Možemo samo zamisliti kakav bi metež nastao na HTV-u, koliko bi urednika i novinara bilo smijenjeno ili suspendirano, da se itko drznuo manipulirati s izjavom predsjednika RH o ćirilici kao što su to učinili s Karamarkovom u Dnevniku od 16. listopada. HTV je lažno ustvrdio „da se danas u Vukovaru ćirilicom bavio samo Tomislav Karamarko“, premda su itekako znali da je predsjednik HDZ-a samo odgovorio na konkretno pitanje o konkretnom događaju koje su mu postavili okupljeni novinari, među njima upravo i ekipa HTV-a! I to u Hrvatskom saboru, a ne u Vukovaru - što se vidi i iz gornje snimke, na kojoj među mikrofonima u sredini stoji onaj s logom HRT-a. Karamarko se - poručuju nam s HTV-a, glasila jedne od sukobljenih partijskih frakcija - jedini ne bi smio „baviti“ Vukovarom!

Da je televizija koja bi trebala biti javna instaliranjem Gorana Radmana pretvorena u propagandistički „partijski organ“, i ne treba više dokazivati. Dovoljno je - pogledati Dnevnik. I ostale informativne emisije. 

Tako u Dnevniku i Dnevniku 3 od 10. rujna - kao što se sjećate - ni riječju nije bila spomenuta HDZ-ova monotematska novinska konferencija o članku 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na kojoj je bila ekipa HTV-a i uredno je snimila. Razmjeri skandala bili su to veći što su u središnjem Dnevniku objavljene izjave predsjednika Josipovića o njegovoj „vukovarskoj inicijativi“ i napad premijera Milanovića na HDZ, a nije objavljeno (premda je, ponavljamo, snimljeno) HDZ-ovo stajalište.  Zbog čega je glavni tajnik Milijan Brkić i morao reagirati priopćenjem: 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-o-dnevniku-htv-utorak-manipulaci...

Već tada je bilo jasno koji su „radni zadatak“ HTV i Radman dobili od svojih političkih nalogodavaca: ignorirati članak 8. - ključni argument predsjednika HDZ-a u raspravama o dvojezičnim pločama u Vukovaru. O članku 8. - dokazu da su ćirilične table u gradu-heroju postavljene nezakonito - planski je nametnut zavjet šutnje. Istina se mora zaustaviti, prikriti od javnosti, gurnuti pod tepih…

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hdz-poziva-josipovica-da-se-napokon-...

No zahvaljujući nepokolebljivom, svakodnevnom inzistiranju Tomislava Karamarka na članku 8. istina je ipak - unatoč HTV-ovoj cenzuri i partijskom ignoriranju - doprla do javnosti: Vukovarci su upoznati s činjenicom da imaju ne samo moralno, nego i zakonsko uporište protiv uvođenja dvojezičnosti. Stoga su prisavski propagandisti dobili novi zadatak - cenzurirati i manipulirati u svim elementima problema ćirilice. Karamarko ili ne smije izgovoriti ni „V“ od Vukovara, ili - ako se već „drznuo“ govoriti na tu temu - onda ga se podvalama i lažnim optužbama treba natjerati da od toga ubuduće odustane. 

O najnovijem HTV-ovu nasilju nad istinom HDZ je izdao priopćenje. A i dalje će to činiti, ne pristajući na reket režimskih medija. Priopćenje donosimo u cijelosti. Međunaslovi su urednički:

Umjesto istine - režimski komentar

Cenzura i manipulacija u Dnevniku od 16. listopada (urednice Sanja Mikleušević-Pavić i Ankica Posavljak) još su jedan u nizu zornih primjera kako je HTV - koji bi po zakonu trebao biti javni, neutralni televizijski servis - postao propagandno sredstvo jedne političke opcije. O čemu je riječ?

U izravnom javljanju iz Vukovara novinar Igor Rotim - umjesto da je po pravilima profesije jasno naveo da se predsjednik HDZ-a na pitanje novinara očitovao o sastanku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijera Milanovića - lažno je ustvrdio, citiramo, „da se danas u Vukovaru ćirilicom bavio samo Tomislav Karamarko“. Što je najgore, upustio se u takav maliciozni komentar premda je itekako znao da je predsjednik HDZ-a govorio na tu temu na konkretni upit okupljenih novinara, među njima upravo i ekipe HTV-a! I to u Hrvatskom saboru, a ne u Vukovaru. 

Ušutkajmo  Karamarka!

Takvim manipuliranjem kontekstom, cenzuriranjem istine i iznošenjem bjelodane laži Igor Rotim i urednici Dnevnika demonstrirali su ne samo nekorektnost i neprofesionalnost, nego s obzirom na važnost i osjetljivost teme i eklatantnu neodgovornost spram svojih gledatelja, koji zaslužuju cjelovitu informaciju, a posebno spram građana Vukovara. 

Možemo samo zamisliti kakav bi metež nastao na HTV-u, koliko bi urednika i novinara bilo smijenjeno ili suspendirano, da se itko drznuo tako manipulirati s, primjerice, izjavom predsjednika RH Ive Josipovića.  

Takvom flagrantnom manipulacijom novinar Igor Rotim i njegovi urednici iskazali su prezir ne samo spram istine, nego i javnosti - zar je hoće uvjeriti da premijerov sastanak sa Stožerom, kojima su se „bavili“ svi mediji, nema nikakve veze s ćirilicom!? Pa sastanak se i održao upravo i isključivo zbog problema dvojezičnih ploča. Ali s tim se problemom, poručuju nam s HTV-a, jedini ne bi smio „baviti“ predsjednik HDZ-a. 

Inflacija Josipovićevih izjava

Zanimljivo je da HTV-u nije palo na pamet prozivati, primjerice, predsjednika Josipovića kada je u dva navrata, sam i samo u svoje ime, pokretao tzv. inicijative za Vukovar. Predsjednik se, očito, jedini smije „baviti“ ćirilicom. Ali ostali nisu dobrodošli na HTV-u.

Tu je činjenicu samo potvrdio i jučerašnji Dnevnik (urednici Stipe Alfier i Đurica Drobac). U izravnom javljanju iz Vukovara tijekom sastanka Stožer-Milanović i novinarka Anka Bilić Keserović upustila se u maliciozni komentar. Citiramo: „Za Stožer se opravdano može pitati koga predstavlja, kome odlaze na konzultacije u Zagreb i imaju li političkog pokrovitelja“. 

Ni članovi Stožera ni Tomislav Karamarko, očekivano, nisu dobili mogućnost odgovoriti na takvu insinuaciju. Predsjednik HDZ-a opet se nije smio „baviti“ Vukovarom i ćirilicom, čak ni kada mu se podmeće. No podjednako očekivano, smio je predsjednik Josipović. Samo što je jučer bio u Srbiji, pa su prisavski propagandisti morali ponoviti njegovu izjavu od 12. listopada. 

I po cijenu pada gledanosti

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman uspješno izvršava zadatak zbog kojeg ga je predsjednik Josipović  i instalirao - javni televizijski servis pretvorio je u glasilo jedne od sukobljenih partijskih frakcija, a sada HTV takav mora i ostati. Čak i po cijenu preziranja istine te gubitka vjerodostojnosti i strmoglavog pada gledanosti. 

S obzirom da su manipulacije u informativnom programu HTV-a svakodnevne, HDZ će se ubuduće o njima očitovati jednom tjedno kako ne bismo svakog dana trošili vrijeme na priopćenja.

Milijan Brkić,

glavni tajnik HDZ-a