Industrija je proces strateške suradnje između privatnog i javnog sektora - čini više od 80 posto EU izvoza. U vodećim zemljama EU jedno od četiri radna mjesta su upravo u industriji. Unutar EU, Hrvatska se nalazi u četvrtoj skupini koja nosi oznaku osrednje i opadajuće proizvodnje. Vrijednost našeg izvoza iznosi svega 2.500 eura po glavi stanovnika, a naše gospodarstvo najlošije se oporavlja! - naglasio je Domagoj Ivan Milošević otvarajući drugi panel pod nazivom „Nova industrija politika“ na jučerašnjoj konferenciji „Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015-2020“. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-1-zau...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-5-korjenite...

Reforme, ulaganja i stabilnost zakonodavstva!

Drugi panel svojim stručnim doprinosom uveličali su zastupnik u Hrvatskom saboru i koordinator gospodarskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Wilfried Martens Centra za europske studije i bivši predsjednik Vlade Slovačke Republike Mikulaš Dzurinda, zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i član Odbora za gospodarstvo i energetiku Bundestaga Klaus-Peter Willsch, ekonomski strateg HSLS-a i predsjednik Uprave Francka d.d., Josip Budimir, predsjednik Uprave „Titan energija d.o.o.“ dr.sc. Konstantin Edel i izvršna direktorica Xenia Venture Capital iz Izraela Anat Segal.

Sudionici panela zaključili su, uz ino, da je napredak gospodarstva moguć jedino kroz reforme sustava, stabilan, siguran i transparentan zakonski okvir te ulaganje u ljudske resurse, tehnologije i inovacije.

MILOŠEVIĆ: Razviti stupove gospodarstva!

Uz stabilan makroekonomski okvir, stupovi oporavka hrvatskog gospodarstva su: učinkovita javna uprava, investicije i inovacije, pristup kapitalu i tržištu, ljudski kapital, vještine i konkuretnost!

DZURINDA: Reformama do rasta i razvoja!

EU nudi Hrvatskoj brojne mogućnosti i nove izazove. Potrebno je pronaći projekte za rast i otvaranje novih radnih mjesta. Ulaganja trebaju biti usmjerena u obrazovanje, inovacije, malo i srednje poduzetništvo. Važno je svakako imati pogodno poslovno okruženje koje dobro reagira. Najvažniji je svakako transparentan i stabilan zakonski okvir koji jamči vjerodostojnost te olakšava postupak registracije novih domaćih i stranih poduzetnika. Iskustvo Slovačke pozitivan je primjer kako reforme - koliko god one bile bolne i teške - dugoročno dovode do gospodarskog rasta i napretka.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-gospodarska-konferencija-4-zbog-neprov...

WILLSCH: Privucite dijasporu natrag u Hrvatsku!

Zdravo i stabilno gospodarstvo isključivo je rezultat rada i znanja. Potrebno je promijeniti mentalni sklop ljudi u Hrvatskoj. Vodeći političari, gospodarstvenici, a pogotovo zaposlenici u državnoj upravi, trebaju početi brinuti o svojoj državi. Radna mjesta stvaraju poduzetnici, a država osigurava pravni okvir koji treba biti pouzdan. Značajan potencijal Hrvatske je u poljoprivredi, proizvodnji, izvozu, produžetku turističke sezone - i dijaspori. Hrvati u dijaspori su, naime, stručni, obrazovani i sposobni poduzetnici koje je potrebno privući natrag u Hrvatsku.

BUDIMIR: Olakšati poduzetnicima poslovanje!

Hrvatsku konkurentnost moguće je unaprijediti tako da država svoj utjecaj usmjeri na regulaciju, a državna uprava postane servis građana. Poduzetništvo se treba probuditi na način da se olakša poslovanje. Država usmjerena samo na vlastita ulaganja - a ne na domaće i strane ulagače - vlastite projekte proglašava strateškim projektima i ulaganjima, ali kroz iste ne generira nove vrijednosti.

EDEL: Riješiti nedosljedan zakonski okvir!

Nedosljedan zakonski okvir Hrvatske potrebno je riješiti kroz stabilizaciju sustava, razvoj dugoročnih planova, osiguranje potpore i omogućavanje međunarodne promocije.

SEGAL: Kvalitetni ekonomski sustav i detektiranje potreba!

Izraelski primjer gospodarskog oporavka rezultat je postojanja kvalitetnog ekonomskog sustava i pravilnog detektiranja državne potrebe da se stvori industrija. Ali i rezultat obrazovnog sustava - prilagođenog potrebama tržišta i kulture. Svrha države je ojačati i osigurati privatna ulaganja i ljudske potencijale!