Predsjednica Hrvatske demokratske zajedniceJadranka Kosor u Preporodnoj dvorani na Gornjem gradu predstavila izborni programHDZ-a najavljujući pred prepunom dvoranom pet smjerova razvoja RepublikeHrvatske pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice za razdoblje 2011.-2015.

Izborni program ističe da je HDZ vodioHrvatsku u ostvarenju svih najvažnijih strateških ciljeva: Hrvatska je postalanezavisna država koja je oslobodila svoj državni teritorij, razvilademokraciju, postala članica NATO saveza i završila pregovore o ulasku uEuropsku uniju. Nadalje, izborni program ukazuje na to da je HDZ ispunioobećanja o samostalnoj europskoj hrvatskoj državi i postigao zacrtane ciljevehrvatskog društva čime je Hrvatsku uveo u novo doba. Hrvatska demokratskazajednica u svom programu ističe kako ustrajno i beskompromisno podupiredruštvene vrijednosti demokršćanskog i narodnjačkog usmjerena, te da će kaotemeljne društvene vrijednosti uvijek braniti slobodu, pravdu, društvenu iosobnu solidarnost, socijalnu osjetljivost, jednakost pred zakonom,domoljublje, ljudska prava, obitelj i one vrijednosti koje u suvremenomokruženju štite pojedinca i društvo.

Izborni program stranke obuhvaća pet razvojnihsmjerova: za konkurentnu, socijalno odgovornu, pravednu, europsku i ravnomjernorazvijenu Hrvatsku, te za svaki od smjerova navodi detaljne mjere i konkretneaktivnosti.

U pogledu podizanja konkurentnosti, izborniprogram najavljuje ustavne promjene za ograničavanje deficita  i javnoga duga, jačanje poreznediscipline te državni deficit umanjen za polovicu do kraja 2013. godine.  Program izričito određuje da HDZ nećeuvoditi nove poreze već ulagačke olakšice na porez na dobit, te da će nastavitis rasterećenjem gospodarstva kroz smanjivanje neporeznih nameta. Predviđeno jepovećanje neoporezivog dijela dohotka s ciljem da se dohodak u visini životnogminimuma isključi iz oporezivanja porezom na dohodak. Program najavljuje da ćese prag za obvezan ulaz u sustav PDV-a udvostručiti, sa sadašnjih 85.000 kunana 170.000 kuna, a za male poduzetnike s ukupnim prometom nižim od 2,5 milijunakuna uvest će se plaćanje PDV-a po naplaćenoj realizaciji.

Zapošljavanje je posebno naglašeno u programu.U idućem mandatu, Vlada će pod vodstvom Hrvatske demokratske zajednice poticatinovo zapošljavanje na način da će mlade koji prvi puta nalaze zaposlenje, ali ione koji nakon nezaposlenosti dulje od dvije godine nađu zaposlenje, osloboditiplaćanja polovine doprinosa za mirovinsko osiguranje u prvom stupu tijekom prvegodine i pol dana zaposlenja. Uz ovu poticajnu mjeru, oslobođenje od plaćanjazdravstvenog doprinosa za prvo zaposlenje produljit će se na 18 mjeseci.

Dodatno, izborni program HDZ-a navodi mjere iaktivnosti koje će HDZ poduzimati u poticanju investicijske klime, a u pogledudržavne i javne uprave jamči da će i u sljedećem mandatu nastaviti graditi irazvijati državnu i javnu upravu kao servis građana i gospodarstva. 

U poglavlju o socijalno odgovornoj Hrvatskojkao državi socijalne pravde i kršćanskih vrijednosti, izborni program navodi daneće smanjiti mirovine čija visina ovisi o uplaćenim doprinosima, te da ćeHDZ-ova vlada omogućiti usklađivanje mirovina s cijenama i plaćama kako biumirovljenici sudjelovali u rezultatima gospodarskog oporavka.  Program najavljuje dovršetak povrataduga umirovljenicima tijekom 2013. godine, kao i da će se umirovljenicimaomogućiti ostvarivanje prava na dodatnu zaradu pored mirovine.

