Predsjednik HDZ-a prokomentirao je tvrdnju predsjednika RH Ive Josipovića da stranke u kampanji za euroizbore trebaju više govoriti o gospodarstvu, a manje se međusobno prepucavati: „Predsjednik je pet puta ignorirao moj poziv da kod premijera inicira tematsku sjednica Vlade o katastrofalnome gospodarsko-socijalnom stanju. Izbjegava govoriti o SDP-ovim aferama, kao i o gotovo 400 tisuća nezaposlenih! I sada se usuđuje docirati! HDZ se, za razliku od njega, bavi gospodarstvom. Neka napokon počne raditi svoj posao!“

Uoči 24. obljetnice osnutka HDZ-a u Solinu predsjednik stranke Tomislav Karamarko odgovarao je na novinarska pitanja.

Nedavno je objavljen rejting političkih stranaka. SDP-u pada, nekim oporbenim strankama poput Laburista i OraH-a raste, a HDZ stagnira. Da su sutra izbori, bi li HDZ koalirao s lijevo orijentiranim oporbenim strankama?

- Bavimo se hipotezama koje nemaju nikakve osnove. Nije istina da HDZ stagnira, ali jest da oni padaju, i to rapidno. Prema našim procjenama bolji smo od njih za oko 8 posto. Kakve su to ankete s uzorkom od 800 ili 900 ispitanika? Sjećate li se ankete koju je, prije nekoliko mjeseci proveo Jutarnji list na 105 tisuća ispitanika u kojoj smo tada dobili smo 32%, da bi se mjesec dana kasnije ponovo „prevarili“ o mogućem premijeru i ja sam dobio 32%  na uzorku od 97 tisuća. Prema tome, to je jako relativno. HDZ će sa svojim koalicijskim partnerima dobiti izbore, to je sigurno. Svi oni koji su spremni boriti se za kvalitetu života naših građana su dobrodošli, ali ne i oni koji negiraju osnovne vrijednosti na kojima se temelji suvremena Hrvatska, Domovinski rat, iskreno domoljublje, doktor Tuđman, euroatlanske integracije, prava demokracija i odmak od bilo kakvog totalitarizma.

Kad ćete objaviti imena HDZ-ovih kandidata za Europski parlament?

- Krajnji rok za predaju kandidatura je u subotu 4. travnja. Kako nama taj dan počinje klauzura, HDZ će u petak, dan ranije, predati kandidacijske liste.

Neke su stranke i koalicije na prva mjesta stavljale ljude za koje se već sada zna da neće biti u Europskom parlamentu. Je li to svojevrsno varanje birača? Primjerice, SDP tako na listu postavlja Nevena Mimicu.

- Mislim da je to varanje birača. Nije dobro da, takozvani, zečevi povuku utrku i nakon toga odustanu da bi netko drugi došao na njihovo mjesto. To nije korektno prema biračima. Ali očito je legitimno i legalno. Kandidati HDZ-a, njih šest ili sedam koji će biti izabrani, ući će u Europski parlament. Mi nikoga nećemo mijenjati. Ne znam hoće li tamo sjediti ili stajati, ali bit će tamo.

Zna li se možda tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Grada Vukovara na prijevremenim lokalnim izborima? 

- To će odrediti naši kolege, prijatelji iz vukovarskog HDZ-a i javiti nam.

Kako komentirate današnje izjave Predsjednika Josipovića koji je strankama poslao poruku da se manje bave stranačkim prepucavanjima, a više gospodarstvom i gospodarskim programima?

- To je rekao Predsjednik Josipović? Josipović se bavi isključivo svojom promidžbom jer hrvatske građane uskoro očekuju i predsjednički izbori. Predsjednika sam pet puta pozivao da kod premijera inicira tematsku sjednicu Vlade na temu teške gospodarske situacije, ali on to uporno ne radi. Josipović ne želi ništa prigovoriti SDP-u, ne govori o SDP-ovim aferama, ne govori o tome da se uskoro približavamo brojci od 400 tisuća nezaposlenih! Ne govori o standardu građana, ne kritizira činjenicu da je 30 tisuća mladih Hrvata iselilo iz Hrvatske u zadnje dvije godine. I sada se usuđuje docirati. HDZ se, za razliku od njega, bavi gospodarstvom. Neka napokon počne raditi svoj posao!

U nastavku možete poslušajti izjave predsjednika Karamarka u Solinu: