Vlada RH pozdravlja odluku agencije Fitch da podigne kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu, s BB+ na BBB-, i to s pozitivnim izgledima, što je ocjena koju smo zadnji put imali prije 14 godina. U svom izvješću, Fitch je izdvojio naše iznimne rezultate u provedbi fiskalne politike i ostvarenju još jednog proračunskog viška, i to unatoč isplatama obveza po jamstvima za brodogradilište Uljanik u iznosu od 0.7% BDP-a.

- Agencija Standard & Poor's u ožujku, nakon više od 6 godina, vratila je kreditni rejting RH na razinu investicijskog, a ova odluka Fitcha dodatna je potvrda uspješne gospodarske i fiskalne politike naše Vlade. To potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, da je Vlada stabilna i da provodi reforme - istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Prepoznati napori naše Vlade

Pozdravio je što je agencija Fitch prepoznala rezultate napora ove Vlade u održavanju makroekonomske stabilnosti, provedbi strukturnih reformi i odgovornom vođenju javnih financija:

- Posebno ohrabruje što je istaknuto da su ponovno proračunska ostvarenja bolja od planiranih, da se udio javnog duga u BDP-u snažno smanjuje, za 3 postotna boda godišnje, te da se ubrzava korištenje sredstava iz europskih fondova.

Pozitivni učinci poreznih rasterećenja & gospodarskog rasta

Fitch u svom izvješću također pozdravlja pripreme naše Vlade radi pristupanja Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), važnom koraku koji prethodi usvajanju eura kao službene valute. Pozdravljaju se učinci stabilne i niske inflacije, čemu je pridonijelo i smanjenje stope PDV-a na određene proizvode.

Ocijenjeno je da je snažan rast BDP-a za 3.9% u prvom kvartalu ove godine otklonio zabrinutost u pogledu mogućeg jačeg usporavanja rasta gospodarstva uslijed smanjenja inozemne potražnje na našim najvažnijim izvoznim tržištima. Fitch naglašava izrazito pozitivan trend smanjenja neto vanjskog duga te ističe da su neki strukturni pokazatelji za Hrvatsku povoljniji nego za države čiji je kreditni rejting već bio na razini BBB.

Investicijski rejting - snažna poruka ulagačima

U zadnja tri mjeseca Hrvatskoj je podignut kreditni rejting na investicijsku razinu prema ocjeni dvije od tri svjetske agencije. Povratak zemlje u investicijski kreditni rejting odlična je vijest koja pruža podršku naporima Vlade za uspostavljanje dinamičnijeg, stabilnijeg i održivijeg gospodarskog rasta. To će pozitivno djelovati na percepciju Hrvatske i time na mogućnost povećanja stranih ulaganja kao i na oživljavanje domaćeg tržišta kapitala.

- Odluka agencije Fitch potvrda je uspješne provedbe ekonomske politike Vlade usmjerene na jačanje investicijske aktivnosti, na provedbu strukturnih reformi i na nastavak vođenja politike održivih javnih financija - poručio je ministar financija dr. sc. Zdravko Marić.