Crobarometar, istraživanje o rejtingu Vlade, stranaka i političara koje za Novu TV provodi agencija Ipsos Puls, i ovog mjeseca otvara nekoliko pitanja. S jedne strane, i Vladi i SDP-u strmoglavljuje se popularnost. Da zemlja ide u lošem smjeru, misli čak 62% ispitanika (porast sa srpanjskih 57%), a Vladinu politiku ne podupire njih 57%. Samom SDP-u pao je pak rejting s 30,4 na 25,4. Pad od pet posto - što je priznao i Mislav Bago u sinoćnjem Dnevniku Nove TV - izvan je okvira moguće statističke pogreške.

S druge strane, unatoč općem nezadovoljstvu Kukurikuom, i HDZ-u je pao rejting!? Tako bar tvrdi Crobarometar. Popularnost se Stranci sa srpanjskih 22,1 smanjila na na 20,3. Zanimljiv fenomen („fenomen“). Glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš na tu je temu danas odgovorila na četiri blic-pitanja Nove TV.

Istraživanje Ipsos Pulsa pokazuje da u Hrvatskoj pesimizam raste ?

I ne trebamo se tome čuditi s obzirom na poteze koje vuče ova vlada. Svakako, ona je najodgovornija za ovakvo stanje u državi. 

Rejting pada Vladi?

I to je očekivano.

Rejting pada i HDZ-u?

Čini se da takva istraživanja vrlo često služe kao alibi za pad rejtinga vlade. Krivci se traže u nekome drugom. 

Govorili li to nešto i o angažmanu HDZ-a? Možda su birači nezadovoljni i oporbom?

Ponavljam, jedina vjerodostojna anketa su izbori. HDZ u istraživanjima javnog mnijenja  vrlo često nema rezultate kakve ima među građanima. Stvarno stanje pokazuje nešto sasvim drugo.

A o ponoru koji zijeva između stvarnosti i anketnih rejtinga možda i najbolje svjedoči istraživanje koje je Ipsos Puls proveo početkom travnja, dva tjedna prije izbora za Europski parlament. Po njemu je SDP-ova koalicija trebala dobiti 26,3%, HDZ-ova 18,3%, a laburisti - točno 10,0! SDP-ovski dnevni list tog je dana (2. travnja) osvanuo sa sljedećim naslovom: „Lijevoj koaliciji sedam mjesta u Europskom parlamentu!“. HDZ je, po istraživanju, dobivao samo četiri zastupnička mjesta.

A kako je na virtualne brojke uzvratila stvarnost? Kakav je rezultat bio po građanima, a ne po anketama? HDZ-ova koalicija: 32,86! SDP-ova: 32,07! Laburisti: 5,77! Lijeva koalicija nije dobila sedam, nego samo pet mandata; HDZ-ova nije dobila četiri, nego čak šest!

Isti dnevni list koji je na temelju istraživanja iste agencije ostrašćeno najavljivao da će „ljevica pomesti desnicu“ danas je članak o kolovoškom Crobarometru naslovio ovako: „Dvije trećine ljudi ne podržava Vladu, ali SDP je i dalje puno jači od HDZ-a“.

Pametnome dosta.