Ministar unutarnjih poslova i savjetnik predsjednika HDZ-a dr. sc. Davor Božinović gostovao je sinoć u Dnevniku Nove TV.

Prvoga radnog dana na mjestu ministra, Božinović je u razgovoru s novinarkom Ivanom Ivandom Rožić odgovarao na pitanja o postupanju policije u slučaju seksističkih uvreda huligana na račun državne tajnice Janice Kostelić te, kao jedan od najbližih suradnika predsjednika Plenkovića, o ostavci potpredsjednika Vlade RH Davora Ive Stiera:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ministar-davor-bozinovic-o-napadu-na-janicu-kostelic-sto-bi-bilo-da-policija-nije-reagirala-sukladno-zakonu---479672.html

Kritičari optužuju policiju da je uhitila huligane samo zato što se radi o Janici Kostelić. Je li to istina?

Što bi bilo da policija nije reagirala sukladno Zakonu, kao što je reagirala? Kakva bi onda bila reakcija tih nekih kritičara? Ovdje se radi o anticivilizacijskom činu više desetaka muškaraca koji su na trajektu, a kasnije i u luci, u Supetru na Braču, blokirali kretanje automobila u kojem je bila Janica Kostelić, izvikivali pogrdne parole, koje nikome ne služe na čast. Policija je djelovala sukladno Zakonu. Svi oni koji oko toga nešto polemiziraju trebali bi znati da više od tisuću, u prosjeku, takvih djela policija godišnje tretira u Republici Hrvatskoj.

Znači li to da bilo koji građanin može prijaviti policiji slučaj vrijeđanja i očekivati da će policija reagirati uhićenjima?

Sigurno! U ovom slučaju, međutim, morate znati da su građani i turisti koji su bili na trajektu snimali cijeli događaj, tako da je postupak dokazivanja bio itekako olakšan. Šokirani svime onim što su vidjeli i čuli, ustupili su policiji svoje snimke tako nije bio problem identificirati počinitelje, a vjerojatno ni prekršajnom sudu da donese odluke.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kamo-srece-da-je-policija-bila-ovako-promptna-kada-je-na-poljudu-iscrtan-kukasti

5 dana zatvora mnogi su okarakterizirali kao previše za verbalni delikt?

Ne mogu komentirati rad pravosuđa. To nije u nadležnosti MUP-a.

Jesmo li svi pred zakonom jednaki? Sjetimo se samo slučaja Mirjane Rakić, Freda Matića, Zdravka Mamića i ostalih.

Vi me možete podsjetiti, kao što ja Vas mogu podsjetiti da mi je prvi radni dan. I mogu jamčiti pred cijelom javnosti da će policija i MUP sve građane tretirati na jednak način.

Kakav je Vaš komentar na ostavku Vašeg kolege Davora Ive Stiera?

Moje je osobno mišljenje da njegova ostavka nije bila potrebna zbog toga što smo kao stranka i kao Vlada konsolidirani. Nikad nismo bili jači. U njegove razloge, međutim, ne želim ulaziti.

Je li Vas to iznenadilo?

Ne mogu reći da je to došlo iz vedra neba jer se o tome već nekoliko dana priča.

Bojite li se da će možda doći do raskola u stranci?

Ne bojim se nikakvog „raskola“. O čemu govorimo? Pa HDZ je na lokalnim izborima zaplavio Hrvatsku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/imamo-predsjednicu-drzave-vodimo-sabor-vladu-13-zupanija-split-takav-rezultat