Da je HDZ dao potporu i prostor ženama, najbolje dokazuju izbori za EU parlament te predsjednički izbori! * U deset godina političke karijere više sam puta dokazala da mi titule nisu presudne! * Resor socijalne politike je najmanje dobio u mandatu Milanke Opačić! * Vrhunac nesposobnosti bio je pokušaj donošenja Obiteljskog zakona koji ruši temeljnu ulogu obitelji! * Kao ministricu socijalne politike nisam je vidjela ni na poplavama, a ni ovih dana s migrantima, a to su kategorije koje trebaju pomoć tog resornog ministarstva! * Našim protivnicima ne pridajemo previše pažnje, jer njihove izjave nisu vjerodostojne! * HDZ je stranka moje obitelji, rasla sam s njom i to je moja stranka! * Želimo biti prisutni u kampanji od vrata do vrata i obilaziti birače, no u sklopu izbornih jedinica nećemo zaboraviti i na ljudsku gestu te ćemo dio sredstava izdvojiti za one kojima su najpotrebnija! * Danas se u HDZ-u osjeća zajedništvo, osjećaj velike obitelji! - istaknula je, među ostalim, direktorica kampanje (i članica nacionalnog Predsjedništva) i kandidatkinja na listi Domoljubne koalicije za IX. izbornu jedinicu Josipa Rimac u intervjuu za Jutarnji list. S njom je razgovarala novinarka Vanja Nezirović, a intervju prenosimo u cijelosti:

Domoljubna koalicija na čelu s HDZ-om ni u jednoj od u izbornih jedinica u kojima se kandidirala nije ispunila zakonsku obvezu i istaknula na listama najmanje 40 posto žena. Zašto? 

Mislim da je u politici uopće malo žena, ali u HDZ-u ih nije malo. No, ne želim da se sudi prema broju žena na listama jer HDZ je dao potporu i prostor ženama, najbolje to dokazuju izbori za EU parlament te predsjednički izbori. 

Ali trenutno HDZ na listama jednostavno nema dovoljno žena. Hoćete li, ako dobijete priliku, imati i Vladu bez žena? 

Naravno da se to neće dogoditi. Buduća hrvatska Vlada bit će sastavljena od Domoljubne koalicije, u kojoj će itekako biti žena. Uostalom, HDZ je dao prvu ženu predsjednicu. Mislim da to dovoljno govori koliki prostor HDZ daje upravo ženama. 

Gdje se vi vidite u tim budućim podjelama? 

U deset godina političke karijere više sam puta dokazala da mi titule nisu presudne. Imamo jedan cilj, a to je dobiti povjerenje građana na izborima. Imamo izbornika: predsjednika Tomislava Karamarka, i njegova će odluka biti konačna. 

Ali koja je vaša želja, cilj? 

Pobjeda Domoljubne koalicije na izborima i preuzimanje odgovornosti za upravljanje državom. Hrvatskoj je potrebno novo vodstvo koje će donijeti promjene, a građanima bolji standard. 

Mediji spekuliraju da ćete biti nova ministrica socijale ako vaša koalicija preuzme vlast? 

Ne bih se voljela uspoređivati s gospođom Opačić jer smo apsolutno različite. Ali što se tiče resora socijalne politike, bila sam dugogodišnja ravnateljica Hrvatskog Crvenog križa, poznajem dobro taj sektor, no ne pretendiram ni na tu, ni na jednu drugu poziciju. 

Što mislite o mandatu Milanke Opačić na čelu tog ministarstva? 

Resor socijalne politike je najmanje dobio u mandatu Milanke Opačić. Uskraćena su brojna prava, obećano je uvođenje reda u socijalnim kategorijama, no nastao je samo nered. Nije bila socijalno osjetljiva, nego stranački aktivna. Nemojmo zaboraviti na asistente u nastavi, na osobe s poteškoćama u razvoju, a vrhunac nesposobnosti bio je pokušaj donošenja Obiteljskog zakona koji ruši temeljnu ulogu obitelji. Ona nije pokazala nimalo socijalne osjetljivosti, možemo čak govoriti o bešćutnosti, a također nije ponudila ni jedno kvalitetno rješenje te ćemo njezin mandat pamtiti kao najgori za socijalno ugroženu kategoriju građana. Socijalna kategorija treba promjene i treba jasnije definirati olakšice te pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, riješiti broj onih koji davanja koriste, a ne pripadaju im, ali gospođa Opačić ni ova Kukuriku Vlada to nisu napravili. Kao ministricu socijalne politike nisam je vidjela ni na poplavama, a ni ovih dana s migrantima, a to su kategorije koje trebaju pomoć tog resornog ministarstva. U javnosti se čini kao da ministrica Opačić uopće ne zna da mi imamo migrante u Hrvatskoj. Jeste li je vidjeli koji put na terenu? 

Vratimo se kampanji. Kao direktorica HDZ-ove izborne kampanje, koliko ste zadovoljni njezinim tijekom, imali ste nekoliko afera, primjerice Prnjavor, je li to ostavilo traga? 

