Naša Hrvatska ponovno prolazi teške i neizvjesne dane, ponovno je u pitanju naša budućnost jer zemljom upravlja prepotentna, sebična, otuđena i nesposobna vlast. Hrvatskom upravljaju njihove taštine, njihovi sitni interesi i njihovo neznanje. Vrijeme je da se tomu odupremo, vrijeme je da to promijenimo, vrijeme je da ponovno preuzmemo odgovornost - istaknuo je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na okruglom stolu u povodu 14. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana.

Dr. Franjo Tuđman - vizionar i državnik. I uistinu, prvoga hrvatskog predsjednika krasile su obje te karakteristike. Stoga je s razlogom okrugli stol, održan sinoć u zagrebačkom hotelu Sheraton, bio upravo tako i naslovljen. Za života, pokojni je predsjednik upozoravao na mnoge skrivene opasnosti koje prijete Hrvatskoj, ali tek poslije njegove smrti njegove su rečenice mnogima postale jasnije. Od tuda i uvijek neprestano vraćanje Tuđmanovim mislima. 

Narod svog predsjednika, našeg predsjednika, nikada nije zaboravio. Iz godine u godinu sve se veća rijeka ljudi slijeva na Mirogoj. Pale svijeće na njegovom grobu, odaju počast, čuvaju uspomenu.  

Moderna i suverena hrvatska država - životno je djelo dr. Tuđmana. O njemu kao - ponovimo s ponosom - državniku i vizionaru govorili su njegovi suradnici, znanstvenici, novinari te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. 

Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, otvarajući skup podsjetio je na temeljne misli pokojnog predsjednika o potrebi vraćanja hrvatskim tradicijskim vrijednostima i duhovnoj obnovi hrvatskog naroda. Kazao je kako su Tuđmanove riječi aktualne i danas te mu se zahvalio za nemjerljivi doprinos uspostavi suverene hrvatske države.

Kovač: Novo okupljanje domoljuba

Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a, okupljene je pak podsjetio na događaje oko utemeljenje HDZ-a:

- Dr. Tuđmanu prva je misao bila Hrvatska. Zalagao se za svehrvatsko pomirenje, ostvario  jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske koje je, na žalost, nakon njegove smrti izblijedjelo. Nakon njegove smrti najveći osporavatelji ujedinili su se da bi kriminalizirali dr. Tuđmana.

Kovač je ukazao na sve laži i obmane o ulozi dr.  Franje Tuđmana na putu hrvatske samostalnosti, o optužbama na njegov račun o događajima u Domovinskom ratu, procesu privatizacije, odnosno o podvali o „200 bogatih obitelji“. Pri spomenu na optužene bosansko-hercegovačke Hrvate u Haagu i Darija Kordića, prolomio se veliki pljesak u dvorani. 

- Svi domoljubi moraju okupiti sve ono najbolje u domovini i iseljeništvu. Siguran sam da će vodstvo HDZ-a s Tomislavom Karamarkom na čelu znati ispuniti ovu odgovornu zadaću - zaključio je Kovač.

Tuđman: teror mentalnih komunista

Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, istaknuo je da je samostalna Hrvatska rezultat koji dr. Tuđmana svrstava u najveće ljude hrvatske povijesti. 

Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, kazao je o svom ocu, dr. Franji Tuđmanu, da je bio državnik koji je imao hrabrosti i odlučnosti pisati povijest hrvatskog naroda. 'Državničko umijeće je pokazao kad je u roku od šest mjeseci uspio promijeniti negativno stajalište međunarodne zajednice i ishoditi međunarodno priznanje Republike Hrvatske', kazao je. Naglasio je da je dr. Franjo Tuđman imao potporu hrvatskog naroda kao nijedan predsjednik nakon njega.

O razmišljanjima svog oca o europskim integracijama, Miroslav Tuđman je istaknuo da je on zagovarao EU kao zajednicu suverenih država, ne pristajući na nadnacionalne integracije.

