(VIDEO) Potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević u zagrebačkom je Hotelu Westin - u stanci na Drugoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016 - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O PODMETANJIMA U NACIONALU

Tog navedenog dana, 13. rujna 1995. godine, 4. gardijska brigada uopće nije bila u Bosni i Hercegovini! Bila je 300 kilometara daleko - u svom sjedištu u Splitu! Kao što i sami svjedočite, ova Vlada prionula je poslu. Izabrao sam svoje suradnike i savjetnike, formirao dobar tim i krenuo u proces unaprjeđenja sustava sigurnosti. Hrvatska se mora kvalitetnije nositi s rizicima i ugrozama. Započeli smo s izradom nove Strategije nacionalne sigurnosti - to je temeljni strateški dokument, a krenuli smo i sa Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti. Zašto vode specijalni rat protiv 4. gardijske brigade, mene kao njenog zapovjednika i protiv Hrvatske - to ne znam. Zašto nas žele destabilizirati, za koje to interese rade - ni to ne znam. Ali im poručujem - u tome nećete uspjeti!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-napadi-na-generala-krsticevica-su-pokusaji-politicke-destabilizacije-nece

O OSLOBODILAČKIM OPERACIJAMA U BiH

Operacije Južni potez i Maestral - i angažman Hrvatske vojske u njima - donijele su mir i slobodu u BiH. Da nije bilo tih operacija, rat u BiH ne bi završio. Kao zapovjednik sam se vodio svim pravilima modernog ratovanja. Itekako sam vodio računa da ne činim drugome ono što ne želim da drugi čini meni. Ponosan sam na dečke iz 4. gardijske brigade, ponosan sam kako su ratovali - bili su pravi vitezovi. Cijela Hrvatska i ljudi u BiH na to moraju biti ponosni.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-kao-clanica-eu-i-nato-nece-sutke-promatrati-pokusaje-destabilizacije-nase

O VEĆEM PRORAČUNU ZA OBRANU

Što se tiče izdvajanja iz proračuna za obranu - idemo sustavno. Prva i osnovna stvar je Strategija nacionalne sigurnosti. Želimo tom strategijom utvrditi koji su naši nacionalni interesi, strategijski ciljevi koje Hrvatska želi ostvariti te koji su rizici i ugroze s kojima je suočeno hrvatsko društvo. Želimo to odgovorno rangirati. Treća vrlo bitna stvar - trebamo sustavno odrediti koje su nam sposobnosti potrebne u obrani, a koje pak u sigurnosno-obavještajnom sustavu, policiji, gorskoj službi spašavanja, diplomaciji… Kakav je, dakle, odgovor na te ugroze. Onda moramo vidjeti koji su nam potrebni materijalni i ljudski resursi da se možemo s tim nositi. Proračun je tu vrlo bitan - vrlo odgovorno želimo učiniti najbolje za Hrvatsku. Želimo biti odgovorna Vlada i da Hrvatska bude sigurna. Ulaganje u obranu je ulaganje u vlastitu sigurnost i prosperitet. Vlada će zaustaviti negativne trendove i što se tiče obrambenog proračuna. Znate da je on 2008. bio 5,4 milijarde kuna, 2016. bio je 4,22 milijarde. Izgubio je, dakle, 26 posto. To ćemo zaustaviti. Sustavno i postupno ćemo ulagati - vodeći računa o svim segmentima društva.