(VIDEO) Ono što smo do sada čuli u haškoj presudi ne odgovara povijesnoj istini. Hrvati su bili žrtve u BiH - kao najmalobrojniji konstitutivni narod! - naglasio je u izjavi na Markovu trgu predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u povodu izricanja haaške presude šestorici Hrvata iz BiH.

Izokretanje slijeda događaja

Dodao je da dolazi do izokretanja slijeda događanja i potpunog negiranja svega onog što je Hrvatska učinila za BiH.

- Više desetaka tisuća bošnjačkih izbjeglica zbrinuto je u Hrvatskoj. Potpisani su brojni ugovori između RH i BiH u kojima je bio definiran odnos između vojski koje su surađivale u obrani od velikosrpske agresije. Čitav je niz, dakle, stvari koje se ne vide iz ove presude.

Jedino istina!

Istaknuo je da odbacuje takav način tumačenja povijesti.

- Takvo tumačenje ne doprinosi pomirenju među narodima. Jedino istina doprinosi pomirenju.

O sljedećim potezima

Kako je izdvojio, vidjet će se koje nam pravne, diplomatske i političke aktivnosti stoje na raspolaganju kako bismo dokazali da tvrdnje iz presude ne odgovaraju istini:

- Vjerujem da je ovo stav ne samo vladajuće koalicije, nego da će oko toga postojati široki društveni konsenzus.

Zajednički stav

Objavio je da će se danas održati sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora, na kojoj će biti i predsjednici zastupničkih klubova.

- Čut ću od kolega kakva su njihova promišljanja, očekujem da ćemo imati zajednički stav. Nadam se da sada neće biti politiziranja oko toga i da je svijest takva da se radi o vrlo važnom pitanju o kojem ćemo zajednički nastupati.