U drugom dijelu govora osvrnuo se na stanje hrvatske politike nakon smrti dr. Franje Tuđmana te je kazao kako nakon 2000-e prevladavaju 'mentalni komunisti'. 'Branitelji više nisu simbol zajedništva, već stavka koja opterećuje proračun. Hrvati u BiH ostali su bez potpore službene hrvatske politike jer su građani neke druge države', istaknuo je. 

Jureško Kero: Kao kršćani u katakombama

Jadranka Jureško Kero, dopisnica Večernjeg lista iz SAD-a, kazala je da se zadnjih 14 godina nastoji potisnuti činjenica koliko je velika uloga dr. Franje Tuđmana, te da se mi u Hrvatskoj, često braneći njegovu ulogu, osjećamo kao kršćani u katakombama. 'Stjepan Mesić pričao je viceve o Tuđmanu, a mediji su pisali kako na Pantovčaku imamo vrsnog komunikatora. Takvo što bilo bi nemoguće u SAD-u, gdje predsjednici čuvaju dostojanstvo svojih prethodnika - kazala je Jureško Kero.

Na kraju izlaganja, podsjetila je na sramotnu činjenicu - da u glavnome hrvatskom gradu još uvijek nemamo spomenik dr. Franji Tuđmanu.

Krstičević: Bol za svakom žrtvom

General Damir Krstičević govorio je o dr. Franji Tuđmanu kao svome vrhovnom zapovjedniku, odlučnom, beskompromisnom i ustrajnom. Koji je, prije svega, suosjećao za svakom hrvatskom žrtvom.

'Dr. Franjo Tuđman je ispunio svoju povijesnu dužnost kada je kninskoj tvrđavi poljubio zastavu i rekao da je Hrvatska pobjednik', zaključio je general Damir Krstičević.

Karamarko: Tuđman - najveći državnik naše povijesti

Kao posljednji govornik, skup je zaključio Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a. Za dr. Franju Tuđmana naglasio je, popraćen burnim pljeskom, da je najveći državnik kojeg je hrvatski narod imao u svojoj burnoj i slavnoj povijesti. 

- Još uvijek, na žalost, ima onih koji se ne mogu pomiriti sa djelom dr. Tuđmana, ali i s činjenicom nastanka države hrvatskoga naroda, države u kojoj žive i oni koji je ne vole, koji ne poštuju njene tradicije, njene svetinje i koji hrvatski narod i njegovu vjeru smatraju vrijednim prijezira. Pa ipak, ta je država i njihova domovina, i hrvatski narod čuvat će i dalje njihovo pravo da budu slobodni građani ove zemlje. I to je ono što nam je u demokratsko naslijeđe ostavio dr. Tuđman - kazao je Karamarko. 

Govoreći o HDZ-u, Karamarko je istaknuo da je stranka prolazila kroz teške trenutke i mnoga iskušenja, ali hrvatski narod nije zaboravio  da je ona bila jedini jamac njegove samostalnosti, sigurnosti i budućnosti:

Vrijeme je da opet preuzmemo odgovornost! 

- Naša Hrvatska ponovno prolazi teške i neizvjesne dane, ponovno je u pitanju naša budućnost jer zemljom upravlja prepotentna, sebična, otuđena i nesposobna vlast. Hrvatskom upravljaju njihove taštine, njihovi sitni interesi i njihovo neznanje. Vrijeme je da se tomu odupremo, vrijeme je da to promijenimo, vrijeme je da ponovno preuzmemo odgovornost. Hrvatska je danas zemlja socijalne nejednakosti, ekonomske katastrofe, zemlja koja tone sve dublje u trenutku dok eurozona izlazi iz krize. HDZ će ovih dana predstaviti javnosti i svoj program gospodarskog oporavka i izlaska iz  socijalne krize. Uskoro ćemo ponovno preuzeti odgovornost pred izazovima koji čekaju Hrvatsku!

Uz mnogobrojne hrvatske branitelje i građane, tribini je prisustvovao i general Mladen Markač. Ulomke iz govora dr. Franje Tuđmana recitirao je glumac Joško Ševo, a tribinu u spomen na prvog hrvatskog predsjednika organizirali su Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata.