(VIDEO) Na 23. obljetnicu masakra 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu izaslanstvo HDZ-a, predvođeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom, pridružilo se danas braniteljskoj koloni sjećanja koja se kretala od ulaza do središta mjesta. Potom je položilo vijence i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja u središtu Borova Sela. Dvanaestorica pripadnika vinkovačke specijalne policije mučki su ubijena toga 2. svibnja 1991. godine, iz zasjede, u akciji spašavanja dvojice svojih kolega koje su noć prije, tijekom redovite ophodnje, u Borovu Selu zarobili odmetnuti Srbi.

Nakon što je kod spomen-obilježja odao počast ubijenim redarstvenicima, predsjednik Karamarko odgovorao je na pitanja novinara. 

Dok su vijence polagala državna izaslanstva, iz ulaza u Borovo Selo krenula je kolona branitelja. Dva protokola, već viđeno u Vukovaru?

Došao sam na protokol u devet sati, vidio kolonu branitelja i stao. Jednostavno, nije bilo pristojno prolaziti s vozilom kroz tu kolonu. Vidio sam svoje prijatelje, vidio sam branitelje, i logično je da sam se pridružio koloni, ne razmišljajući ni o kakvim podjelama. Jako sam sretan što sam bio s braniteljima, bili su to uistinu emotivni trenuci. I ne bih volio da se ovo politizira, da se priča o nekakvim podjelama. I predstavnici su vlasti bili tu, odali počast našim poginulim braniteljima - što je i red. 

Ovdje su godinama ćirilični natpisi, kako komentirate normalizaciju života u Borovu?

U svakom je slučaju dobro da se normaliziraju odnosi, međutim, mi ćemo se uvijek sjećati naših žrtava. Mi ovo ne možemo zaboraviti - oprostiti da. Želimo, naravno, da narašti koji dolaze, koji nisu bili zloženi velikosrpskoj agresiji, žive u miru i međunacionalnom razumijevanju. Ali, mi imamo svoje dostojanstvo - samo na istini o Domovinskom ratu i našim žrtvama možemo graditi normalnu budućnost.

Ali, nijedna vlada do sada nije napravila ništa da se kazne ubojice 12 policajaca...

Dok sam bio ministar, pokrenuli smo postupke, vjerojatno niste o tome obaviješteni... Nemojmo zaboraviti ni na famozni oprost grijeha, mislim da je bilo dosta grešaka. Dosta je neprocesuiranih zločina diljem diljem Hrvatske - Četnikovci, Škabrnja...

Predsjednik Karamarko odgovarao je i na pitanja o aferama rastočenoj vladi i frakcijskim sukobima u SDP-u, no o tome u zasebnom izvještaju. Njegovu kompletnu izjavu za medije, međutim, možete pogledati u nastavku: