Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je danas na Plitvičkim  jezerima na obilježavanju 28. obljetnice Akcije Plitvice i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

U pratnji predsjednika Plenkovića na komemoraciji su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a na obljetnici je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Nakon paljenja svijeća i polaganja zajedničkoga vijenca u ime Republike Hrvatske, predsjednik Plenković održao je prigodni govor koji donosimo u cijelosti:

„Dragi redarstvenici, policajci, vojnici, dragi hrvatski branitelji, poštovane obitelji hrvatskih branitelja, dame i gospodo,

danas smo ovdje u srcu Hrvatske zajedno kako bismo se prisjetili trenutka istine.

Trenutak istine na Uskrs 1991. akcijom na Plitvicama označio je put kojim je Hrvatska morala doći do svoje slobode i samostalnosti.

Odluka i zapovijed prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana da se pokrene ova akcija, da se suzbiju oni koji su se odlučili pobuniti protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske i koji su odlučili biti igla velikosrpske agresije. Trenutak koji se zbio ovdje, odlučio je što će takozvana, tada Jugoslavenska narodna armija, činiti na prostoru Republike Hrvatske danima i mjesecima, a i godinama koje su nakon toga uslijedile.

Upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih vas koji ste sudjelovali, predstavljala krik Hrvatske za slobodu, predstavljala je i početak stvaranja ne samo dobro organiziranih postrojbi hrvatske policije, nego ste bili i jezgra stvaranja Hrvatske vojske.

Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koja je utkana u slobodu Hrvatske, u samostalnost naše domovine, u njezin put prema demokraciji, prosperitetu, razvoju, snažna je i ključna obveza svih onih koji danas obavljaju različite dužnosti u RH, da zajednički stvaramo uvjete za kvalitetniji život svih Hrvatica i Hrvata i svih ljudi koji žive u Hrvatskoj.

Upravo ta obveza prema hrvatskim braniteljima, vodila nas je i zadnjih dana kada smo obilježili 10. godina članstva u Sjevernoatlantskom savezu - da jasno kažemo da bez hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države, ni institucija, ni slobode, ni članstva u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

I stoga je pred svima nama zadaća da s puno rada, entuzijazma i poštovanja prema hrvatskim braniteljima, onima koji su dali sve za Hrvatsku - a ne može se dati više od ljubavi i života koji su dali hrvatski branitelji - činimo sve kako bismo u društvu  preokrenuli   trendove pesimizma, defetizma, malodušja i  okrenuli se vrijednostima rada, postignuća, optimizma, prosperiteta i razvoja.

Na tom tragu, želim i danas zahvaliti i Josipu Joviću i njegovoj obitelji, i svima vama koji ste dali sve za Hrvatsku.

Hvala im i slava im.“