HDZ i koalicija imaju jasnu strategiju u kojoj je definiran cilj kampanje, a to je pobjeda na izborima. Naš program rađen je u suradnji s njemačkim IFO institutom, sa stranačkim odborima i ljudima s terena, nosi naziv 5+Hrvatska. Naravno da je kampanja vrijeme kad se koriste sve metode kako bi se diskreditiralo suparnika, pa su tako i nas pokušali diskreditirati, tražili su nam nešto čime bi skrenuli pažnju s toga da nemaju vlastitog izbornog programa, osim naslova da Hrvatska raste, a znamo kako ona „raste“ posljednje četiri godine. Jedino što doista raste je broj mladih koji iseljavaju iz Hrvatske, nezaposlenost također raste. SDP-ova lažna obećanja gledamo i slušamo protekle četiri godine, no 8.11. takvoj politici će biti kraj. 

Spada li pod vašu osobnu diskreditaciju i skretanje pažnje na vaše navodno skupocjene torbe?

Našim protivnicima ne pridajemo previše pažnje, jer njihove izjave nisu vjerodostojne, slušajte samo izjave ministra Ranka Ostojića, pa on ni sam ne zna gdje se nalazimo i koji je naš put, ni koji je plan na snazi: A, B, C, D... Na početku kampanje svatko od njih, čini mi se, dobio je zaduženja koga će diskreditirati, pa je za mene zadužen Ivan Klarin. Njegovo spominjanje moga stila odijevanja je ispod svake razine. Što se tiče torbica, najviše volim aktovku Tkanica, koju nosim svih ovih deset godina. 

Kako vam je bilo u protekle dvije godine raditi taj posao dok vas je istodobno USKOK istraživao? 

Dvije godine se istraživalo i mene i sve moje članove obitelji te je dokazano da nema nesrazmjera između primanja i imovine. Dobila sam pozitivno mišljenje Porezne uprave, ali najviše me boli to što nije istina ono na čemu se istraga temelji, znam da sam nevina te mislim da je sve politički motivirano. No, vjerujem u sustav i sigurna sam da će odluka biti u moju korist. Istražuju me od 2006. godine, prošla sam kalvariju, ali koja je alternativa, ne raditi ništa? No, u ožujku će biti dvije godine da policija svako malo dolazi, izuzimaju dokumentaciju, ispituju suradnike, to je politički proces i treba ga izdržati. Pa to ide toliko daleko da je policija provodila istragu i kad sam predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović darovala zastavu s kninske tvrđave. Došli su, ispitivali ravnatelja muzeja, mene, čija je to zastava, je li od nekog ministarstva, Grada... 

Je li vam predsjednica Grabar-Kitarović uzor? 

Predsjednicu znam još otkad je bila ministrica, jer smo pripadali mlađoj generaciji u HDZ-u. Drago mi što je uspjela jer mi je jedna od najdražih političarki, općenito.

Jadranka Kosor vam nije više draga? 

Čujem da će postati baka, pa mi je baš drago. 

Kako komentirate to da je na listi Čačićevih Reformista? 

To je pitanje vjerodostojnosti. 

Vama je HDZ ispred svega? 

Učlanila sam se u HDZ kao dijete, isto kao što klinci počnu pratiti sport, pa već od malih nogu navijaju za jedan ili drugi klub, tako je i sa strankama, HDZ je stranka moje obitelji, rasla sam s njom i to je moja stranka. Vjera, obitelj, domovina i HDZ, sve drugo je prolazno, pa i titula gradonačelnice...

DANAS JE HDZ JEDNA VELIKA OBITELJ 

Koliko će stajati ova kampanja? Imate li neku računicu?

Kampanju ćemo financirati iz osnovnih prihoda članarina i dužnosničkih članarina te redovitih donatorskih večera. Gledajući kampanju vidite da smo skromni. Želimo biti prisutni u kampanji od vrata do vrata i obilaziti birače, no u sklopu izbornih jedinica nećemo zaboraviti i na ljudsku gestu te ćemo dio sredstava izdvojiti za one kojima su najpotrebnija, želimo pokazati solidarnost i osjetljivost za svakog čovjeka. 

Koliko ste dosad prikupili? Provjeravate li donatore, imaju li porezni dug, dug prema zaposlenicima...?

Ne znamo još jer se novac i dalje prikuplja. Svim našim donatorima zahvaljujemo, komuniciramo s njima, šaljemo izvješća, i očekujemo ih sve u Areni na završnom skupu. Provjeravamo imaju li tvrtke porezne dugove ili dugove prema zaposlenicima, a to je uputa koju smo dali svim voditeljima izbornih jedinica, nositeljima lista i ljudima na terenu. 

Kakav je HDZ bio na vašim dužnosničkim počecima 2005., a kakav je danas?

Stranka je danas otvorenija. Vodstvo stranke je pristupačnije svakom članu, tada nije bilo uobičajeno da i pojedini stranački dužnosnici mogu doći na razgovori komunicirati s vodstvom stranke, a kamoli obični članovi i građani, sada je to sasvim druga priča. Danas se u HDZ-u osjeća zajedništvo, osjećaj velike obitelji.