, univerzalnost te jednakopravnost, što znači da su sve osigurane osobe solidarne i imaju isti tretman i beneficije, bez obzira na razinu njihova izdvajanja. Ostvarit ćemo transparentnu i dobru komunikaciju i partnerstvo svih dionika važnih za zdravlje, a ne bespotrebno nadigravanje i obmanjivanje javnosti kao što to radi sadašnja „kukurikava“ koalicija. 

Tvrdite, dakle, da ćete osigurati jednako kvalitetan sustav za sve, neovisno o adresi stanovanja? 

Danas svjedočimo da to nije slučaj, ali mi znamo kako to promijeniti. Odredili smo i točan popis epidemiološki i financijski najznačajnijih bolesti za koje smo izradili posebne smjernice, algoritme i protokole, ne samo zbog financijskih ušteda nego prvenstveno zbog ostvarivanja optimalne kvalitete liječenja za sve pacijente. HDZ-ov program sadrži i pravno utemeljeno smanjenje i harmonizaciju pravnih propisa u zdravstvu, za razliku od sadašnjih smiješnih nabacivanja osobnih ideja i interesa i bespotrebnog trošenja vremena i novca na kvazi javne rasprave, a sve u svrhu pomozimo članovima i simpatizerima SDP-a, HNS-a..., a ostalima kako bude. 

Koje još promjene imate u planu?  

Čeka nas daljnja optimalizacija sustava, izgradnja neodvojivog zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Neshvatljivo je da sadašnja vlast bez obzira na sva silna putovanja i takozvane edukacije u inozemstvu nije uvidjela potrebu objedinjavanja zdravstvene i socijalne skrbi kao neraskidivih odrednica zdravlja. Mi imamo mjere i potpuno smo spremni za provedbu naših općih i specifičnih ciljeva za bolje zdravstvo. Imamo definiran novi ustroj MZSS (Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi) s pratećim zavodima i agencijama usmjeren dokazanoj efikasnosti. Alibi rad, uključujući pravdanje nacionalne neefikasnosti takozvanim europskim aktivnostima, nećemo tolerirati. 

NEMA KOŠARICE 

Državna administracija mora na prvom mjestu biti odgovorna nacionalnom korpusu. Tu je i nacionalni model bolničkog zdravstvenog sustava s modelom razvoja malih bolnica, nacionalnih specijalizacija i strateške kliničke mreže (za pojedina područja; za pojedine bolesti) te uključivanja u europsku mrežu referalnih centara u sklopu projekta EU. 

Znači li to da ćete i u Dalmaciji izgraditi takvu bolnicu, s obzirom na to da na području od Splita do Dubrovnika nema stacionarne zdravstvene ustanove? Kako ćete osigurati sredstva i kadar za to? 

Naravno da svaka od navedenih mjera ima razrađene rokove i definirane resurse. Uvidjeli smo ovu nepravilnost vezanu za jug Dalmacije i ondje ćemo osigurati izgradnju takozvane male bolnice. Zdravstvena sigurnost u ovoj regiji nije ista kao u ostalima i to se mora ispraviti. U tom dijelu Dalmacije živi 90 do sto tisuća ljudi, a tijekom turističke sezone broj stanovnika se udvostruči. Za izgradnju te male komunalne (opće) bolnice pripremamo aplikaciju za EU fondove, s obzirom na činjenicu daje znatan dio tog područja u kategoriji područja od posebne državne skrbi. Ne trebaju nam nikakvi posebni uvjeti za to. 

Jedan od većih neriješenih problema jest i pitanje dopunskog rada zdravstvenih djelatnika.  

Premda sada postoji Pravilnik i nekakve norme, pravih kriterija i transparentnosti nema, a dopusnica za rad ima i nema. Znači, Ministarstvo ne može razriješiti taj problem... Mi kao društvo se moramo dogovoriti želimo li dopustiti takav rad i u kojem obliku, a ne samo bezglavo prenositi iskustva pojedinih zemalja ovisno kojem moćniku to i kada odgovara. Naravno da pacijenti moraju biti zaštićeni, a istovremeno se zdravstvenim radnicima mora omogućiti ustavno pravo na rad izvan radnog odnosa, vodeći računa o zakonitostima koji se odnose na javne službenike i namještenike. Danas imamo optimalan omjer privatnog i javnog izdvajanja za zdravstvo, i smatramo lošim daljnji rast privatnog izdvajanja. Ne planiramo, niti podržavamo nikakvo povećanje privatne potrošnje jer ako smo se već odlučili za javni sustav, on mora ispuniti očekivanja i opravdati silna ulaganja. Prekovremeni rad liječnika i sestara u matičnoj instituciji bit će korektno plaćen. No, ako pacijent uplaćuje policu dodatnog osiguranja i želi da ga liječi baš taj doktor ih taj medicinski tim, naravno da će rad tih djelatnika biti dodatno plaćen. 

Ako pobijedite na izborima, hoćete li uvoditi „košarice“ usluga koje pokriva obvezno osiguranje? 

Solidarni zdravstveni sustavi su civilizacijska tekovina, kao što je i briga o njegovim rashodima. Sigurni smo da bez košarice možemo uspješno dalje. Naravno da njezino uvođenje predstavlja izvlačenje dodatnog novca. Mi ne namjeravamo obmanjivati javnost. Sve medicinski opravdane usluge moraju biti pokrivene obveznim osiguranjem. Nismo mi tu da provodimo financijski inženjering kako si to zamišlja sadašnja administracija.

BEZ DODATNIH TROŠKOVA ZA PACIJENTE 

Može li sustav funkcionirati bez dodatnih troškova za pacijente?

Apsolutno da. Štoviše, nemojte zaboraviti da nove disruptivne tehnologije donose značajne uštede i tako neutraliziraju porast troškova uzrokovan skupim inovativnim tehnologijama. Opasno eksperimentiranje s prihodima sustava koje je sadašnja vlast provodila imalo je za posljedicu nepotrebno povećanje privatnog izdvajanja za pacijente, koje svaki naš čovjek osjeti na svom džepu. To ćemo zaustaviti.

JAVNOST ĆE ZNATI DOKTORSKE HONORARE

 Korupcija je značajan, ali samo jedan od problema koje naš program obuhvaća. Mi stvaramo sustav koji maksimalno onemogućuje korupciju. Naravno da uz sve te opće mjere postoje i vrlo specifične, kao što je, primjerice, javna objava honorara dobivenih od strane zdravstvene industrije za svakog djelatnika poimence, ali mislim da javnost zapravo ne zanimaju mjere već konačan učinak, a taj je u našem zdravstvenom programu izrečen vrlo jasno: nulta tolerancija za korupciju - kaže dr. Ćorušić.

HDZ-ova REFORMA

1. Objedinjavanje zdravstva i socijale u jedno Ministarstvo

2. Razvoj malih bolnica, uključujući izgradnju nove bolnice na jugu Dalmacije

3. Uvođenje nacionalnih specijalizacija i strateške mreže ustanova za pojedine bolesti 

4. Razvoj dodatnog osiguranja, koje će omogućiti pacijentima da biraju svoj medicinski tim u bolnicama, koji će za to biti posebno plaćen

5. Nulta stopa tolerancije na korupciju, što uključuje i javnu objavu honorara koje liječnici dobivaju od farmaceuta