Branitelji od Hrvatske demokratske zajednice,prema izbornom programu, mogu očekivati da im se neće smanjivati prava, ali ida će biti donesen Ustavni zakon o pravima branitelja. Dodatno je naglašennastavak provedbe programa zdravstvene skrbi o suprugama i djeci smrtnostradalih hrvatskih branitelja, HRVI iz Domovinskog rata te hrvatskihbranitelja oboljelih od PTSP-a, kao i provedba programa stambenog zbrinjavanjaHRVI i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja izgradnjomstanova i obiteljskih kuća prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja izDomovinskog rata i članova njihovih obitelji.  U idućem mandatu će se posebna briga voditi o poticanjudaljnjeg osnivanja i razvoja zadruga davanjem potpora i poticanjem njihovogudruživanja u klastere.

U poglavlju Pravedna Hrvatska, HDZ navodimjere za ostvarenje učinkovitog pravosuđa uz nultu stopu tolerancije nakorupciju. Nastavit će se s reformom pravosuđa sustavnim jačanjem neovisnosti,nepristranosti i stručnosti cijelog sustava, te daljnjim razvijanjeminformatičke infrastrukture kao preduvjeta za veću učinkovitost itransparentnost. Izborni program najavljuje rješavanje svih starih neriješenihpredmeta i osiguranje lakšeg pristupa pravosuđu kroz sustav upravnog sudovanja,kao i osnivanje posebnog suda za radne sporove kako bi oni bili brže riješeni.

U dijelu programa o europskoj Hrvatskoj HDZupozorava da tijekom prve dvije godine članstva Hrvatska očekuje više od 3milijarde eura iz raznih programa Europske unije. Kao svoju zadaću u idućemmandatu HDZ ističe osiguravanje brze ratifikacije pristupnog Ugovora i stupanjau članstvo Europske unije. Hrvatska demokratska zajednica će nastavit skrbiti oHrvatima izvan Hrvatske i u novom mandatu, te će se HDZ zalagati za punukonstitutivnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i posebnu pozornostposvetiti statusu i dobrobiti hrvatskih manjina u susjednim zemljama. 

Program ističe da je ravnomjerno razvijenaHrvatska raznolikih županija, očuvanog prostora, prirode i kulturne baštineHrvatska kakvu HDZ želi. Posebno se ističe Program Zeleni razvoj  Hrvatske - program razvoja proizvodnjei zapošljavanja koji podrazumijeva ulaganja u izgradnju sustava gospodarenjaotpadom, zaštitu voda, obnovljive izvore energije, zeleni promet, ekološkupoljoprivredu, šumarstvo, održivi turizam, kao i energetski učinkovitu gradnju.Među najavljenim mjerama HDZ-a je i donošenje programa ubrzane geodetskeizmjere u svrhu izrade katastra nekretnina i zemljišnih knjiga.

Glede politike regionalnog razvoja HDZ uizbornom programu najavljuje jačanje kapaciteta na središnjoj i lokalnoj raziniza pripremu i provedbu projekata za financiranje sredstvima europskih fondovate nastavak projekata izgradnje regionalnih, gradskih i općinskih vodoopskrbnihsustava.  

U pogledu mjera u poljoprivredi HDZ najavljujeda će u idućem mandatu Vlada osigurati značajno povećanje poticaja što ćepovećati konkurentnost naše poljoprivrede, a samim time i značajno povećatiproizvodnju hrane što je ujedno i garancija stabilnosti cijena prehrambenihproizvoda za naše građane. U novom mandatu Hrvatska demokratska zajednicanastavit će proces okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta; nastavit će reformeu ribarskom sektoru uz posebni naglasak na socijalni i ekonomski položaj ribara.Izborni program jasno utvrđuje HDZ-ov stav o privatizaciji vodnih resursa uidućem mandatu: privatizacije prirodnih bogatstava Republike Hrvatske nema.