Predsjednik Odbora za zdravstvo naše stranke prof. dr. Ante Ćorušić u opširnom razgovoru za Jutarnji list otkrio je nove detalje HDZ-ove reforme zdravstva u sklopu sveobuhvatnog i cjelovitog Programa gospodarskog oporavka i zapošljavanja koji dovršavamo u suradnji s bavarskim IFO institutom. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-1-hdz-ova-dobitn...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-jacanje-zdravstva-3-hdz-ova-reform...

Ćorušić se osvrnuo i na pitanje decentralizacije medicinskog upravljanja, nepotrebne rastrošnosti u zdravstvu, način zadržavanja vrhunskih liječnika u Hrvatskoj… Izdvajamo ključne poruke iz reportažnog intervjua, a međunaslovi su urednički.

Reforma zdravstva - dio sveobuhvatnog programa

Akreditacija bolnica, učinkovitija godišnja nabava za sve zdravstvene ustanove, i to za sve, od potrošnog materijala, opreme do lijekova, formiranje centara izvrsnosti za pojedine bolesti, što podrazumijeva samostalnost Klinike za dijabetes Vuk Vrhovac, pretvaranje dijela kreveta u županijama u kojima postoje dvije ili više bolnica u palijativne i kronične, smanjenje birokracije i revizija poslovanja Ministarstva i pratećih agencija, samo je mali dio onog što predviđa HDZ-ov plan reforme zdravstva. 

Zdravstveni program HDZ-a se finalizira. Kompletni program radimo s bavarskim IFO institutom i njihovim vanjskim suradnicima, jer smo već prije došli do zaključka da reforma zdravstvenog sustava, u smislu njegove financijske održivosti, nije moguća bez sveobuhvatne reforme, što znači promjene gospodarstva, javne uprave, mirovinskog i sustava socijalne skrbi. 

Decentralizacija sustava

Bez obzira na stanje financija, organizacijske promjene sustava sigurno će se naći u HDZ-ovu programu. Hrvatska agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu postoji godinama, povećava se broj zaposlenih, a hrvatske bolnice i dalje nemaju akreditaciju. Previše trošimo i na zavode za javno zdravstvo. Osim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svaka županija ima po jedan zavod, što nije potrebno. Nitko me ne može uvjeriti da ministar Varga ili bilo koji drugi ministar zna bolje kakva je stvarna situacija, primjerice, u Babinoj Gredi od onih koji tamo žive i rade. Nedavno smo analizirali rad HZZO-a koji radi baš na takvom principu. Ima podružnice, a ne dodatne zavode po županijama. 

Potrebna nam je decentralizacija medicinskog upravljanja, jer lokalna samouprava ima pravo, uz suglasnost Ministarstva zdravlja, uvažavajući epidemiološku sliku svoje županije, intervenirati u sustav na svojoj razini. 

Zadržati liječnike u Hrvatskoj!

Ne može svaka bolnica raditi sve jer je to onda neučinkovito i nekvalitetno. Mora se razviti model nacionalnih specijalističkih centara, sistem strateških bolničkih mreža, kao i specijalizacija malih bolnica. Ne vidim razlog da, primjerice, bolnica u Pakracu, u kojoj je popunjenost postelja oko 50 posto, ne postane dobar ortopedski centar. U blizini je rehabilitacijsko lječilište Lipik gdje se može raditi rehabilitacija. 

No, za taj korak treba primijeniti model tzv. mobilnog liječnika. Takav rad imao bi više prednosti - liječnik dolazi pacijentu, usput educira kolege u pakračkoj bolnici, za što on sam dobije dodatnu zaradu i dužan je platiti porez. Dakako, liječnik bi dodatno radio u drugoj bolnici nakon ili izvan svojeg radnog vremena u matičnoj ustanovi. To je jedini način da vrhunske liječnike zadržimo u Hrvatskoj.

Racionalna rješenja

Imamo primjera neracionalnosti i u Zagrebu. Nigdje u Europi nisam vidio da na dvjesto metara zračne linije, primjerice, postoje dva rodilišta kao što je to slučaj Petrove i KB-a Merkur. U svojem smo programu zacrtali i rješavanje dječje bolnice u Klaićevoj. Svakom je jasno da ta bolnica ne može biti tamo gdje je danas. Treba sagraditi novu. Najbolje u blizini KB Dubrava, gdje je bivši ravnatelj Dragan Korolija Marinić namjeravao sagraditi nepotrebnu petu ginekologiju u Zagrebu i za to je idejni projekt plaćen 70.000 eura. Kako bi se ipak iskoristila ta utrošena sredstva, predlažemo da se tamo sagradi nova nacionalna dječja bolnica. 

Kako zapadni dio grada Zagreba ne bi bio oštećen u smislu pedijatrijske skrbi, nužno je kadrovski ojačati pedijatrijsku kliniku KBC-a Sestre milosrdnice. Država se već zadužila za dogradnju Rebra za čak 150 milijuna eura, dograđena je bolnica Sveti Duh, u KB Merkur sagrađen je transplantacijski centar, a za sve kredite postoji državno jamstvo. Naprosto, dodatna zaduživanja bila bi omča oko vrata.

Bolja budućnost za zdravstvo

Želim istaknuti da se naši građani ne trebaju zabrinjavati oko budućnosti zdravstvenog sustava. HDZ zna i može osigurati funkcioniranje sustava koji nam treba. Napominjem da ćemo svake godine osigurati više novca za neposrednu zdravstvenu zaštitu i tako omogućiti da svake godine više pacijenata bude uspješno liječeno u sustavu. Također ćemo svake godine osigurati i više medicinskih djelatnika u sustavu. Ali istovremeno treba zaboraviti nepotrebnu rastrošnost u zdravstvu kojoj svakodnevno svjedočimo, a sve nauštrb pacijenata.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/ante-corusic-predocio-nacrt-zdravstvene-...