Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Tomo Medved uručili su u Vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici ključeve 105 osobnih vozila 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima I. skupine.

- Ispunili smo svoju zakonsku obvezu, ali i moralnu obvezu prema hrvatskim braniteljima, s obzirom na sve što su dali i žrtvovali u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu za Hrvatsku. Moja će Vlada nastaviti brinuti o hrvatskim braniteljima i kroz donošenje jedinstvenog zakona o njihovim pravima i odgovarajućim proračunskim sredstvima, među njima i onima koja su predviđena za indeksaciju mirovina, što ranije nije bio slučaj. Ovo je prva Vlada u kojoj su dvojica ratnih zapovjednika gardijskih brigada - generali Tomo Medved i Damir Krstičević. To je također snažna poruka o dignitetu Domovinskoga rata i našem poštovanju prema hrvatskim braniteljima koju svakodnevno šaljemo - istaknuo je predsjednik Plenković.

STRATEGIJA NACIONALNE SIGURNOSTI

Nakon svečanosti dodjele automobila, Plenković je u izjavi za novinare komentirao sinoćnji napad na Božićnom sajmu u Berlinu te jučerašnje ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari:

- Prijetnja terorizmom vrlo je ozbiljna, o čemu svjedoči i niz napada unutar granica EU. Naša je zadaća konceptom domovinske sigurnosti prije svega jamčiti sigurnost svojim građanima, zbog čega Vlada i ide u izradu nove strategije nacionalne sigurnosti te u kvalitetno objedinjavanje svih sigurnosnih službi. Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je dobra, sva ministarstva održavaju redovite konzultacije. Uvezujemo sve što postoji u našem sustavu i upravo to i jest koncepcija nacionalne i domovinske sigurnosti - da budemo u stanju preventivno djelovati i odgovoriti na ugroze.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sustav-domovinske-sigurnosti-i-nova-strategija-radi-zastite-svakoga-naseg-covjeka

Upitan o sigurnosnim mjerama uz zelenu granicu, Plenković je izvijestio da su one već pojačane te da policija i MUP vrlo temeljito nadziru hrvatske granice svih ovih proteklih mjeseci.