Obaveza nam je iskoristiti ono što u Hrvatskoj već postoji. Hrvatska je, nažalost, svjetski prvak u neiskorištenosti energetske infrastrukture! Ne koristimo dovoljno ni energetsku, ni prometnu infrastrukturu da bismo iskoristili geostrateški položaj i susjednim zemljama ponudili mogućnost pristupa energetskim izvorima! - poručio je stručnjak za energetiku (i bivši ministar gospodarstva) Davor Štern na otvaranju trećeg panela („Energetski potencijali Hrvatske u EU“) na jučerašnjoj velikoj međunarodnoj konferenciji „Hrvatska i EU - Razvojna politika 2015 - 2020“. Na panelu se ponajviše razgovaralo o nizu projekata koji bi doprinijeli energetskoj učinkovitosti i jačanju gospodarstva. Primjerice, podmorski dalekovod između Trogira i talijanske obale te LNG terminal na Krku.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-1-zaustav...

http://hdz.hr/vijest/eu/video-gospodarska-konferencija-2-jedino-rjesenje...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-gospodarska-konferencija-3-odr...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-gospodarska-konferencija-4-zbog-neprov...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-5-korjenite...

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gospodarska-konferencija-6-poduzetni...

Spojnica prema jugu Europe

Štern - uvodničar i moderator panela - pozornost je posvetio osnaživanju infrastrukturne mreže. Kada se, primjerice, autoceste i plinovod stave u punu funkciju, Hrvatska će - zahvaljujući svom geostrateškom položaju - postati energetsko čvorište.

- Europska je infrastrukturna mreža naftovoda i plinovoda zastarjela i treba je obnoviti. Nedostaje poveznica prema zemljama koje nisu u EU. Navest ću nekoliko primjera čemu u Hrvatskoj treba posvetiti pozornost. Autoceste  nisu energetski objekt, ali su izrazito važne. No, nažalost, nisu dovoljno iskorištene - još nema spoja prema jugoistoku Europe. A to učiniti izrazito je važno radi prometa roba i usluga od Bliskog Istoka prema Europi. Hrvatska ne bi smjela imati samo ulogu tranzitne zemlje - već se mora raditi na izvozu odnosno prodaji energije. Italija je, primjerice, veliko tržište i tu treba tražiti naše mogućnosti gdje bi se mogli prodati viškovi energije. A upravo to je zadatak sljedeće vlade! 

Oslonac na domaće snage

Predsjednik HDZ-ova Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo Darko Horvat istaknuo je da je energetika jedan od pet stupova na kojem počiva hrvatsko gospodarstvo. Hrvatska je zapostavila domaću proizvodnju - stoga smo postali energetski ovisna zemlja.

- Uvoz energetike ne smije biti - strategija! A Strategija energetskog razvoja RH iz 2009. je, nažalost, još uvijek - da se tako izrazim - mrtvo slovo na papiru. Nakon što HDZ formira vladu - potrebno je u praksu pretočiti temeljne energetske zakonitosti. Važno je spomenuti i hrvatske hidropotencijale u oživljavanju industrije. Pogotovo ako znamo je povrat na tu vrstu investicija jako velik.

Strategijom do investicija

Predsjednik Uprave Siemens d.d. (i predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj) Mladen Fogec istaknuo je kao pozitivan primjer - na kojeg se treba ugledati - njemačke napore u povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Nijemci, naime, strateški razvijaju obnovljive izvore energije - u 2013. čak 25 posto energije su proizveli upravo takvi sustavi. 

- Neprestance osluškujemo kakva se strategija provodi na njemačkom tržištu. Hrvatska nije zemlja za sebe - dio smo europske obitelji. Imamo velike mogućnosti, primjerice, za vjetroturbine. Hrvatska strategija mora biti  dugoročna - strani ulagači moraju znati gdje će investirati i pod kojim uvjetima. 

Iskoristiti geostrateški položaj

Član Uprave RWE Hrvatska Ralf Blomberg naglasio je da Hrvatska ima jedinstven položaj uz Jadransko more te sve uvjete da postane sjecište tranzitnih pravaca. 

- Hrvatska - da bi se uključila na tržište - mora izgraditi infrastrukturu. Izvrsne su okolnosti da se Hrvatska pozicionira kao sjecište tranzitnih pravaca - uz istodobno iskorištavanje prirodnih resursa. Naglasak je, dakle, upravo na domaćoj proizvodnji. Potreban je, nadalje, stabilan regulatorni okvir. Ulagači moraju znati što ih očekuje. A kada to Hrvatska postigne - bit će to odlična stvar!

Učinkovitost donosi uštede

Gordana Sekulić iz Janafa istaknula je da je u Hrvatskoj povijesno najveći prijevoz nafte bio 1990., no zahvaljujući dobrim strategijama naftovod je danas jači nego ikada. Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević napomenuo je pak da 12 država u EU nisu na odgovarajući način energetski umrežene. Stoga će se i to u budućnosti morati riješiti - jedino će Malta i Cipar zbog svog otočnog položaja ostati i dalje izvan ovih mrežnih tokova.